august 2010

Hvordan få kreative bilder?

Jonas har kopiert et innlegg om hvordan komme seg bort fra kjedelige og uinspirerte bilder. Jeg syns dette innelegget var genialt og kan derfor ikke gjøre annet enn å poste det videre, med linker til de rette eiere selvfølgelig. Håper det gir deg, den samme følelsen som meg! God lesing og fotografering senere!! Her er en annen link hvor du kan se og bli inspirert av andre; http://www.flickriver.com/

Hvorfor blir bildene mine så kjedelige?

 

Mange av oss opplever at når vi ser gjennom bildene vi har tatt, så er det utrolig mange som er kjedelige. Kanskje er noen dårlig komponert, kanskje er noen feil eksponert. Men som oftest er bildene kjedelige og uinspirerende rett og slett fordi de er kjedelige og uinspirerende. Det er vår erfaring som fotografer at du kan heve innholdskvaliteten på bildene dine ved å bli mer bevisst på hva du tar bilde av.

Livet er deilig! Du sitter på den greske restauranten ved havnen på en koselig gresk øy.  Det er kveld, men fortsatt varmt og solen er i ferd med å gå ned i havet mot vest.  Du har hatt en strålende dag på stranden, og besøkt en aldeles sjarmerende liten middelalderby.  Restauranten er full av folk - det er latter og glede.  Du har fått et kaldt glass vin og bestilt en deilig souvlaki av den kjekke kelneren.  Det spilles gresk musikk, og lukten fra grillen sitrer i neseborene.  Du tenker på hvor deilig livet er her nede - ingen problemer som skal løses.  Kun livet og din kjære som skal nytes.  Dette må jeg jo bare ta bilde av tenker du.

Men akk o ve.  Der du har alle dine minst 10 sanser i høygir, gjør kameraet en særdeles dårlig jobb med å forevige denne deilige stemningen.  Hvor ble det av lyden?  Hvor ble det av lukten?  Hvor ble det av min lykkefølelse?  Og det er her begynner.  Et kamera skreller virkeligheten ned til to dimensjoner, og da forsvinner jo det meste av det du opplevde på denne restauranten denne skjønne kvelden. 

Første bud er derfor å vite at kameraet er dumt og ikke kan tolke.  Det kan kun gjengi det du ser i søkeren, skarpt eller uskarpt, mørkt eller lyst.  Derfor må bildet ha en interesse selv om det er begrenset til kun to dimensjoner. 

Du blir ikke en god forfatter selv om du kan skrive norsk

Et godt fotografi starter med hva du ønsker å fortelle med bildet.  Hva har jeg på hjertet?  De fleste av oss tenker ikke på dette når vi tar et bilde - vi bare knipser i vei.  Og tror at tar vi mange nok bilder, blir sikkert ett av dem bra.  Det gjør det sjelden!  Og etter at vi har fått digitalkameraer der bildene er gratis, er det verre enn noen gang.

Selvfølgelig skal vi ikke alle bli forfattere, eller fotografer som lever av å selge bilder.  Men vi bør alle ha en ambisjon om å ta bedre og bedre bilder.  Kanskje en dag spør en venn av deg om han kan kjøpe bildet ditt som henger på veggen.  Og det, mine damer og herrer, er en fantastisk følelse. 

Vi skiller ofte mellom bilder som kun har egeninteresse og bilder som står på egne ben som fotografier.  I den første kategorien legger vi ofte de typiske familiebildene: bilder fra familieselskaper, konfirmasjoner, dåpsseanser, juleaften, barna som leker i hagen, barna som spiser is på 17. mai, osv, osv.  Dette utgjør kanskje 95 % av alle bilder for mange av oss.  I den andre kategorien legger vi bilder som kommuniserer med oss, enten det et tema vi er interessert i, det er noe som fenger vår umiddelbare interesse, eller som er inspirerende å se på.     

Det betyr at skal du over i den andre kategorien, må du ha en klar ide om hva du vil kommunisere gjennom de bildene du tar.  Er det følelser; ensomhet, humor, sorg, fortvilelse, glede.  Eller er det spennende landskap med flott lys.  Eller kanskje en situasjon fra en cafe eller et gatehjørne.  Mulighetene er frustrerende uendelige når man beveger seg bort fra de typiske Kodak moments.

Genialt enkelt

Som med all effektiv kommunikasjon bør budskapene i hvert bilde ikke være for mange.  I praksis betyr dette som regel å gjøre bildene enklere.  Færre detaljer som tar fokuset vekk fra hovedpersonen eller situasjonen.  Husk; alt som ikke bidrar til å gjøre bildet bedre, bidrar til å gjøre det dårligere.  Rydd derfor bort alt nips eller finn en annen vinkel å ta bildet fra slik at du får et renere uttrykk.  Ja, med mindre det er kaoset i bakgatene i Mumbai du ønsker å formidle.

Gode fotografier handler også like mye om god komposisjon; plassering av motivet i bildeflaten, bevisst bruk av dybdeskarphet, kamerastandpunkt, dybde.  Vi vil ta for oss tips for god komposisjon i artikler som kommer senere her på online.no.

 

 

Så hva gjør jeg når jeg skal ut å ta fantastiske bilder

Først av alt - sett deg selv i riktig stemning - bli inspirert.  Har du en inneklemt time mellom jobb og familieselskapet er det vanskelig å se motivene.  Har du kikket gjennom bilder, kunstbøker og fotografier mens du hører på din favorittmusikk, blir du inspirert.  Da er sjansene mye større for at du vil se motiver. Nothing great in life is achieved without passion

Og så er det lurt å ha noen gjenganger-temaer.  Ikke sjelden er det langt mellom de store motivene (det føles i alle fall slik).  Da er det greit å ha noen temaer man kan alltid fortsette på.  Temaer kan være alt, så lenge det interesserer deg; gamle folk, unge folk, hunder som bæsjer, dørhåndtak, røde ting, refleksjoner i vann, blomster, mennesker i bevegelse, bilkapsler, bygninger, former og fasonger.  Temaene er uendelige - det er du som bestemmer.  Det vi også vet er at et tema ofte blir morsomt ved gjentagelse.  Gjentagelse skaper en forventning hos betrakteren til hva som kommer.  Lag derfor også serier av bilder innenfor et tema når de presenterer dem for andre.

Du kan styre øyeblikket

Oftere enn vi tror, kan vi fotografer styre situasjonen der bildet tas, uten at det er arrangert.  Skal du ta bilde av barna i hagen, så finn en fotogen del av den, og be barna leke der mens du tar bilder.  Da kan du lage utsnittet på forhånd og bare vente på at bildet kommer av seg selv.  Venter du ved et fotgjengerfelt for å ta bilder av mennesker i bevegelse, så vil du nesten alltid få det som du vil.  Ha tålmodighet hvis du har funnet det perfekte stedet.  Dyrefotografer venter gjerne i dagevis?

Det er krevende å bli en god fotograf.  Det krever at du setter et ambisjonsnivå, er bevisst på hva du gjør, lærer av dine feil og suksesser og mest av alt bruker tid på det.  Ingen blir gode uten å trene.  Du bestemmer selv ditt ambisjonsnivå, men vi håper at du ønsker å bli bedre.  Og husk.  Ditt beste bilde har du ennå ikke tatt!Innlegget er hentet fra Telenor sin hjemmeside, anbefaler alle som liker å ta bilder å ta en titt innom her: http://www.online.no/tips_rad/foto/Hva gjør du for å hente inspirasjon og fange øyblikkene slike du kjenner det da?

Frustasjon, som ikke kommer ut...

Er du noen gang frustrert på noen eller noe, du ikke i prisnsippet får gjort noe med. Som man ikke kan skyve bort, men må ivareta et godt forhold til. Slik har jeg det litt nå . Detaljene er ikke så viktig, men jeg merker irritasjonen bare blir større og større. Hva gjør man i slike situasjoner, begynner å bokse eller la det gå utover noen andre. Tar det faktiskt ut over den, det eller de det gjelder, selv om det i prinsippet kanskje ikke hjelper noe.

Jeg må innrømme at noen ganger er det litt slitsomt å være gravid, med alle disse hormonene som flyr rundt. Avogtil er man en liten tikkende bombe, som kan smelle av ting du kanskje i prinsippet ikke ville reagert på ellers. Men samtidig kan man ikke alltid skylde på at det er ekstra hormoner i omløp heller. Noen ting er det ikke så rart man reagerer litt på.

En ting f.eks. er at jeg er litt lei å få dårlig samvittighet om jeg er i dårlig form og ikke kan jobbe eller dra på sosiale eventer pga gravidplager. Har så utrolig lyst til å strekke til overalt, men det er umulig i blant.  Jeg VIL jobbe, være sosial, være aktiv, stille opp og ta vare på de rundt meg. Etter jeg evt. har sendt en slik melding om at jeg ikke kommer, sitter jeg der med tonnvis dårlig samvittighet og føler meg som en dårlig arbeidstaker eller venn. Er jeg dårlig nok til å være hjemme egentlig og hva ville andre gjort i min situasjon, er spørsmål som stiller seg i hodet mitt. Svar finner jeg ikke, for ingen som egentlig vet hvordan det er, når det er så ulikt fra person til person.

Liker heller ikke å "plage" andre eller være til bry med mine problemer (har jeg forsåvidt aldri gjort). Jeg vil bli likt og oppfattet som en hyggelig, arbeidsom, omtenkenksom person, og ikke egoistisk, vanskelig og massete. Og når jeg hvertfall klager, slik jeg gjør nå, føler jeg meg ikke sånn i det hele tatt. Da kan jeg føle meg litt alene og ønsker egentlig ikke å bry noen med mine tanker, hva enn de er. Det kan lett være bagateller som store viktige ting.  

Nei, huff. Livet skal ikke være lett og jeg må vel kanskje bare droppe denne dårlige samvittigheten og bekymre meg for hva andre skal tenke. Først og fremst er det sønnen min og jeg, som er viktigst og trengs å ta hensyn til akkurat nå. Hva andre forventer for være deres problem og det får bare bli som det blir... Deilig å få satt litt ord på følelsene mine!

Tumblr_l2wahhdvlj1qa0x2eo1_500_large
Foto: weheartit

Har du mye irritasjoner? Hvordan blir du kvitt de?

Ukas høydepunkt; gravidyoga!

Da er det mandag og igjen tid for gravidyoga etter jobb. Har gått på det snart en måned nå og trives kjempe godt. Det var min svigerinne som anbefalte det, så nå har vi gått sammen. Merkerlig hvordan kroppen slapper mer og mer av og jo mer tøylige vi blir, selv som gravide. Link til mitt kurs er her, og jeg anbefaler det mer enn gjerne!

På yogaen fokuserer først og fremst vi på:
- Avspenning
- fødselforbredelse (som pust, bekkenbunnsøvelser og avslapping i noe smerter)
- Tøying av muskler

Flere av de andre som går der (som har født før) sier at de virkelig fikk bruk for det under fødselen og det tror jeg virkelig på! Som gravid blir kroppen ofte stiv, og da er det godt med slike øvelser som løser det hele opp. Jeg er blitt så fan, at noen ganger tenker jeg at en yoga instuktør (med den rolige stemmen) burde vært med på fødsel. Tenk så uthvilt man hadde blitt da, mellom riene!

http://anettemarie.blogg.no/images/104453-4-1248438676566-n400.jpg
Foto: Anette-Marie (Trykk på bildet for å komme til riktig eier av bildet!)

Yoga er abselutt en god treningsform, og noe jeg mest sannsynlig kommer til å fortsette med i ettertid og. Her er oversikt over ulike yogakurs iforhold til svangerskap og som nybakt mamma:

- Gravideyoga 1 og 2
- Dynamisk gravideyoga
- Barselyoga 2-5 mnd og 4-7mnd

Pris: ca 1100 - 1500 for ca. 8 ganger (dette kan variere fra sted til sted).


Har du prøvd yoga? Fortell om dine erfaringer!


 

Muffins a la cartè!

Idag er det søndagsmiddag hos mamma og jeg har bakt muffins til dessert. Skriver først ned en enkel og god grunnoppskrift på muffins, slik at du kan lage de med det fyllet du liker. Jeg har fylt mine med blåbær/ vanilje og sjokolade/kokos. Så nå håper jeg familien min blir fornøyd med smak og fyll!

Grunnoppskrift muffins:Dette trenger du:
100 g smør
150 g sukker
3 egg
150 g hvetemel
1 ts bakepulver
½ dl melk eller appelsinjuice (jeg har brukt melk)
Jeg har i tillegg tilsatt litt havregryn, men det trenger man ikke å ha i.

Dette gjør du:
1. Rør smør og sukker hvitt.
2. Tilsett ett og ett egg.
3. Bland mel og bakepulver.
4.Tilsett det tørre og melken vekselvis mens du rører.
5. Putt røren og evt. fyllet i muffinsformer.
6.Stekes midt i ovnen på 175 grader i ca 20 minutter (avhengig av hvor sterk ovnen din er, følg med! Kakene skal bli gylne, men ikke brune).

Fyllet:
Man kan bruke hva man selv ønsker her. Her er noen ideer:


Kakao og sjokoladebiter
Ulike typer bær
Sitronsaft og litt limeskall
Nøtter, mandler
Epler, kanel og sukker.
Syltetøy
Vaniljekrem
Pasjonsfrukt (kanskje med en pasjonsfrukt glassur)
Banan og sjokolade
Appelsin
Makronfyll


Men slik jeg har gjort det er:

1. Bruker et muffins-stekebrett. Dette gir en bedre form og er enklere i forhold til oppvask(blir ikke så klissete!).


2. Fyller halve formen med deigen, så litt fyll: en skje vanilijekrem og litt bær eller hakket lys sjokolade med litt kokos på toppen. Andre ideer til fyll har jeg skrevet ovenfor!


3. Til slutt fyller jeg en lokk med deigen og muffisene er klare til steking.Hva liker du å ha i muffinsene dine?
 

Status uke 33!

Termindato: 19 Oktober
 Hvor langt på vei?: 33 + 2
 Hvor lenge er det igjen?:  6 + 5
 Gutt eller jente?:  Gutt
 Navn: Usikkert, kom gjerne med tips! Kriterer; skal ikke være topp 30 og være et norskt navn.
 Spark:. Bare mer og mer. Moro med mye liv og masse nye bevegelser.
 Vekt: Det er privat.
 Svangerskapsplager: Svangerskapskløe, noe halsbrann, oppkast, leggekramper, uregelmessige kynnere, noe magesmerter og slapphet. Merker at fødselen nærmerer seg.
 Snuddseg? Festet?: Ligger med hodet ned allerede.
 Sykehusbag: Nei, men burde kanskje..
 Utstyr: Vugge, sprinkelseng,, litt klær, håndkler, kluter, dyner, pute, laken, sengetøy, babycall, madrass til sprinkelseng og vugge, vogn, ammepute og skal hente stellebord idag!
 Mangler (utstyr): bilsete, litt klær, babyrekvisita(såper osv.) laken, tisselaken, flasker, bleier, gulpekluter, febernedsettende for baby, ammepute, ammeBH, amme innlegg av ull, reiseseng, regntrekk til vogn og sikkert mer.
 Kynnere?: Ja, de har begynt.
 Vann?: Ikke mye.
 Strekkmerker?:  Tror ikke det.
 Babyens søvnmønster: Våken kveld, morgnen og midt på dagen.
 Humør: Som vanlig for det meste. Takler ikke stress og uforsette ting like godt lenger.
Cravings: Melk, nepe og baking.

3309252670_86684670c6_z_large
Foto: weheartit.com

Bedre bilder here I come!

Nå har jeg meldt meg på fotokurs hos fotovideo. Merker jeg trenger litt inspirasjon og litt bedre tekniske ferdigheter med kamera, for å ta bedre bilder. Elsker virkelig å ta bilder, så det blir bra med litt påfyll nå. Her er noen bilder jeg har tatt i det siste:Hvilket bilde likte du best? Hvordan henter du inspirasjon til bedre og unike bilder?

Beautiful blogger nominasjon x3!

Nå som jeg har blitt nominert til beautiful blogger både av Nicklas Trine, og Malin, må jeg gjøre noe med dette. Setter pris på å nli nominert og at dere liker bloggen min. Men er generelt ikke så glad i sånne opplegg hvor man sender det rundt på den måten. Men blir man utfordret, blir man det og spesielt når det er fra to så søte og hyggelig bloggere. Jeg leser bloggene deres når dere oppdaterer!Om man får denne utmerkelse så skal man:
 • Kopiere bilde for å vise at man har fått den.
 • Takke og linke til personen som du har fått den av.
 • Skrive 7 fakta om deg.

7 fakta om meg:
 • Jeg gleder meg MASSE til å bli mamma.
 • Jeg vet ikke helt hvordan fremtiden min blir, men det gjør vel ingen.
 • Jeg har masse gode venner of familie, jeg ikke kunne levd uten!
 • Jeg er en sterk person og vet jeg overkommer det som faller til meg. Så lenge jeg får litt tid for meg selv.
 • Jeg syns det er litt trist på en måte å ikke jobbe fra Oktober av. Elsker jobben min!
 • Jeg studerer det jeg brenner for.
 • Jeg liker fortsatt best å gjøre ting selv. Det gir meg en viss stolthet!

Disse 7 nominerer jeg videre:
 • Bianca:- Fordi du har unike bilder!
 • Mari : - Fordi jeg elsker bildene dine, de smarte tankene og tipsene! <3
 • Jonas:  - Fordi du inspirerer meg innen foto og mat. Og IKKE minst er en så bra kjæreste for Mari! :)
 • Ingunn:  - Fordi du lærer og oppdaterer meg innen ting jeg egentlig ikke kan. Og fordi du er en god venn! <3
 • Marte:  - Fordi du er morsom, søt og skriver om interessante ting. Love you sis!
 • Hansen:  - Fordi du har en bra fotoblogg!
 • Maria:  - Fordi jeg digger deg. Du skriver bra og en en god venn! Smask

Hva syns du om slike nominasjoner?

Hva skjdde med det gode, gamle puslespillet?

Igår så vi på et debattprogram med statsministeren,Karl i Hagen ,smarte moren til en venninne av meg og Vidar Lønn-Arnesen. De fleste forbinder kanskje Vidar Lønn-Arnesen med DaCapo, men det gjør ikke jeg.

Jeg husker da jeg var liten og han hadde et barnetv kalt Puslespillet. Favoritten kanskje, hvertfall noe søskene mine og jeg likte veldig godt. Jeg husker hvordan han forandret stemmen sin og forklarte til oss som vi var små barn. Merkelig med sånne minner, men det får deg til å tenke og lure på hva som har skjedd med alle de gode programmene vår generasjon så på. Programmer som Portveien 2, Sesam stasjon, Labbetuss, fraglene i fargleberget, dyrene fra dyreskogen, mumietrollet, Huset med det rare i og mange mange flere.

Jeg syns ikke kvaliteten er så ille nå, og at en del på barnetv er faktiskt ganske bra nå også. Barnetv må selvfølgelig følge tiden, og alt forandres nå. Men jeg setter meg et lite spørsmålstegn ved hva jeg vil at min sønn skal se på. Har så lyst at han skal ha ett forhold til mine gamle minner, men samtidig er det litt galt i forhold til tiden. Det bli vel en blanding, tenker jeg!

Hva så du på da du var liten? Hva mener du om kvaliteten nå i forhold når vi vokste opp? Hva vil du barne ditt skal se på?

Lasagne allà Toscana

Ikveld ble det en annen variant av lasagne. Det er for det meste kryddere og den naturelle yoguerten som gjør det annerledes fra tradisjonell hjemmelaget lasagne. Ønsker du en oppskrift på en tradisjonell, har jeg laget et innlegg om dette tidligere her!

Dette trenger du:
Kylling kjøttdeig
Løk
Tomatpure
Santa Maria chicken and steak mix
Pepper
Salt
Vann

Ost
Naturell yoghurt
Salt
Pepper

Lasagne plater
Squash
Sjampinjong

Dette gjør du:


1. Stek løk og kjøtt til den er brun.2. Bland inn kryddere i kjøttblandingen og la det koke opp med tomatpuren og vannet (ca. 10 min) til det ikke er så sausete.


3. Legg lasagneplatene i vannbad.


4. Bland raspet ost, naturell yoghurt og krydder. La det så stå i kjøleskapet til kjøttblandingen er klar.  
5. Legg det lagvis i denne rekkefølgen:
    1. Kjøttsausen
    2. Yoghurtblandingen
    3. Lasagneplater
    4. Oppkuttet squash og sjampinjong
    5. Kjøttsaus
    6. Yoghurtblanding
    7. Revet ost

6. Stekes i ovnen ca. 20 min på 200 grader.Kan serveres med en frisk salat og hvitløksbaguetter til.

God apetitt!!


Hvordan liker du å lage lasagne?

Man gir bort epler og pærer, men ikke gull og grønne skoger.
" Whatever you give a woman, she gonna multiply.
  If you give her sperm, she will give you a baby.
  If you give her a house, she will give you a home.
  If you give her groceries, she will give you a meal.
  If you give her a smile, she will give you her heart.
  She multiplies and enlarges what is given to her.
  So if you give her any crap, you will recive a ton of shit." 

Photospots in Oslo!

Avogtil er det greit med litt inspirasjon av hvor man kan ta en del fine bilder. Slik jeg ser det finnes det motiver overalt, men stedene under er ett sted å starte hvertfall. Jeg har ikke vært på alle å tatt bilder, noen steder bare sett mulighetene for det. En ekte fotointressert ser etter fotosteder og motiver overalt! Jeg velger bevisst å ikke legge ut bilder fra stedene pga, her kommer fotografen egen kreativitet inni i bildet.

- Ekeberg & Holmenkollen for utsikter.
- Tøyen botaniske hage for blomster og rare vekster
- Det er et reptilhus i umiddelbar nærhet av nasjonalgalleriet
- Slottet og slottsparken
- Festningen
- Aker brygge
- Grønland for orientalske opplevelser
- Frognerparken og andre parker for diverse
- Området rundt operabygget for store firkanter (plaza/postgirobygget) og voldsom trafikkmaskin
- Oslo S for massive sett med tog og jernbanelinjer
- Kværnerdalen for interessante broer og også parkeringsplass for tog
- Oslo City for morsomme fisheye bilder og folk i farten
- Kirkerista
- Gamlebyen / oldtidsbyen
- Stovner / Furuseth / Tveita for menneskelige hermetikkbokser
- Helsfyr / Bryn T-banestasjoner gir god utsikt mot.. T-banelinjer / baner.
- De fleste gravlunder har mange fine plasser å ta bilder av, men med litt varsomhet
- Kampen, område bak jordal amfi, nesten trollsk skomakergate stemning
- Bygdøy, Ra/Kon tiki, og idiotisk dyre hus
- Deichmanske hovedbibliotek, og litt bak, St. Olav katolske kirke. Flotte bygg.
- Akerselva
- Sognsvann, øyer i oslofjorden og andre vann med mye liv og spennende lys.
- T'banestasjoner med tagging f.eks.
- Rodeløkka for gamle trehus og mye mer. Her finner du også Freia!

http://www.prosus.uio.no/bilder/Illustrasjoner/Stor-Oslo_kart.jpg

Hvor pleier du å ta bilder?

Mine største forandringer etter jeg ble gravid!

Når man blir gravid forandres holdning og hva man setter mest pris på i livet gradvis. Det har hvertfall vært slik for meg. Jeg verdsetter andre ting og kanskje mennesker mer nå, enn jeg gorde før.

Livskvalitet har fått en ny betydning:

* Viktigere med nærmere forhold til familien.
4196784239_253829671f_z_large

* Viktigere med forhold til de venner og bekjente som virkelig betyr noe for deg.

Friends_large

* Interessefeltet har forandret seg til mer huslige aktiviteter (som matlaging, interiør og foto).

20090814150511

* Viktigere å skape gode rutiner, så ikke alt føles som et ork. Ta f.eks. rydding og oppvask. Hvis men gjør det med en gang, er det gjort og ikke en stressende faktor i bakgrunnen. Bli ferdig med det som må gjøres.

* Setter større pris på roligere aktiviteter som å se på film, gå tur, ha en hyggelig prat og lage mat sammen.
Tumblr_l7ij0lgpqz1qc4acto1_500_large

*Den "egoistiske" følelsen av at jeg kan gjøre som jeg vil og min betydning i eget liv er forandret, til en som betyr MYE  mer. Så lenge han har det bra, har jeg det bra. Det er ikke så viktig med mine drømmer på samme måten, heller våres drømmer om fremtiden!

Tumblr_l7cuxcs7ky1qbybv3o1_500_large

* Den økonomiske sansen er sjerpet. Jeg tenker mer over spontane kjøp enn før, man vet aldri hva som kommer og det er greit med litt ekstra.

Tumblr_l5gu36zbgc1qcf3clo1_500_large

* Det er viktigere å fullføre ting som skole og jobb, det er ikke lenger kun meg det går utover.
Tumblr_l78bbsixbt1qccg0zo1_500_large

* LEV I NUET! Viktig å gjøre ting man har lyst til nå, før fødsel, for etterpå kan det bli lenge til neste gang! Så gå på kino, bruk tid for deg selv, gjør det du har lyst til når du har lyst til det osv.

* Viktigere å spise og gjøre sunne ting som kosthold og noe trening/bevegelse, det går utover den viktigste i livet ditt.

* Avslappning har fått en mye større rolle i livet. Det viktig å lytte til kroppen, den sier ifra om det er noe!

1251078776200_f_large

* Unngår stress, og planlegger mer enn før. Bedre å være for tidlig ute, enn sent. Og dette kommer fra en som er "født 5 minutter forsinket".

4487461965_6cf6162b68_z_large

Og til slutt en sitat:

Alle tidsepoker har sin sjarm!

Hva har forandret seg for seg, når du forandrer livet som en graviditet og bli voksen?

Status, mens vi venter på vår lille prins!

Prince_large

Termindato: 19 Oktober
 Hvor langt på vei?: 32 uker
 Hvor lenge er det igjen?: 8 uker ca.
 Gutt eller jente?:  Gutt
 Navn: Usikkert, kom gjerne med tips! Kriterer; skal ikke være topp 30 og være et norskt navn.
 Spark:. Bare mer og mer. Moro med mye liv.
 Vekt: Det er privat.
 Svangerskapsplager: Svangerskapskløe, noe halsbrann, leggekramper, uregelmessige kynnere og slapphet.
 Snuddseg? Festet?: Ligger med hodet ned allerede.
 Sykehusbag: Nei
 Utstyr: Vugge, sprinkelseng,, litt klær, håndkler, kluter, dyne, pute, laken, sengetøy, babycall, madrass til sprinkelseng og vugge,
 Mangler (utstyr): bilsete, vogn, Stellemadrass, kommode, litt klær, babyrekvisita(såper osv.) laken, tisselaken, flasker, bleier, gulpekluter, febernedsettende for baby, ammepute, ammeBH, amme innlegg av ull, reiseseng og sikkert mer.
 Kynnere?: Ja, de har begynt.
 Vann?: Nei
 Strekkmerker?:  Tror ikke det.
 Babyens søvnmønster: Våken kveld, midt på natten (kl. 4-5), morgnen og midt på dagen.
 Humør: Som vanlig for det meste. Takler ikke stress og uforsette ting like godt lenger.
Cravings: Melk og baking.

Tumblr_kruos2ir0v1qzgcufo1_500_large

Mors uke 32:

- Du går kanskje litt oftere på toalettet, da blæren ligger i veien for barnets liggestilling.Ved kontrollen skal du få vite hvordan barnet ditt ligger og om hodet er festet eller ikke.

- Jernbehovet ditt er nå så høyt at det er helt urealistisk å få i seg nok gjennom kosten alene. Du må derfor enten tære på lageret (det er nå testen av jernlageret er nyttig), eller ta tilskudd.

- Skulle du få kynnere som blir regelmessig og begynner å presse nedover i skjeden, så må du ringe til fødestedet ditt og snakke med en jordmor der, slik at dere kan avklare at du ikke har begynnende rier.

- Leggkramper kan være et problem for noen. Da kan det hjelpe å ta kalk og magnesiumtabletter, men for at dette skal bli tatt opp i kroppen trenger du også A og D vitaminer, disse får du gjennom tran for eksempel. Det kan også hjelpe å stå på foten hardt slik at krampen løsner, eller la noen ta tak i den og presse fotbladet bakover mens beinet ditt er strakt. Litt god massasje etterpå kan også gjøre at du ikke blir så støl.

- Pass på at du ikke får i deg mer A vitaminer enn det som er anbefalt når du er gravid, for store doser kan være skadelig.

- Vær i bevegelse! Hvis du liker å svømme så er det ingenting i veien for det, det kan være en ganske behagelig opplevelse etter hvert som du blir tyngre å være litt mer vektløs for en kortere periode. Du kan svømme helt fram til fødselen eller til vannet går.

Barnets uke 30:

- Jobber seg ned i bekkenet. De fleste leder an med hodet, men noen setter seg istedenfor.Skulle barnet ditt bli født nå, må det nok i kuvøse, men det er ingen fare for at det ikke skal overleve hvis det ellers er friskt.

- Smaksløkene har utviklet en forkjærlighet for søtt, slik at det vil elske din melk.

- Babyen er nå cirka 38,5 cm lang og veier rundt 1400 gram. Det er vektøkningen som er det viktigste for babyen din nå.

- Lungene er ikke modne ennå, men vil være det om noen få uker.

4148011648_23434d6b9c_large

Bildene er hentet fra weheartit.com.

 

Hvordan er din form?

I interiørhjørnet: Veggord!

Etter at jeg har flyttet, har interessen for interiør bare økt og økt. Tanker og ideer kommer og forsvinner like fort. Men en ting jeg har tenkt jeg  skal ha som har forblitt er bl.a. veggord. Det kan være alt fra ett sitat og bilde til hva det eksakt er. Og det mest geniale er at det er bare å ta ned om man skulle bli lei eller om det ikke passer lenger. Her er litt inspirasjon av hva andre har gjort. Trykk på bildet for å komme til den rette eier av bildet! [norskPerlan_Droem.jpg]

Hva syns du om veggord i hjemmet?

Foto: LonelinessHvordan likte du bilde? Er du enig i utsagnet til Jean Rostand?

Foto: Sommer i ett vinglass!

Sommer betyr forskjellig for forskjellige mennesker. Når solen står sterkt på himmelen, blomstrene blomstere, man ser måkene og biene summer rundt oss. Ja, da er det sommer! Bier angreper kun når de føler seg truet, som mange mennesker og dyr. De er ikke nødvendigvis farlige, og trengs ikke i alle tilfeller å drepes mener jeg.

1)


2)Hva er sommer for deg? Er du redd for bier? Hvilket bilde likte du?

Thai-inspirert middag!

Nå er middagen klar om hvert øyblikk. Den er enkel, rask, sunn og veldig smakrik! Tilpass gjerne retten etter hva du har hjemme og hvor mange som skal spise. Jeg tar dette litt på øyemål.

Grønn karri med scampi:

Dette trenger du
Long beans ( evt. vanlige bønner)
paprika
sjampijong
spinat
brokkoli
galaga rot (lillesøsteren til ingefær)
koriander (gjerne fersk)
vårløk
olje
chilli

scampi (kylling eller biff kan også brukes)

fiskesaus
kokosmelk
grønn paste

Start med å kutte opp alle grønnsakene. Sett stekplaten på strek varme. Stek vårløk i litt olje til den er litt blank. (max 1 min). Nå skal du putte det tykkelaget (det får du ved å sette kokosmelken i kjøleskapet noen timer, helst 12 timer) øverst i kokosmelk boksen i stekepannen. Har du ikke fått avkjølt på forhånd kan du bruke hele boksen på en gang. La dette surre i et minutt. Tilsett  resten av kokosmelken og 1-3 skjeer av grønn paste, etter hvor sterk du vil ha den. La dette stå til det er en lys grønn farge over det.  Så tar du to - tre galaga rot biter og chilli opp i blandingen.

Scampiene er best om de er ukokt fra før. De puttes oppi nåpannen, og er ferdige når skallet er rødt. Tilsett videre grønnsakene; sjampijong - long beans - brokkoli - paprika- spinat. Tilsett en teskje med fiskesaus og dryss koriander over. 
Serveres med ris eller nudler til!

Hva er din spesialrett?

Foto: Water

Etter så mange regnværsdager, passer det godt med ett innlegg om vann og regn. Noen fra en fontene og andre fra veien til jobb. Vann er ganske enkelt å ta bilde av, og kan gi en utrolig kul effekt.
 


Hvilket bilde likte du? Råd og tips? Hva fotograferer du?

Foto: Forandring i fokus!

Motiver finnes virkelig overalt, det er bare øye som ser som bestemmer begrensingene. Disse bildene er tatt bak Majorstua skole.

Hva syns du om bildene? Hvor finner du inspirasjon og motiver fra?

Streetfashion!

Mye jobbing og sosiale eventer om dagen. Dette bildet  tok jeg på lørdag av en stor ola-sko med masse merker på. Minner meg om 70 tallet!Hva syns du om bildet? Hva er det som er in nå?

Foto: The woods!

Man kan finne på mye moro med en trestamme 1 meter utenfor huset sitt en søndag. Her er hva jeg fikk til på 20 minutter.

1)


2)


3)

4)


5)


Hvilket bilde likte du best? Noen fototips? Hva pleier du å gjøre på søndager?

Mors uke 30, barns uke 28!

Babyens hjerne utvikler seg raskt nå. Hjernevekten skal femdobles i løpet av siste trimester, og halvparten av barnets energiforbruk går med til å danne nye hjerneceller.

Fettsyrene omega-3 og -6 utgjør en stor del av dette vevet, og du bør derfor ta tran eller annet omega-3-tilskudd nå. Omega-6 får du i deg gjennom vanlig, sunt kosthold. Vær ekstra forsiktig med ferskvannsfisk nå. Enkelte arter kan inneholde kvikksølv som er skadelig for hjernens utvikling.

Du vil kanskje merke ubehag dersom du blir liggende flatt på ryggen. Dette heter venacava syndromet. Det er rett og slett at livmoren nå begynner å bli så stor at den kan klemme av for hovedpulsårens tilbakeføring av blod slik at du blir svimmel og faktisk kan besvime. Legg deg derfor med en liten pute under den ene siden, slik at du får en liten tipp.

Hvis du er sliten og hoven i beina kan det være godt å kjøpe en litt god fotkrem og massere føttene litt og ligge og slappe av etterpå med beina litt høyere enn resten av kroppen.

Foreløpig er ikke magen den store hindringen og du føler deg ganske vel og flott og det er du!

Tiden er inne for å tenke på hvor du skal føde, om det er på det nærmeste fødestedet eller om du må flyttes til nærmeste store sykehus dersom du bor på en liten plass i Norge hvor det er lang vei til ekspertene.

Det er fritt sykehusvalg i Norge, dette betyr at du selv kan velge hvor du vil føde. Men dersom det er mange som skal føde når du har termin kan det være vanskelig å få fødeplass på andre sykehus enn det du sogner til. Et sykehus kan imidlertid ikke nekte en kvinne i fødsel å få føde hos seg, men de færreste av oss har vel nerver nok til først å komme når tingene virkelig er i gang.

Har du tenkt på hjemmefødsel kan det være lurt å utrede mulighetene for det nå. I Oslo er det Hilde Synnøve Spilling og Anette Schaumburg Huitfeldt som driver med dette. Ta kontakt med Den Norske Jordmorforening og de vil kunne gi deg navnene på de jordmødrene som driver med hjemmefødsler slik at du kan få pratet med dem.

Du må regne med at det vil lekke litt melk fra brystene dine før fødselen, men det er individuelt når det begynner. På denne måten gjør brystene dine seg klare til melkeproduksjon i full skala.

Lekker du mye kan det hjelpe med ammeinnlegg, men gjør ingen ting for å stimulere produksjonen ved å dra i vortene eller prøve å klemme ut melken, da blir det bare verre fordi du stimulerer melkeproduksjonen. Mange lekker litt hvis de hører babygråt eller står i en butikk og ser på babyutstyr eller rett og slett bare tenker på den lille nyskapningen som befinner seg inni magen din!

Å elske kan også starte denne refleksen, det gjør ingenting og dette virker ikke stimulerende på melkeproduksjonen. 

18476_500sq_large

Foto: weheartit.com

Barns uke 28:

Har åpnet øynene og øver seg på å fokusere.

Øyenbryn og -vipper er ferdig utvokst.

Du kan etter hvert kjenne om barnet sover eller er våkent. Mange barn sover når mor beveger seg, og beveger seg masse når mor slapper av.

Inntak av mat provoserer også ofte fram mye aktivitet.

Babyen er nå 36 centimeter lang og veier 1100 gram.

Cafe-cookies med kokos og sjokolade!

Dette trenger du:
200 gr TineSmør romtemperert
3 dl sukker
2 egg
1 ts vaniljesukker
2 dl hvetemel
2 dl havregryn
1 ts bakepilver

Fyll:
1 dl kokos masse
Sjokolader i biter (Jeg prøvde meg med daim)

Dette gjør du:
1.Sett på stekeovnen på 200 °C.
2.Rør smør og sukker hvitt og luftig.


3.Tilsett ett egg om gangen, bland inn vaniljesukker, bakepulver, hvetemel og havregryn.


4. Til sist rører du inn fyllet.
5. Sett deigen med skje på bakepapir eller smurt stekeplate. Beregn god plass for de smelter ut over platen.
6. Stekes i ca. 20 min. Det er lurt å passe på, fordi de brennes spesielt på kantene. 
7. Avkjøles på rist til de er stiveGod apetitt!

Mela-festivalen!

Mela ifølge deres hjemmesider er barnas latter, lek, fantasi, nysjerrighet og kunnskap i kombinasjon med glade stemmer undring og rytrmer som sprer glede og budskap. Litt vag beskrivelse i mine øyne. Jeg ville heller si at det handler om at kulturer møter hverandre i musikken og matens ånd.Ja, og det er akkurat musikken og maten jeg vil skryte av. Artistprogrammet i år var topp med artister som Imran Khan, Huge Masekela, Richi Rich og Youssou Ndour. Dette er internasjonal musikk på sitt beste, så er du åpen for noe nytt og litt utenom det du pleier å høre på, er disse noe å sjekke ut.På matfronten var det ikke noe å si på kvalitet og smak. Det meste var hjemmelaget, variert og ikke minst billig mat. Her er noe av det som ble solgt; Chicken curry, Mango lassi (Mango-smoothi), Indisk/pakistansk te, mynte te, Nudler av forskjellige slag, mange andre varmretter jeg ikke husker navnet på og pakistanske søtsaker.


Var du på Mela-festivalen? Hva syns du om intersjonal musikk og mat?

Hvilket bilde liker du best?

Da har jeg prøvd meg på litt redigering. Det er utrolig morsomt å eksperimentere litt, men utrolig mye valgmuligeter. Jeg har brukt Photoscape, men håper snart å få fikset meg photoshop. Er mye bedre program og morsomere å holde på der.

1)


2)


Pleier du å redigere bildene dine? Noen tips?

Insektenes verden i bilder!

Igår hadde jeg en kjempe fin dag kun for meg selv og mine intersser. Jeg dro på fototur (noe av resultatet ser du under) og oppdaget instektenes verden foran vårt norske slott. Noen av bildene har jeg lekt meg litt med etterpå!


Hvilket likte du best og hvorfor? Noen råd til bedre bilder og redigering?

Hvilket bilde liker du best?

Som veldig fotointressert har jeg ett stort ønske om å bli en bedre fotograf og ta bedre bilder. Jeg ser ofte på bøker, og leter etter inspirasjon til orginale vinkler, lys og utsnitt. Hvilket bilde syns du er best under?

1)


2)


3)


Hvordan finner du inspirasjon til bedre bilder? Noen råd?

En god artikkel!

I min daglige avisrunde kom jeg over en veldig bra skrevet artikkel med mye bra info fra en overlevende jøde fra 2. verdenskrig . Når jeg selv besøkte Auschwitz for snart ett år siden, fikk vi mye av den samme infoen de skriver i artikkelen. Her er en reprise av bildene og litt fakta derfra.

Vi hadde engelsk lokal guide med oss og besøkte Auschwitz 1 og Auschwitz 2 - Birkenau. Birkenau er 20 ganger så stor som Auschwitz 1, hvor det var 20 000 fanger.

auschwitz2

I inngangen til auschwitz står det at " arbeid gjør deg fri", dette var selvføgelig ironisk.  

auschwitz1

Tegningene på bildet er tegnet av en de overlevende som viser hvordan før og etter jobb måtte masjere gjennom inngangsporten til orkestmusikk. Det var også her de telte opp fangene får å se om noen hadde rømt. Hvis en fange hadde klart å rømme, ble ti andre straffet med døden på ulike måter, som f.eks. utsulting. Det var ikke mange som klarte å rømme pga. forholdene rundt leireren, mest polakker som kjente området.

auschwitz12auschwitz6

auschwitz8

En av type straffene var å bli skutt mot veggen på bildet under. Grunnen til at det er så mange blomster og bilder der, er til minne om en pastor som ga sitt liv for en ung jøde fordi han hadde familie og pastoren var gammel og ingen barn.


auschwitz9

auschwitz10

auschwitz3

Når menneskene kom til leirene ble de sjekket av en lege, om du var arbeidsyktige. Dette var det som var viktig for tyskerne. De ble delt i to grupper, ofte unge og sterke menn, og kvinner og eldre i den andre. De som ikke var arbeidsdyktige ble sent direkte til gasskammerene. De andre ble registrert i leiren. De fleste gasskammerne ble brent ned av tyskerne selv på slutten av krigen spesielt i Birkenau, men de klarte ikke å brenne alt. Gasskammerene var innredet som dusjer, det vet de også ble fortalt at de skulle gjøre av tyskerne.

auschwitz11

Dette er inngangen til det ene gasskammeret i Auschwitz 1.

Det var ikke lov til å fotografere innendørs i Auschwitz 1, men derimot i Birknenau.

auschwitz16

I denne sengen lå 15 personer i en egt. De lå var 3 etg. totalt, så da blir det 45 tilsammen i 3 slike senger. Under forholdene som var på den tiden, var det kaldt og en evig kamp om plass i sengen. De fikk ikke alltid plass til alle, da måtte de ligge en vei,og ikke kunne snu seg. De som ikke fikk plass måtte ligge på gulvet.

auschwitz17

auschwitz23

Man fikk tid på toalettet etter hvilket humør vakten var i. Det var en evig kamp til å det hele tatt komme seg på do og de heldig få som klarte (ofte de samme) hadde veldig liten tid der.

auschwitz22


Her noen bilder ekstra:

auschwitz25

auschwitz29

Bilder: Mariel og Marte Morland


Har du besøkt i konsetrasjonleirene? Hvilket forhold har du til dette?

En ny verden har åpnet seg!

Da var endelig internett på plass på ny formatert pc. Som jeg har savnet bloggen og det å skrive!! Men nå er jeg tilbake igjen for fullt. Livet som eneboer (foreløpig) er ganske bra. Var litt rart i starten, men nå begynner jeg å like stillheten og (virkelig!) all den plassen jeg har. Å gå fra ett 13 kvm rom til en leilighet på 43 kvd  for meg selv, er stor forskjell. Anbefales til alle!! Men det er ikke bare den delen av verden som har åpnet seg for meg. Jeg har nemlig fått meg en HD PVR dekoder til tven.

Pause, spole og ta opp med HD PVR-dekoder
Bildet er lånt fra Canal digital, siden er en slik en jeg har.

Tanken bak er at med barn skjer uforsette ting hele tiden. Og siden jeg i prinsippet ikke er et tv-menneske, og ikke liker å sløse bort den dyrebare tiden på dårlig programmer. Med PVR dekoderen kan jeg ta opp, stoppe og spille av akkuat som jeg vil, når jeg vil. Jeg trenger ikke en gang å være hjemme for at det blir tatt opp! Herlig, en ny frihet! Liker ikke å være avhengig av ting, spesielt ikke noe så uviktig som en tv og forskjellig tv-programmer.

Hva slags forhold har du til tv?

hits