Hvordan få kreative bilder?
Hvorfor blir bildene mine så kjedelige?

Mange av oss opplever at når vi ser gjennom bildene vi har tatt, så er det utrolig mange som er kjedelige. Kanskje er noen dårlig komponert, kanskje er noen feil eksponert. Men som oftest er bildene kjedelige og uinspirerende rett og slett fordi de er kjedelige og uinspirerende. Det er vår erfaring som fotografer at du kan heve innholdskvaliteten på bildene dine ved å bli mer bevisst på hva du tar bilde av.
Livet er deilig! Du sitter på den greske restauranten ved havnen på en koselig gresk øy. Det er kveld, men fortsatt varmt og solen er i ferd med å gå ned i havet mot vest. Du har hatt en strålende dag på stranden, og besøkt en aldeles sjarmerende liten middelalderby. Restauranten er full av folk - det er latter og glede. Du har fått et kaldt glass vin og bestilt en deilig souvlaki av den kjekke kelneren. Det spilles gresk musikk, og lukten fra grillen sitrer i neseborene. Du tenker på hvor deilig livet er her nede - ingen problemer som skal løses. Kun livet og din kjære som skal nytes. Dette må jeg jo bare ta bilde av tenker du.
Men akk o ve. Der du har alle dine minst 10 sanser i høygir, gjør kameraet en særdeles dårlig jobb med å forevige denne deilige stemningen. Hvor ble det av lyden? Hvor ble det av lukten? Hvor ble det av min lykkefølelse? Og det er her begynner. Et kamera skreller virkeligheten ned til to dimensjoner, og da forsvinner jo det meste av det du opplevde på denne restauranten denne skjønne kvelden.
Første bud er derfor å vite at kameraet er dumt og ikke kan tolke. Det kan kun gjengi det du ser i søkeren, skarpt eller uskarpt, mørkt eller lyst. Derfor må bildet ha en interesse selv om det er begrenset til kun to dimensjoner.
Du blir ikke en god forfatter selv om du kan skrive norsk
Et godt fotografi starter med hva du ønsker å fortelle med bildet. Hva har jeg på hjertet? De fleste av oss tenker ikke på dette når vi tar et bilde - vi bare knipser i vei. Og tror at tar vi mange nok bilder, blir sikkert ett av dem bra. Det gjør det sjelden! Og etter at vi har fått digitalkameraer der bildene er gratis, er det verre enn noen gang.
Selvfølgelig skal vi ikke alle bli forfattere, eller fotografer som lever av å selge bilder. Men vi bør alle ha en ambisjon om å ta bedre og bedre bilder. Kanskje en dag spør en venn av deg om han kan kjøpe bildet ditt som henger på veggen. Og det, mine damer og herrer, er en fantastisk følelse.
Vi skiller ofte mellom bilder som kun har egeninteresse og bilder som står på egne ben som fotografier. I den første kategorien legger vi ofte de typiske familiebildene: bilder fra familieselskaper, konfirmasjoner, dåpsseanser, juleaften, barna som leker i hagen, barna som spiser is på 17. mai, osv, osv. Dette utgjør kanskje 95 % av alle bilder for mange av oss. I den andre kategorien legger vi bilder som kommuniserer med oss, enten det et tema vi er interessert i, det er noe som fenger vår umiddelbare interesse, eller som er inspirerende å se på.
Det betyr at skal du over i den andre kategorien, må du ha en klar ide om hva du vil kommunisere gjennom de bildene du tar. Er det følelser; ensomhet, humor, sorg, fortvilelse, glede. Eller er det spennende landskap med flott lys. Eller kanskje en situasjon fra en cafe eller et gatehjørne. Mulighetene er frustrerende uendelige når man beveger seg bort fra de typiske Kodak moments.
Genialt enkelt
Som med all effektiv kommunikasjon bør budskapene i hvert bilde ikke være for mange. I praksis betyr dette som regel å gjøre bildene enklere. Færre detaljer som tar fokuset vekk fra hovedpersonen eller situasjonen. Husk; alt som ikke bidrar til å gjøre bildet bedre, bidrar til å gjøre det dårligere. Rydd derfor bort alt nips eller finn en annen vinkel å ta bildet fra slik at du får et renere uttrykk. Ja, med mindre det er kaoset i bakgatene i Mumbai du ønsker å formidle.
Gode fotografier handler også like mye om god komposisjon; plassering av motivet i bildeflaten, bevisst bruk av dybdeskarphet, kamerastandpunkt, dybde. Vi vil ta for oss tips for god komposisjon i artikler som kommer senere her på online.no.

Så hva gjør jeg når jeg skal ut å ta fantastiske bilder
Først av alt - sett deg selv i riktig stemning - bli inspirert. Har du en inneklemt time mellom jobb og familieselskapet er det vanskelig å se motivene. Har du kikket gjennom bilder, kunstbøker og fotografier mens du hører på din favorittmusikk, blir du inspirert. Da er sjansene mye større for at du vil se motiver. Nothing great in life is achieved without passion.
Og så er det lurt å ha noen gjenganger-temaer. Ikke sjelden er det langt mellom de store motivene (det føles i alle fall slik). Da er det greit å ha noen temaer man kan alltid fortsette på. Temaer kan være alt, så lenge det interesserer deg; gamle folk, unge folk, hunder som bæsjer, dørhåndtak, røde ting, refleksjoner i vann, blomster, mennesker i bevegelse, bilkapsler, bygninger, former og fasonger. Temaene er uendelige - det er du som bestemmer. Det vi også vet er at et tema ofte blir morsomt ved gjentagelse. Gjentagelse skaper en forventning hos betrakteren til hva som kommer. Lag derfor også serier av bilder innenfor et tema når de presenterer dem for andre.
Du kan styre øyeblikket
Oftere enn vi tror, kan vi fotografer styre situasjonen der bildet tas, uten at det er arrangert. Skal du ta bilde av barna i hagen, så finn en fotogen del av den, og be barna leke der mens du tar bilder. Da kan du lage utsnittet på forhånd og bare vente på at bildet kommer av seg selv. Venter du ved et fotgjengerfelt for å ta bilder av mennesker i bevegelse, så vil du nesten alltid få det som du vil. Ha tålmodighet hvis du har funnet det perfekte stedet. Dyrefotografer venter gjerne i dagevis?
Det er krevende å bli en god fotograf. Det krever at du setter et ambisjonsnivå, er bevisst på hva du gjør, lærer av dine feil og suksesser og mest av alt bruker tid på det. Ingen blir gode uten å trene. Du bestemmer selv ditt ambisjonsnivå, men vi håper at du ønsker å bli bedre. Og husk. Ditt beste bilde har du ennå ikke tatt!
Innlegget er hentet fra Telenor sin hjemmeside, anbefaler alle som liker å ta bilder å ta en titt innom her: http://www.online.no/tips_rad/foto/
Hva gjør du for å hente inspirasjon og fange øyblikkene slike du kjenner det da?