Hva er egentlig selvbestemt abort og hvoran fungerer det i praksis?

I Norge har vi selvbestemt abort, hvertfall det loven sier. Det er for meg surralistisk, når holdningene politisk og i helsevesnet påvirker spesielt unge mødre indirekte eller direkte til å ta abort. Over halvparten av kvinner under 25 som blir gravide tar abort. Dette er et veldig høyt tall. 

Det virker som det er tabu å bli gravid, i ung alder og med ikke alle forhold til rette. De fleste graviditeter skjer ikke planlagt, men det betyr ikke at det ikke er riktig. Man MÅ ikke være gift, ferdig med utdannelse  og ha en god økonomisk situasjon for å få barn. Gravide HAR rettfdigheter, uansett alder og økonomisk situasjon. Selvfølgelig er det bedre å være bedre rustet, men mange unge mødre klarer seg veldig bra!   

Politisk legger de føringer for det motsatte av hva loven sier. Hvorfor skal kvinner med dårligere økonomi, få mindre støtte enn de med god økonomi? Hva er egentlig selvbestemt abort? Kan det tenkes at vi har samfunnsskapte forhold som gjør at mange kvinner i realiteten ikke kan velge å fortsette et uforutsett svangerskap? Er selvbestemt abort er noe annet enn selvbestemt fødsel?

20090530032927

Hvilken av kvinnene som beskrives nedenfor, har best forutsetning for å velge å fortsette et uplanlagt svangerskap?


1)Lene er 32 år, samboende, har to barn, fast jobb, fast bosted og rett til 400 000 i foreldrepenger.

2)Anne er 20 år. Hun har ingen barn eller jobb, men kjæreste. Hun bor på hybel og har kommet inn på lærerskolen i Oslo til høsten. Hun har rett til engangsstøtte på 35 000 kroner ved fødsel og overgangsstønad hvis hun ikke bor sammen med barnefaren.

3)Vilde er 25 og uføretrygdet på grunn av psykisk uhelse. Hun har ingen barn, ikke fast sted å bo eller fast partner.

4)Anna har fire barn, er hjemmearbeidende og bor i toroms leilighet. Mannen er uføretrygdet. Anna har rett til engangsstøtte ved fødsel.Disse fire kvinnene er oppdiktet, men situasjonene de er i, er realistiske. Av disse eksemplene er det Lene som får mest støtte og har best mulighet til å fortsette graviditeten, mener mange. Dette får oss over til disse i hvite frakker på sykehusene. Når man kommer gravid på sykehuset eller helsestatsjonen, blir man anbefalt å ha en samtale om det man valget man skal ta. Mange ungge mødre opplever i denne situasjonen at bli nesten presset til å ta abort både direkte og indirekte. Men det vil ikke si at det er riktig for alle.

ABORT ER SELVBESTEMT; VELG SELV! DU HAR RETTIGHETER SOM UNG MOR, SNAKK MED ANDRE I LIGNENDE SITUASJONER, DE SOM ER HER FOR Å HJELPE, GIR IKKE ALL INFORMASJON OM DU FAKTISKT HAR RETT TIL!!

3 kommentarer

Therese Birkeland

18.nov.2009 kl.12:09

bestevennen min skal få onge no , hun går forsatt på skole og faren vil ikke ha kontakt med barne :-p

Bent Erlend Ous Photography

18.nov.2009 kl.12:25

Sv: Hei vennen :))

Hihi, hun lager ikke noe spess mat unntatt ris, haha :) Hm.. Stekt ris med egg, kjøtt og grønnsaker sier hun.. :p

Pixie J

20.nov.2009 kl.16:58

jeg vill ikke si meg enig i at grunnen til at abort tallene er så høye er fordi unge mødre er et tabu, jeg er mer enig i det du kommer innpå med samfunnet. I vårt moderne samfunn så er det veldig viktig med utdannelse og god jobb. Det er veldig vanskelig å fullføre det meste av utdanningen når man er gravid eller har små barn.

I tillegg så kommer det press ifra arbeidsmarkedet og arbeidsgivere. Hvorfor er det så mange menn så langt oppe?

Mest fordi de får ikke barn og trenger ikke permisjon, de blir som regle heller ikke hjemme med et sykt barn.

har man pasert 25 så begynner man kansje å bli ferdig med utdanningen og starter med jobb. har man komt langt nok opp på rangstigen, så er det "tregygt" å bli gravid uten å miste jobben

Skriv en ny kommentar

hits