Husk. Aldri glem!

Utdrag fra baksiden av boken Saras nøkkel: "

Paris, 1942: Sara, en ti år gammel jødisk jente, gjemmer sin yngre bror i et skap like før familien arresteres av det franske politet i den beryktede oppsamlingen av jøder som siden er blitt kjent som Vel d`Hiv. Hun låser skapdøren og legger den i lommen, overbevist om at hun vil være tilbake om noen timer. Men timene blir døgn, og Saras depresjon vokser ....

Paris, 2002: I anledning sekstiårsmarkeringen for Vel d`Hiv blir Julia Demond bedt om å skrive en artikkel og denne svarte dagen i Frankrikes historie. Mens hun undersøker saken, snubler hun over Saras fortiede familiehistorie. Julia føler seg tvunget til å skrive om jentas skjebne, og gjennom sine undersøkelser tvinges hun til å stille spørsmål om sitt eget liv."


Foto: Mariel Morland

Og jeg var solgt. Jeg måtte ha den boken, og lese den idag. Tidligere har jeg også vært intressert i andre verdenskrig. Jenta med den blå sykkelen, er en av mine barndomsfavoritter.

Tatiana de Rosnay er den geniale forfatter bak boken. Boken er fiktiv, men har sannheter i seg som f.eks. episoden Vel d`Hiv. Dette er hennes hyllest til Vel d`Hiv barna. Til barna som aldri kom tilbake, og til de som overlevde og kunne fortelle hva som skjedde. Husk. Aldri glem!

Hun bytter på korte seanser i nåtid og fortid. Spenningen er i takt hele tiden, og det er nesten umulig å legge fra seg boken. Jeg var helt fengselt. Hva skjedde med gutten? Hvordan skulle det gå med familien? Hva medfører en slik hendelse på et barn? Og hvilke valg kom Julia til å gjøre i sitt eget liv?

Foto: Mariel Morland

Foto: Mariel Morland

Foto: Mariel Morland

Fra wikipwedia: Rafle du Vel' d'Hiv («oppsamlingen» eller «raidet» av Vel' d'Hiv, fra den franske forkortelsen av Vélodrome d'hiver, eller «vinter-velodromen») er navnet på den oppsamlingen av jøder som foregikk 16. juli 1942.

Aksjonen ble foretatt av den tyske okkupasjonsmakten med støtte fra franske tjenestemenn og var en av flere aksjoner for å deportere franske jøder. Denne spesifikke aksjonen skjedde i Paris og ofrene ble sendt til konsentrasjonsleire og siden til Auschwitz. Få overlevde.

Den 16. og 17 juli 1942 ble 13 152 jøder arrestert i Paris og i forstedene, deportert og drept i Auschwitz. I d'Hiv var det samlet 1129 menn, 2916 kvinner, 4115 barn, under umenneskelige forhold. Etter ordre fra de tyske okkupantene, ble menneskene holdt innesperret der av Vichy-regjeringen. Aksjonen(arrestasjonene) var egentlig planlagt til 14. juli, men siden det var den franske nasjonaldagen, ble aksjonen utsatt. Over 6 tusen politifolk i Paris var i sving for å gjennomføre aksjonen.

Jødene i d'Hiv ble ført til midlertidige leirer rundt Paris, før de ble deportert til Polen.

Foto: Mariel Morland

Mine tanker om boken:

Det er lenge siden jeg har lest en bok som fanger deg så godt, som denne. Den er til å gråte over, og minnes en grusom hendelse i historien. Men på en annen måte er det en fin bok, den samler to familier sammen og setter nestekjærlighet på dagsorden. Vi mennesker må så sammen! Den har hvertfall gitt meg perspektiv på livet, og hvor godt jeg egentlig har det.

Tatiana de Rosnay skriver så godt og bygger opp romanen i en så god spenningskurve. At det første jeg gjorde når jeg var ferdig med boken (etter å ha lest mer om Vel d`Hiv på nettet), var å lete etter om hun har skrevet andre bøker også.

EN BOK SOM ANBEFALES PÅ DET STERKESTE!

Terningskast:

http://cinografia.vgb.no/files/2010/04/terningkast-6.jpg

 

Hva liker du å lese (noe å anbefale)? Skal du lese denne boken? Hva syns du om den tilhørende bildeserien?

3 kommentarer

Maiken

24.sep.2010 kl.11:10

fine bilder : )

~M

24.sep.2010 kl.13:06

Er selv mest glad i fantasy/krim/mystikk typ Margit Sandemo og Tom Egeland, men det der hørtes i grunn ganske bra ut! Fine bilder ^^

Kari L.M.

29.sep.2010 kl.07:26

Takk for tipset, denne skal jeg lese!

Jeg var på filmen "Utryddelsen" i går kveld, en fransk film som handler akkurat om denne svarte skalmpletten i fransk historie.

Denne filmen var gripende, og jeg sitter ennå med en klump i magen og sterke inntrykk. Filmen fortalte historien på en sterk og fengslende måte, uten å være prangende. Anbefales på det sterkeste!

Skriv en ny kommentar

hits