Scampi- et miljøsvin!

Er du en av de som nyter et deilig måltid med scampi som en av ingrediensene? Da er du ikke alene. Scampi er blitt mer og mer hverdagskost og dette betaler miljøet vårt den dyre prisen for. Jeg har selv "reklamert" for dette i matrettene jeg tidligere har lagt ut på bloggen. Men nå vet jeg bedre!

For noen måneder siden fant jeg ut hvordan den økende scampi produksjonen skader miljøet. Dette kan du lese om mange steder på nettet, men jeg skal ta for meg noen av grunnene. Uvitende nordmenn nyter dette, og vi må få informert slik at dette kan stoppes. 

Grønn hverdag skriver at "Produksjon av scampi foregår enten i oppdrettsanlegg eller på reketrålere. Globalt produseres det omtrent 5 millioner tonn årlig. Anslagsvis 60 prosent av alle rekene som eksporteres stammer fra oppdrett, i følge FN-organisasjonen FAO. Ca 75 prosent av oppdrettet foregår i Asia, resten hovedsakelig i Latin-Amerika."

Men hva vil oppdrettsanlegg av scampi bety? Oppdrettscampiens hovednæring er plankton, og den økes ved bruk av store mengder gjødsel. Disse store jordbassengene ligger i nærheten av havet og er hovedårsaken til at mangroveskogene langs kysten forsvinner.

Men hva er så farlig med at de forsvinner? Mangroveskogene vokser i saltvann i tropiske strøk og er viktig for økosystemet. De står faktiskt for halvparten av opphavet til fiskeresurssene, så det vil si at det er ødeleggende for den lokale fiskenæringen. Selv om nedhugging av mangroveskogene er blitt forbudt i mange land, overholdes det ikke. Oppdrettsannleggende benytter seg av området i 5 - 10 år før de må flyttes til et nytt sted. Det brukte området, kan ikke brukes til ny matproduksjon. 2/3 av Thailands mangroveskog er hugget ned og det er rekeoppdrett en stor årsak til. I tillegg beskytter mangroveskogene mot ekstremvær som tsunami. 

Dette kan du lese mer om på Grønn hverdag sine hjemmesider og andre sider. 

 

Jeg vil derfor anbefale dere å bytte ut scampi med andre råvarer i disse rettene lagt ut på bloggen:
Thai inspirert middag

Kylling i grønn karri

Ferske vietnamesiske våruller

 

 


Er dette ny informasjon for deg? Hvilken holdninger har du til dette?


 

4 kommentarer

Andreahau

17.11.2012 kl.17:25

fin blogg!

Koselig med kommentar tilbake også :)

Ha en fin kveld videre!♥

Silje Therese Nordquist

17.11.2012 kl.17:38

Jeg spiser ikke scampi, nettopp pga av smaken, men nå ga du meg enda en god grunn til å ikke spise det, hehe :-)

Mariel Alexandra

22.11.2012 kl.18:56

Silje Therese Nordquist: Godt å kunne gi deg enda en grunn! ;)

Mariel Alexandra

22.11.2012 kl.18:57

Andreahau: Takk! Ha en fin kveld du og. :)

Skriv en ny kommentar

hits