By og landskildring

Byen kan til tider bli mye styr og stress. Bare å gå nedovr gaten en søndag morgen nedenfor hvor jeg bor kan være stress. Ja, jeg bor ganske sentralt, men alikevel når alle butikkene er stengt;  klesbutikkene, fotobutikken, Skobutikken, bokhandelene osv. Kun kiosker og kafe'er er oppe, klare for at folk skal møtes, drikke kaffen sin og snakke om alle hverdagslige ting. Jeg kan høre det for meg; en gammel dame klager over den treige mannen sin som ikke gjør noe hjemme, Jentegjengen som snakker om siste fest og flørt og mennene som diskuterer fotball og biler. Eller kanskje de klager over at damene deres som stresser rundt. Vi er så enkle vi, men damene nei de gjør alt så komplisert. Vi kan ikke en gang si ting som rett ut, uten at det blir overanalysert til tusen og flere spørsmål kommer. Sånn fortsetter det på alle kafe'ene bortover en gate i sentrum. Jo solstudio er oppe på søndager, med det overfladiske presset som er nå og en halv (dessverre å måtte si det!) dårlig sommeren vi er inni nå, bruker vi mer og mer penger på slike ting. Jeg har tatt det selv, det er ganske deilig, lytte til musikken og kjenne varmen fra solsengen på kroppen. Det gjør hvertfall meg søvning! Så har vi apoteket og bunnpris, de er også oppe. I den gaten jeg bor, bekymrer vi aldri oss for om vi ikke har mat, enten går man ut eller så er Bunnpris oppe. Vi slipper å planlegge ukas innkjøp lang tid i forveien. Alle har ting de må fikse, styrer forbi hverandre i hu og hast, ser ikke på personen man går forbi en gang. I byen er man så opptatt av seg selv og sitt, ikke hva de andre rundt oss egentlig trenger og tenker. Ikke rart eldre og syke har det dårlig i dette landet her, vi stopper aldri opp og ser hva som er faktiskt rundt oss. Ja, er det ikke herlig hvordan bylivet er.

Det er noe annet på en øy en kvaters tid fra en av norges mest kjente sommerbyer (befolkningen tredobbles her faktiskt når alle sommergjestene og hyttebeboerne kommer!). Man må tilogmed ta båt ut, kun 15 hytter, ingen internett og tv. Der må vi planlegge ukas innkjøp, lage kaffen selv og  underholdne oss selv. Der er det ingen bråk fra biler, busser og trikker, ingen kafe'er, kiosker apoteker og matbutikker oppe på søndagene. Der kan man rolig se utover vannet, på båtlivet, ta seg en fisketur, spille et spill, le og prate. Vi kan prate der om akkurat det samme som den gamle damen, jentegjengen og mennens prat om fotball og biler.  Her kan man puste ut, ikke se på klokka eller mobilen, få tid til å tenke og slappe av, bade og sole seg i det fine været, padle en kanotur tidlig på morgningen når det er helt stille på sjøen. Her henter naboen posten for hverandre, eller spør om det er noe de trenger fra butikken. Her ringer vi ikke til hverandre, men derimot tar en tur innom til et glass vin.  

2 kommentarer

kristine

15.jul.2009 kl.10:49

FIN BLOGG DU HADDE! =) BLI MED I MIN KONKURRANSE OM DU VIL? :)DU KAN HA MULIGHET FOR OG VINNE EN HEADER AV MEG! HA EN FIN DAG!

Mona-K

15.jul.2009 kl.10:51

Fint innlegg. :)

Skriv en ny kommentar

hits