Mamma

Meg-dag!

Idag har jeg egentlig ikke gjort så mye annet enn å sette litt tid til meg selv, og det var FANTASTISK.Jeg har to gode venner, som også er kjærester. De er så flinke til å sette av tid til den ene, type megdager.

1.
Jeg har lest i boka mi, leser Olav Løkken Reisops første bok Pastisj. Boken fikk jeg i julegave og jeg kjenner kjæresten til forfatteren. Men alikevel, kanskje noe inhabil ville noen sagt, syns jeg boken er morsom og annerledes. Det er en bok jeg virkelig aldri ville ha kjøpt på måfå, men den er spennende og ikke minst ny, så jeg er veldig glad jeg leser den. Tro det eller ei, uten å ha lest hele boken enda, VIL JEG ANBEFALE den til dere også!

2.
Å gå til frisøren er en fantastisk luksus, og det spesielt når du betaler mye for å nesten se lik ut som da du kom, jeg ble nok litt lurt . Men ser man bort fra det aspektet er stillheten, pleien og omsorgen fra en annen en luksus for meg. At noen vasker håret ditt, og gir hodebunnmassasje. Ikke minst bare kunne sitte der og slappe av. Så dog om prisen ble litt høy, det var verdt det.

3.
Shopping tar tid. Jeg elsker å shoppe på egenhånd, valse rundt i mitt tempo og se på de tingene jeg vil, uten noen uønsket meninger. Og når du føler du er ferdig, kan du bare gå og ta deg en kaffe eller se inni et vindu. Poenget er at alt trenger ikke å ha en mening og noen ganger kan ting flyte, og det må bare nytes. I det øyblikket kan ansvar legges bort, skuldrene senkes og pusten gå rolig ut og inn.

4.
Foto ble også en del av dagen min, og her kan du se resultatet.


Hva syns du om bildene? Hva gjør du i din egentid?


 

Lanoungen 2011 konkurranse!!

Nå har jeg meldt på sønnen min på lanoungen 2011 og vi trenger deres hjelp! Stem på Philip Aleksander fra Oslo, og det kan du gjøre hver eneste dag.

Stem her!

På forhånd TUSEN TAKK!

Interiør; Barnerom

Jeg har lenge lett etter noe som kan pynte opp Philips del av rommet. Men siden jeg leier og ikke får gjøre noe særlig har jeg brukt litt tid. Igår fant jeg en ikke så dyr,enkel å montere og resultatet ble helt nydelig!

Roommates, fungerer ganske enkelt som et klistremerke. Min vegg er lagd av mur, men den er alikevel ganske flat. Så resultatet ble bra. Det tok meg 30 sekunder å sette det opp.


Hvasynsdu om resultatet? Andre ideer til pynting av rom uten merker og opppussing?

Tips til Babyshower, del 2!

Jeg har tidligere lagt ut ett innlegg om forslag til hvordan man kan lage babyshower, dette finner du her. I helgen arrangerte jeg sammen med moren til bestevenninnen min for bestevenninnen min. Super koselig. Denne gangen gjorde vi det litt annerledes.
Moren og søsteren hennes tok seg av maten, det eneste jeg gjorde der var å lage muffins. Det var forresten helt nydelig mat, så jeg ble god og mett. Disse muffinsene er laget etter denne oppskiften, bare fylt med blåbær og vaniljekrem. Pyntet de til slutt med Angel Feather Icing, ulike marsipanfigurer lagd med silikonform og spiselig pearl spray kjøpt hos cacas.


Lagde denne bleiekake etter denne youtube-videoen her, alt på denne kan brukes. En fin gave til snart nybakte moren.

 Personlig quiz er en morsomt, intressant og bringer samtaleemnene frem. Når mange nye møtes, som kanskje ikke kjenner hverandre så godt, er det også en icebreaker. Her er forslag til quiz, men den bør invidualiseres etter hvem den er for. Men etter min mening bør den ikke være for lang og ikke for mange kjedelig fakta spørsmål.

 1.Hva var «den gravides» vekt og lengde da hun ble født?
2.Når er «den gravide» født, dato og klokkeslett?
3.Når er sønnen til «den gravide» ventet?
4.Hva skal sønnen til «den gravide» hete?
5.Nevn 3 barne tvprogrammer.
6.Hva var det første ordet «den gravide» sa?
7.Hvilken farge har Thomas toget?
Svar: Blå
8.Sant eller usant? Når nyfødte gråter, produserer de tårer?
Svar: Usant
9.Når startet «den gravide» å gå og hvilken tid er det vanlig å starte med det?
Svar: Det er vanlig fra 9 ? 18 mnd.
10.Når settes øyefargen til barnet?
A. 6-9 mnd
B. 4-5 mnd
C. 2-4 uker

11.Når starter babyen å smile med sosialt?
A. Rett etter fødselen
B. 3-4 mnd
C. 4-8 uker
D. 6-9 mnd
12.Hvor lang tid bruker man på å skifte bleie gjennomsitt
A. 30 sek!
B. 3 min
C. 2 min 5 sek
D. 1 min 36 sek
13.Hvor mange prosent fødes på termin?
A. 80-81%
B. 24-25%
C. 3-4% 


Hva syns du om denne trenden? Andre gode ideer?

Nattarutiner!

Da er det atter snart leggetid og jeg er klar for seng, hvertfall nesten.

Jeg elsker når jeg har skiftet til nytt sengetøy. Det føles virkelig som luksus å legge seg, helt herlig! Imorgen skal jeg og en venninne på pressefrokost så klær er lagt frem klart, slik at det ikke blir stress. Men først tenkte jeg skulle skrive litt om kveldsrutinene jeg og Philipsen har.

Philip har egentlig leggetid klokken 20,  men det varierer fra 19-21. Når han er ferdig skiftet på og mett, legger jeg han i sengen. Det er en riktig kose stund for oss. Først leker  vi litt rolig med noen av bamsene og lekene hans i sengen. Så tar vi frem god natta boken (en samle bok full av sanger og fortellinger) og leser. Ikveld leste vi gullhår og de tre bamsene. Han følger nøye med på fortellingen og jeg leker med de ulike stemmene. Dette roer han veldig ned. Når jeg så er ferdig med dette, synger jeg "mikkel rev" (pappa sang alltid den for meg da jeg var liten) med bevegelser til. Moren min derimot sang alltid "Når trollmor har lagt sine 11 små troll" for oss, så jeg tar den, før jeg avslutter med å sette på et kosedyr som spiller lyd. En hvit kanin, fadder og tante Martina, har gitt han og en fra mormor. Og da forhåpenligvis legger han seg.

Selvfølgelig er det ikke alltid slik, og det blir en del ganger opp osv. Men det hører jo med! Nå skal jeg legge meg nydusjet og lese boken min i nyvasket sengetøy! God natt!
Hvordan legger du ditt barn?


 

 

Det er de små gledene som betyr noe!

Merker dagene går skikkelig opp og ned om dagen. Det positive er at det kan egentlig bare bli bedre. Men alikevel lurer jeg på hvor mye jeg skal igjennom får å se det og bli litt mer fornøyd med livet..

Egentlig er jeg veldig heldig. Jeg har et friskt barn, er frisk selv og har mye god støtte rundt meg. Det er mange som har det mye verre enn meg, men det hjelper ikke alltid. Jeg prøver å se utenfor meg selv og oppmuntre meg selv til å se livet med andre øyne. Lykkes hvertfall 50 % av tiden.

 • Været er bra,
 • Vennene mine er de beste,
 • Jeg har litt fritid til å ta vare på meg selv,
 • Har min elskede sønn som snur verden til det mest fantastiske stedet på jord til tider
 • Hjelpsomme naboer
 • Herlig familie
 • Hobbyer jeg liker
 • Trygge omgivelser
 • Mye kjærlighet rundt meg
 • Bloggen og alle de fantastiske faste leserne mine, som er trofaste enn om jeg skriver sjeldent iblant
 • En jobb jeg ELSKER
 • En fint sted å bo
 • Lager mye god mat
 • Mange å dele gledene,og sorgene med
 • Kamera mitt som jeg digger å bruke

Og masse av de små øyeblikkene sammen med de nære som virkelig betyr noe!


Hva er bra i ditt liv? Skriv gjerne ett innlegg om det og legg det igjen en link i kommentarfeltet her. Har så lyst til å lese deres!!

Den store barnedåpen!

På søndag var Philip Aleksanders store barnedåp. Et arrangment jeg har planlagt og sett frem til lenge. Timer er brukt på å finne lokale, skaffe utstyr, få maten laget, lage bordkort og pynt, invitere og mye mer. Endelig skal alle samles og feire den beste gutten i hele verden.

Så PANG er dagen kommet. Vi våkner, alle pynter seg. Frokosten blir spist, alt som trengs blir tatt med, og vi kjører til kirken.

Så PANG vi er i kirken, Philip Aleksander har fått på seg dåpskjolen, lue og smekke (håndlaget av mormor). Klokken nærmerer seg 11, og vi går etter presten ned i våpenhuset. Pappan holder Philip og jeg går ved siden av. Vi går i posisjon oppover kirkeoppgangen sammen de andre dåpsbarna. Presten ønsker velkommen og vi synger en salme eller to.

Så PANG, øyeblikket er her. Jeg tar av dåpsluen, pappan holder han fortsatt. Philip Aleksander smiler til presten,som tar vann på hodet hans. Sønnen min blir døpt og blir tatt velkommen til livet fullverdig ikristen tro. Jeg kjenner alvorets stund, må holde hendene mine, fordi jeg skjelver så mye.  Menigheten er som svak vind langt unna, det som betyr noe er dette som skjer rundt døpefonden.

Så PANG, sermonien er over og gudstjenesten er fortsetter. Philip kjeder seg av å sitte stille, så jeg går rundt med han. Det er spennende med alle gjestene i kirken. Jeg ser faktiskt hvem som er her, noe jeg ikke hadde lagt merke til før. Det er hyggelig å se alle de man er glad i, nå gleder jeg meg til festen.

Så PANG, gudstjenesten er over og vi skifter på Philip Aleksander i siderommet til kirken. Han får på seg fantasibunad(håndlaget av bestemor) og ser ut som et lite barn. Tingene samles og vi kjører til festlokalet. På festlokalet er alle samlet før vi ankommer. Min søster bærer han inne, så jeg vet ikke hvordan de reagerer når hovedgjesten kommer. Jeg vet ikke heller hvordan de reagerer på pyntingen og lokalet. Dette lurer jeg på å i ettertid!

SÅ PANG, festen er igang. Vi er totalt 50 stykker. Koldtbordet står klart pga. mye god hjelp fra de nærmeste. Uten disse hadde ikke dåpen blitt noe av, de er helt unnværlige. Philip Aleksander er trøtt og får tilslutt sove. Pappan ønsker etterhvert velkommen,og alle setter seg tilbords. Hovebordet begynner å ta mat. Det smaker himmelsk. Så mye god mat, samlet på ett sted. Gravet laks, sild, kjøttboller, paier,  foccatia, caberet, fenalår, potetsalat, waldorfsalat, vanlig salater, kyllingklubber, eggerøre, karbonader, og oster står fremme. NAM!

Så PANG, første tale holdes og alle er samlet inne i hovedrommet. Min søster og fadder til Philip viser sin kjærlighet ovenfor Philip og litt meg, med kloke ord og kjempe bra video av han. Min mor følger med enda fler klokere ord og musikkinnslag. Jeg er rørt over alt det de sier og hvor mye dette betyr for de. Men på en annen måte kjenner jeg tyngden av det å være mor og foreldre på skuldrene mine, og ser hvor viktig oppgave jeg har fremfor meg. Alle har spist hovedrettene og vi tar en liten pause. Dessert og kaker blir bært inn, tallerken ryddes av. Philip Aleksander er våken og jeg med flere tar hilse runder. Han er oppspilt, men også litt skeptisk. Så mange mennesker og inntrykk. For en 4 mnd gammel baby er dette mye,ja tilogmed for et voksent menneske. Jeg føler ett behov for å beskytte han litt,så det ikke blir alt for mye. Han blir sulten og vi setter oss å ammer i en krok. I så store selskap er det så mange, og etterkant tenker jeg på alle de jeg ikke fikk snakket med, egentlig.

Så PANG, holder beste (min far) en tale. Nye kloke ord på veien, med glimt av hans typiske humor og vi ler. Komplimenter blir gitt til både meg, pappan til Philip og foreldrene hans. Idag er vi ettalle sammen,samlet rundt min fantastiske sønn som alle (tror jeg) er gald i på hver sin måte. Dette er en veldig god følelse for en mor! Desserten er igang. Nydelig kaker som ostekake, kranskekake, min søster gode sjokoladekake, flere sjokoladekaker, suksesskake, fruktsalat, konfekt og mer til. Det smaker himmelsk.

Nå begynner jeg å bli sliten. Pakkene pakkes opp av søskene. Philip Aleksander får masse fint, han er en veldig heldig gutt som har så mange som bryr seg! Pappan til Philip og jeg er også heldige som har så mange god familie og venner. Jeg føler meg virkelig elsket!

Denne dåpen har virkelig vært et samarbeidsprosjekt, hvor mest familie men også venner og faddere har hjulpet til. Uten disse menneskene hadde det ikke gått og jeg setter så STOR pris på alt sammen. Det betyr mer enn dere aner!! Jeg er en stolt mamma av VERDENS BESTE GUTT og setter han foran alt.

4 månder har gått og Philip...

Da er det snart gått 2 månder siden jeg skrev om utviklingen til Philip her på bloggen,og det innlegget er linket til her. Det skjer noe nytt nesten hver eneste dag. Hovedforskjellene er at han utvikler det han har startet på mer enn tidligere. Så i prinsippet kunne jeg ha skrevet de samme tingene som forje gang, bare at han er mye flinkere og sterkere til det. Her kommer det.

- Kan ha lange samtaler med babling, alene og med andre.
- Babler med mer skrikete og lyse toner enn for en måned siden f.eks,
- Smiler stort og bevisst til de han er glad i.
- Syns det er kjedelig å ligge nede for lenge. Skal opp og frem!
- Prøver å sitte på egenhånd.
- Er superglad for det meste, men spesielt om morgningen.
- Skriker skikkelig når han er sinna.
- Er ca.65 cm lang og veier over 6 kg(en måned siden jeg har veid og målt).
- Følger veldig med øynene, på hvor de han kjenner er i rommet.
- Bruker hørsel og syn mer kordinert.
- Har begynt å gripe etter ting.
- Er blitt mer sulten.
- Skal oftere oppom natten igjen (håper det går over snart!)
- Kan ligge å leke for seg selv.
. Beveger seg rundt.
- Sutrer mer nårhan ikke får viljen sin.
- Har begynt på babysvømming og syns det er veldig spennende.
- Sikler mer (er det tenner på gang...?)
- Elsker å se på tv.
- Følger andre barn med øynene og smiler til de.
- Kommuniserer tydelig med bevgelser, mimikk, lyder (har gode og dårlige) og øynene.
- Har oppdaget sine egne hender og føtter. Noen ganger stirrer han veldig fasinert en stund.
- Har mer en liten gutt-trekk,enn baby-trekk i ansiktet.
- Legger seg 21 hver eneste dag,og sovner alene etter ett par sanger fra mamma.

5350713843_86a6bb1d3a_z_large

 


Hvordan utvikler din baby seg?

 

Flere og flere får barn!

Tidligere har jeg skrevet om min tilværelsesom den første til å få barn i vennegjengen. Dette bildet begynner å forandre seg. Syns det bare er flere og flere som kommer med store nyheter,noe som er kjempe hyggelig.

Sleeping_babies_tracy_raver_01_large

For våres del er dette bare ett pluss.  De som venter et nydelig nurk, får oppleve det beste i hele verden. Philip får flere på sin alder,mulige venninner og kamerater. Jeg får flere i lignende situasjoner med samme interesse,behov og begrensninger. Pluss for alle sammen!

Fikk nettopp vite om en venninne til,og ble så lykkelig at jeg måtte dele det med dere. Det er sikkert ganske vanlig, at når en starter kommer flere etter. Jeg hadde bare ikke trodd det skulle skje så raskt. Herlig med slik glede.

Men samtidig i all denne lykken,må jeg også skrive om det enorme ansvaret det er å få et barn. De fleste vet det, men kanskje ikke skjønner det før de er der. Det er virkelig en forpliktelse for livet, og man må sette seg selv på siste rekke. Det er en eller flere nye sjefer i huset. Hardt som det er, men man kan nesten ikke regne medå få sovet en hel natt på en del år. Det er tidlig opp, og andre gjøremål som må gjøres. Jeg forstod nok ikke ansvaret før jeg hadde min kjære sønn i armene. Jeg var så overasket at han var så levende, fra allerede første stund. Det høres kanskje rart ut, men for meg var jeg litt overasket over at det virkelig var et lite menneske. De fleste klarer dette bra, så alt ordner seg. Men det er en ting å tenke over når man venter en liten.

Dette er hva jeg ville gjort i ventetiden:
- Sovet lange netter
- Fulgt drømmene mine
- Hatt fritidssyssler
- Brukt tid på egenutvikling som kurs, fordrag osv.
- Gått på kulturelle arrangmenter
- Reist uten bekymring over noen hjemme

Rett å slett gjort det jeg ville når jeg ville, for det er noe du ikke kan når har fått barn i samme grad. Jeg sier ikke at det å barn stopper hele livet ditt. Jeg har tro på å ta barna med på livet sitt. Men ikke i den samme grad som da du kun hadde deg selv å tenke på.

Jeg savner det ikke så mye nå. Begynner å få en rutine, slik jeg får gjort en del. Mest av alt begynner det å bli en vane,og jeg har på mange måter glemt hvordan det var før.

Tumblr_lfytfgl4tk1qevp9ro1_500_large

Oppsummering:
Å få barn er det vakreste i verden, en lykke som ikke kan måles med noe annet. Mange som har fått barn sier ofte, at det er et liv før man fikk barn og ett annet etter. En hver alder og tid er det noe vakkert med,og bør nytes slik de er. Disse tingene tror jeg er viktige ord i sammenheng med å få barn!


 

Hva er din erfaring i forhold det å få barn? Og om du ikke har det, hvilken forventninger har du til det?

 

Hvordan få den beste flyreisen med en baby!

Nylig som dere vet, var vi på en reise. Philip bare 3 månder gammel. Fly og baby kan høres utfordrende ut, men her er noen råd hvordan det kan bli best mulig for både deg og barnet ditt!1. Bestill sete foran hvor de kan sette opp barneseng.
På veien ned hadde vi ikke det, og Philip satt på fanget for det meste. Men tilbake hadde vi bestilt det. Veldig smart. Du kan faktiskr lese en bok eller spise maten, uten å bytte med en av de du reiser med. Barnet har det også bedre. Med Thomas cook måtte dette bestilles (gjør det så raskt som mulig, ellers blir setene fort tatt), og det kostet ekstra. Men 125 kr er ikke mye når det gir en mer fredlig tur. Philip sov nesten hele veien og hadde sitt eget sted å være. En viktig ting er at disse sengene går kun opp til barnet er 1 år eller 13 kg.

2.Amm når flyet letter og lander
Dette er en mer vanlig tips, men dog veldig viktig. Ved å amme når flyet letter og lander, unngår barnet propper i ørene. Philip fikk ikke dette i det hele tatt. Forklaring er like enkel som at vi voksne tygger, å holde luftveiene til øret oppe. Start ikke med en gang flyet står på rullebanen, men vet til det begynner å øke i fart. Ammer du ikke, er det bare å gi mar som vanlig med flaske. Det har samme effekt!

3. Vær flere om ansvaret
Vi var så heldig at vi var flere på tur, slik at man kan bytte på litt å gå rundt (hvis barnet blir lei) og vanlige gjøremål som skifting og soving. En lang flytur kan bli slitsom. Det er trangt, mye mennesker og støy til tider. Serveringvognene går frem og tilbake, man må stå i kø for toalett og skifting osv. Er man flere til å dele på det, trenger man ikke å bli like sliten. Jeg var heldig å ha min herlig familie med, som hjalp til veldig godt. Spesielt på turen da vi ikke hadde seng. Tusen takk til dere, mine gode hjelpere!

4. Pakk håndbaggasjen riktig og ha den i nærheten!
Flyet har en del tilpasninger for barnet ditt, men dette er ikke nok. Du trenger å ha med egne ting til både skifting og underholdning mens man flyr. Krisen kan komme når som helst, og med trangt om plassen er det lett å bli stressa. Å ha med disse ekstra tingene, vil roe deg ned. Da er du klar for det meste!

Husk i håndbagasjen:
Smokker (noen ekstra)
Babypledd/håndklede
Desinfiserende væske /gelé
Våtservietter
Bleier (flere)
Minst to skift
Plastposer
Tørkepapir
Leker / bøker
Drikke og drikkeflaske
Noe å knaske på - for eksempel noen bananer

Da mangeler det bare å si GOD TUR!

 


Hva er ditt fly tips til å få den beste reisen? Noen erfaringer?

 

 

Alder - mer enn bare ett tall?

Alder er ett tall basert på hvor lenge vi har levd, men er det noe mer enn det. Er det slik at forventninger til visse aldere påvirker oss til å være noe vi ikke er. Eller kanskje gitte situasjoner, som å bli mor f.eks., påvirker oss il en viss alder vi egentlig ikke er.

Jeg kjenner det på kroppen, at det å være mor forandrer meg. Jeg liker rollen og vil gjerne være i den, men noen ganger vil jeg også være en 25 år gammel jente som fester og henger med vennene sine. Livet er merkelig, noen ganger føler jeg må ta riktig valg i forhold til alder og situasjon.

Som f.eks. da mamman min (det var mamma som gjorde mest av arbeidet, men jeg hjalp til det jeg kunne) og jeg skulle pusse opp stolene til hjemmet mitt. Disse stolene var fra 70-tallet, fra den røde epoken og mønsterene var grusomme. Tro mine ord, grusomme. Hvertfall for en 25 år gammel jente som lever  da i 2010! Jeg fant to trekk, ett med mote og catwalkbilder på, og ett mer blomsteraktig motiv i litt mer rolig farge. Hva skulle jeg velge, det vågale eller det rolige motivet. Etter mye frem og tilbake, valgte jeg det rolige, med den tanken at en som skulle bli mor kunne ikke ha det andre.

Så nå spør jeg meg, hva gjør sånne dommer om hva som er riktig i gitt situasjon og alder. Det trenger ikke å være galt å ha fashion og catwalk bilder på stoltrekke hjemmet, selv om man er mor. Det er kanskje bare meg som tenker og dømmer meg selv slikt. Jeg vil ha bort de forventningene som griller i hodet på meg, om hvordan ting bør være. Hvorfor skal jeg la meg bedømmes av slikt, hvorfor være min en så hard dommer mot meg selv.

Samfunnet har skylden er det lett å si. Når jeg var 15 og bodde hjemme, tenkte jeg det skulle være så annerledes å være mor. At da måtte man være hjemme hver helg og hvertfall ikke se på tenåringsserier som gossipgirl på tv. Og nå sitter jeg her som mor og gjør faktiskt det. Jeg føler meg som Mariel og levende, samtidig som jeg nyter mammarollen. Jeg er mamma og en jente på 25 år, og det trives jeg med! Jeg tror ikke det er samfunnet som har skylden, men at jeg lar meg påvirke av det. Det er opp til meg, for det går fint an å være i begge rollene! Og det er ikke galt å velge et stoltrekk med catwalk bilder på når man skal pusse opp stolene.

Føler du deg mellom en alder og en situasjon? Påvirker forventninger deg til å være en annen enn den du er?

2 måneder er gått og Philip...

Idag 19.28 ble sønnen min 2 måneder og tiden flyr virkelig fort. Folk skrev til meg at jeg burde nyte tiden, det har jeg gjort virkelig. Alikevel er dagen allerede her. Her er litt fakta om hva som har skjedd på disse to månedene.

 • har vokst 7,5 cm lengre.
 • krever mer oppmerksomhet.
 • er klarere i blikket.
 • kommuniserer virkelig med hele kroppen.
 • smiler masse og ler noen ganger!!
 • sover en del mindre.
 • kan sovne i sengen alene!
 • har blitt nødt å begynne med smokk, pga. stort behov for å suge på noe.
 • sier ordentlig ifra når han ikke er fornøyd.
 • gjenkjenner mennesker og stemmer.
 • sin yndlingsang foreløpig er Mikkel rev
 • sover maks 6 timer i strekk om natten
 • liker bedre både bading og bli stelt.
 • liker ikke bare lys/skygge, men også litt farger.
 • sine yndlingskosedyr er en blå elefant og en bamse som lager lyd.

5164880812_4df7045f73_z_large

Hvordan utvikler ditt barn seg? Noen tåd på hvordan få tiden til å gå sakte?

Redigering:

 • har sovet 6 timer i strekk på det meste, men som oftest hver 3-4 timer.

Å bli utelatt

Som en av de første i vennegjengen til å få barn, går det også utover mitt sosiale liv.  Å bli utelatt, er noe jeg virkelig reagerer på, og det har jeg gjort så lenge jag kan huske. Derfor prøver jeg å inkludere selv i mitt liv.

Å få barn tilsier en ny tilværelse, og setter visse grenser for ting man kan bli med på. I mitt hode går disse grensene spesielt når alkohol og stress er tilstede. Med barn må man planlegge. Philips behov går lang fremfor mine, og det plager meg ikke. Men i mitt hode kan nesten alle situasjoner tilpasses til at barn kan være med. Det krever både vilje og at man kan tenke utenfor boksen.

Tumblr_lbd6kehiqr1qcy3dro1_500_large

Jeg er sikkert ikke alene om å oppleve å ikke kunne være med på ting. Så hvordan er det best å løse slike situasjoner, er spørsmål jeg stiller meg. Jeg tror på å planlegge og erstatte de arrangmentene som ikke er tilpasset. Gjøre det til noe hyggelig for deg selv og tenke på alle de fantastiske tingene vi faktiskt får oppleve i steden.

Ja, mine venner kan drikke seg drita full hvilken som helst helg, og reise bort når de vil. Men jeg har masse kvalitet og verdi i å se min vakre sønn vokse opp og oppleve alle opplevelser gjennom en barns øyne. Hvor stort kan ikke en liten opplevelse som at man skal spise det man vil til middag, et smil eller å få oppmerksomhet akkurat slik man vil. Jeg opplever kjærlighet og abselutt tillit fra min sønns øyne og føler meg virkelig betydningsfull. Det er en god følelse. Kjærlighet er vel stikkordet her.

Så hvis man skal sammenligne fyll og kjærlighet, er valget enkelt for meg. Og når fylla frister skal hvertfall jeg tenke på kjærligheten, fordi jeg vet hvor heldig jeg er som kan oppleve det beste i verden.

20090329194802

 


Opplever du noen utfordringer når du blir utelatt? Hvordan takler du slike situasjoner?

 

Du vet du er nybakt mamma når..

Som dere sikkert har fått med dere, er jeg blitt mamma for 6 uker og 4 dager siden. Tiden flyr fort, hverdagen og prioteringene er total forandret. Her er noen funny facts om tilværelsen som mamma.

 • Du bruker 5-6 timer på amme pr. dag
 • Du begynner å gråte når du ser nyfødte dyr og mennesker.
 • Det er verdens mest  vanligste ting å få tiss på seg ved stellebordet.
 • Du går å snakker til babyen din ute blant folk, uten noe svar.
 • Du bruker hvertfall to timer på å bli klar for å dra ut.
 • Det ikke er noe problem å stå opp til flere ganger om natten
 • Du sovner ved tven så og si hver eneste kveld
 • Du er oppdatert på alle tvprogrammer
 • Du får nyhetene med deg hver dag.
 • Du føler deg uthvilt etter en time søvn
 • Du tenker på hvor mange timer siden barnet har blitt skiftet på /matet osv hele døgnet
 • Du har glemt å spise selv uten å ha tenkt på det
 • Brystene dine lekker, når barnet er sulten.
 • Man må ha tre pauser med kos, for å dusje, kle på seg og få sminket seg.
 • Du blir overlykkelig og fylt av kjærlighet av bare å se ditt skjønne barn!

Tumblr_lc7bqvpcb81qdsdn2o1_500_large

Hvordan har du det idag? Noe å tilføye?

Babykino... Ohh YEAH!

Klokken er midt på dagen på Ringen kino i Oslo. Sal 4 er fylt med voksne og barn. Lysene og lyden er dempet, mens barna får både gråte og byttes på. Noen av de ser på sammen med foreldrene sine, mens andre foretrekker å sove. Filmen som går er i regi av Woody Allen og heter You will meet a tall, dark stranger.Om filmen vil jeg bare si at den var helt grei og underholdne. Med en enkel historie og moral. Kanskje er det bedre å leve i illusjon, enn med medisin.

Babykino er et fantatisk tilbud og spesielt på regnværs dager som denne, er det topp. Prisen er ikke så ille heller med hele 75 kr pr. bilett for voksne- Babyene går gratis. Så og si alt er lov på babykino, bortsett fra å bli irritert på naboen fordi barnet deres gråter eller annet. Samme filmen går fra mandag til torsdag, og fredag til mandag. Det merkelige er at man kommer lettere i prat med de andre på kinoen, enn når man vanlig går. Så det er ikke noe skam å dra alene!

Så hvordan gikk det da vi dro på babykino. Philip sov og spiste, som han ville gjort hjemme. Ble ikke skremt av lyder eller lys. Han oppførte seg eksemplarisk vil nå jeg si. Han er egentlig ganske enkel å ha med seg rundt generelt. Shopping  og resturantbesøk funker bra også. Imorgen skal han ta sin første togtur, bare 4 uker gammel. Man skal klekkes tidlig, er det ikke det man sier.

Hva gjør du med babyen din? Noen bra babykino erfaringer?

Velkommen til verden Philip!!

Onsdag 6 Oktober klokken 19.28 ankom mitt livs kjærlighet denne verden. Følelser og tanker rundt dette er umulig å beskrive. Men det er virkelig det beste som har hendt meg og det anbefales på det sterkeste for alle andre!! Jeg er usikker på hvor mye jeg vil dele av bilder og slikt, og derfor venter litt med dette. Men tro meg han er VERDENS nydeligste gutt, helt perfekt akkurat som det skal være. Jeg har noen innlegg planlagt, som råd og tips ved en fødsel og kanskje jeg deler min fødselshistorie med dere.

Nå er fokuset på den herlige sønnen min. Bli kjent med han og lære meg mitt nye liv. Jeg er i ekstase!

Litt info om Philip:

Vekt: 3658 g
Lengde: 51 cm

Han er en fredelig gutt, som sover en del men har også sine våkne øyeblikk (babyer sover en del på begynnelsen). Jeg elsker det når han åpner øynene sine og kikker fra side til side. Noen ganger klarer han å holde blikket mot meg, Han er sterk, spesielt i beina.

Hans første:

Amming: rett etter fødsel
Bleieskift: av pappa torsdag 7 oktober.
Natt hjemme: fra 10 til 11 oktober.
Bad: ble tatt mandag 11 oktober av mamma og mormor og  fredag 14 oktober av mamma og pappa.
Tur ute: lørdag 9 Oktober i sykehus sengen og med vognen 14 oktober med mamma og pappa.


Dette bildet er av den stolte mamman, pappan og lille Philip i bilsete, på vei hjem fra sykehuset!

Hvordan går det med dere? Hva har dere drevet med i det siste?

 

 

Siste dag før permisjon!

Dette blir et veldig kort innlegg, skal på jobb vært øyblikk.

Tiden flyr alt for fort. Avogtil er det trist, men samtidig godt å skulle sette ett kapittel i livet på vent.
Jeg elsker virkelig jobben min. Den er fantastisk, med menneskene som er der og de oppgavene som blir utført.

Mest av alt digger jeg gutten jeg har ansvar for. Han gir så mye tilbake til meg og etter 3 år, har han kommet skikkelig under huden på meg. De gangene han vil jeg skal være glad. Eller sier Mariel i en høy tone, fordi han vil fortelle noe eller leke politi og tyv med meg. Idag skal jeg leke det med han 100 ganger om han vil!
Hva gjør du idag?

 

Status uke 36 + 4! Diskusjon; bilder av babyer på nett..!?!

Nå nærmer permisjonen seg med stormskritt og det kjenner jeg skal bli veldig deilig. Skal ikke mye til før jeg blir sliten iforhold til før og smertene i magen er sterkere. Lege og jordmor besøk er hyppigere. Men de sier at alt er bra og som det skal være. Det er en veldig god følelse! Utålmodig, ja litt vil jeg vel si. Går fortsatt greit, men gleder meg utrolig til den lille ankommer. Et mirakel, mitt mirakel! Jeg føler meg som verden heldigste som snart skal få en sønn. At det går an å elske noen du ikke kjenner enda så HØYT er ett mysterium for meg!!

7917_177166524107_640604107_3699950_7218864_n_large

Bildet er lånt fra weheartit.com

Termindato: 19 Oktober
Hvor langt på vei?: 36 + 4
Hvor lenge er det igjen?: 3 + 3
Gutt eller jente?: Gutt
Navn: Usikkert, kom gjerne med tips! Kriterer; skal ikke være topp 30 og være et norskt navn.
Spark:. Bare mer og mer. Moro med mye liv og masse nye bevegelser.
Svangerskapsplager: Svangerskapskløe, kortpusthet, noe halsbrann, oppkast, litt leggekramper, uregelmessige kynnere, magesmerter og slapphet. Merker at fødselen nærmerer seg.
Snuddseg? Festet?: Ligger med hodet ned fortsatt.
Sykehusbag: Nei, men burde kanskje..
Utstyr: Vugge, sprinkelseng, klær, håndkler, kluter, dyner, pute, laken, sengetøy, babycall, madrass til sprinkelseng og vugge, vogn, ammepute, bilsete og stellebord.
Mangler (utstyr): babyrekvisita( såper osv.) tisselaken, flasker, bleier, gulpekluter, febernedsettende for baby, amme-BH, amme innlegg av ull, og regntrekk til vogn.
Kynnere?: Ja
Vann?: Litt.
Strekkmerker?: Nei, har vært heldig der gitt!
Babyens søvnmønster: Forandret noe. En del på kvelden, litt på tidlig morgen og noe på dagen.
Humør: Som vanlig for det meste. Takler ikke stress og uforsette ting.
Cravings: Melk, kinakål og baking.

Kort om mors uke 36, og barnets uke 34:

- Barnets beinvev mineraliseres for alvor, og det krever god tilgang på kalsium og fosfat.

- Brystene dine er nå 200-400 gram større enn vanlig, og det kan hende at du allerede har vært av gårde og kjøpt deg en ny BH . Når du skal kjøpe en ny amme BH kan det være lurt å kjøpe en som er ytterligere en størrelse større enn den du har nå. Dette er fordi at når brystene dine blir fylt med melk blir de ennå litt større.

-Normalt skal du kunne kjenne fem bevegelser eller mer per 20 minutter en eller annen gang i løpet av døgnet.

- Det aller første tegnet på at noe så vidt er i ferd med å skje er at slimproppen går ? hos noen. Det kan allikevel gå ytterligere inntil en måned før du begynner å føde. Mange har nå kynnere som kommer og går. De varierer både i lengde og intensitet, og kommer gjerne kraftigere hvis du er sliten eller hvis du nettopp har hatt samleie eller orgasme. Så lenge de ikke er regelmessige i flere timer, eller hvis de forandrer karakter når du skifter stilling på kroppen er det bare trening fra livmorens side. Kraftigere kynnerne er forvarsel om hva som skal skje, og de er med på å gjøre deg klar til å føde ikke minst mentalt, men også fysisk. Det at du er forberedt oppe i hodet ditt på fødselen er også viktig. Hvis du ikke har født før er det vanskelig å forestille seg det, det er godt da å vite at riene bygger seg opp slik at du venner deg noe til smerten underveis. At det går an å få god jordmorhjelp og at slutt resultatet er en fantastisk liten unge i dine armer!

- Babyen begynner å få det trangt og krøker seg sammen. Bevegelsene blir også roligere fordi det er liten plass. Han/hun er nå 43,5 centimeter lang og veier 2250 gram.

Diskusjon- bilder av babyer på nett:

Tumblr_l8t8mv8kmb1qd4q9zo1_500_large

Bildet er hentet fra weheartit.com

En annen ting jeg har i tankene er iforhold til blogg og baby. Er litt skeptisk til å legge ut bilder av han, på grunn av uvissheten om de som er der ute. Man vet aldri hva det blir brukt til. Er faktiskt litt skeptisk til å legge det ut på facebook og andre sosiale medier og. Men samtidig vil jeg mer enn gjerne dele det største i livet mitt, med dere lesere som jeg er blitt så glad i. Et vanskelig dilemmma det her. Første bud er hvertfall å få kopisperre og vannmerke bildene, slik at de ikke ka bli stjålet og/eller brukt andre steder.

 

Hva tenker du om å legge ut bilder av barn?Noen erfaringer rundt den siste tiden av graviditeten og forbredelse til fødsel?

 

Babyshower!

Forje helg hadde jeg babyshower. Utrolig koselig å feire den lille som skal komme med alle de nærmeste venninnene! Siden jeg nå har vært i to selv, tenkte jeg kunne dele råd og tips om hvordan man kan ha en babyshower!

Baby-shower er en fest hvor de kommende foreldre mottar baby-gaver. Selskapet arrangeres vanligvis av venninnene til den kommende mor mens noen også arrangerer for både mor og far sammen.
Meningen med en baby shower er at de skal få noen av de tingene babyen behøver som f.eks. klesplagg, pledd, tåteflasker m.m. Baby-shower har lenge vært en tradisjon i USA men har de siste årene også blitt populært i europeiske, afrikanske og asiatiske land.

I Norge er dette en helt ny måte å feire på. Tradisjonelt har vi brukt å gi gaver etter at babyen er født men hvorfor ikke feire den kommende mamma og pappa i ventetiden isteden?


Denne vakre damen til venstre i bildet arrangerte babyshoweren for meg, selv høygravid og termin da om 1 uke. Imponerende innsats søta, noe jeg virkelig setter STOR pris på!

Men hun var ikke alene om innsatsen. I begge babyshowerene jeg har vært i, har nemlig de andre gjestene også hatt med seg bidrag som mat, drikke eller annet man trenger.

Men hva skiller en babyshower fra et vanlig spleiselag og sammenkomst:

En ting kan være at man pynter i den fargen kjønnet til den lille som som skal komme representerer. Generelt er det blått for gutt og rosa for jente. I noen babyshower, er det også vanlig å ha på klær selv i den fargen.

Leker:

1) Klypeleken

Når alle gjestene kommer får de en klype hver festet til et synlig sted på klærne. Leken går i hovedsak ut på at det ikke er lov til å si baby under hele babyshoweren. Gjør man det, kan den som er raskest ta klypen fra deg. Vinneren av leken, er den som har flest til slutt. Helene, som vant, er dreven i denne leken, som du sikkert ser på hvor mange klyper hun har til slutt!

2) Når er barnet født!Leken går ut på at alle gjestene skal gjette dato, klokkeslett, vekt og lengde da barnet blir født. Den som vinner er den som er nærmest først på dato, og videre etter det om det er flere like svar fra gjestene. Den vordene moren skal etter fødsel gå inn å se hvem som var nærmest, å gi en gave eller hvertfall informere om at den vant!

3) Gjett omkretsen av magen


Min kjære søster Martina og barndomsvenninne Cornelia.


Min gode venninne Maria.


Min svigerinne/venninne Helene og kjære søster Marte.

Denne leken går ut på å måle magen til den vordende moren som fasit. Videre skal gjestene prøve å klippe i en snor nærmest fasiten. Vinneren får en liten ting!


Min søster Martina, en stolt vinner.

4)Quiz

Her er det to varianter jeg vet om.


Min gode venninne og vinner av quizen Ingunn.

A) Den ene har jeg ikke selv vært med på, men er noe som høres ganske gøy ut. Da er meningen at man skal lage lag. Spørsmålene i quizen kan omhandle alt fra moren og evt. farens baby fakta som første ord, vekt/høyde, første kosedyr, hva de likte osv. til praktiske øvelser som bleieskifting på en dukke. Her er det fantasien som setter begrensningene.

B) Varianten som jeg har vært med på, er også en morsom aktivitet. Den går ut på en ferdiglagd quiz generelt om spedbarn. Utrolig mange morsomme og nyttige fakta man ikke vet fra før, som man lærer av en sånn quiz. Jeg vet dessverre ikke hvor de har funnet den quizen vi har brukt, men her er en link til en jeg fant nå i farten.

Her fyller søsteren min Martina, barndomsvenninnen min Cornelia og min bloggvenninne og tidligere gode nabo Mari ut quizen, før vi gikke gjennom svarene sammen.  Vi rettet disse ved å skrive navn, og bytte quiz med sidemannen.

Gavene:I norge som det står over, er det vanlig å gi gave når babyen er født. Men istede kan man gi på en babyshower. Dette syns jeg en hyggelig tradisjon, da man samlet kan glede seg over det den vordene moren får. En annet aspekter er at det kan være praktiskt, siden man trenger svært mye når man får barn. Dette gir muligheten til foreldrene å unngå å kjøpe dobbelt. Men jeg vil gjerne understreke at en babyshower i mine øyne ikke først og fremst handler om å få ting, men heller være sammen og glede seg over det som snart skal skje!

Her er en del av det vi fikk:Andre gode ideer, du kan sjekke opp:

- Gjett den vordende morens tanker om hvilket utseende barnet kommer til å arve fra mor og far (hva hun ønsker).

- Gjett smaken på babymat

- Gjett barnets kjønn

- Navnforslag til barnet

- Lage bleiekake

- Babybingo

- Bok med hilsen til de vordene foreldrene og kanskje noe barnet kan ha glede av når han/hun blir større.

Sist men ikke minst anbefaler jeg dere å ta mye bilder underveis. Det er kjempe hyggelig å ta vare på senere!


Hva syns du om en slik tradisjon? Andre tips og råd til babyshower? Egne erfaringer?

 

Man er ikke syk, selv om man er gravid og Status uke 35+2!

Under min graviditet har jeg merket meg ved noen tilfeller at bekjente som du vanligvis har gog kontakt med, begynner å oppføre seg annerledes mot deg.  Dette er en av tingene som irriterer meg grenseløst, og jeg får virkelig lyst til å bare slette hele de fra min hukommelse og liv.

Man er ikke syk når man er gravid. Men begrenser seg kanskje noe iforhold til å være sosial, men det er da hyggelig å bli invitert da hvertfall! Å selv bestemme om man kan komme, og fortsatt føle man er en del av gjengen. Hater virkelig å bli utelatt, og blir virkelig sinna på disse menneskene som gjør dette.Status uke 35+1!

Termindato: 19 Oktober
Hvor langt på vei?: 35 + 2
Hvor lenge er det igjen?: 4 + 5
Gutt eller jente?: Gutt
Navn: Usikkert, kom gjerne med tips! Kriterer; skal ikke være topp 30 og være et norskt navn.
Spark:. Bare mer og mer. Moro med mye liv og masse nye bevegelser.
Vekt: Det er privat.
Svangerskapsplager: Svangerskapskløe, kortpusthet, noe halsbrann, oppkast, leggekramper, uregelmessige kynnere, noe magesmerter og slapphet. Merker at fødselen nærmerer seg.
Snuddseg? Festet?: Ligger med hodet ned allerede.
Sykehusbag: Nei, men burde kanskje..
Utstyr: Vugge, sprinkelseng,, litt klær, håndkler, kluter, dyner, pute, laken, sengetøy, babycall, madrass til sprinkelseng og vugge, vogn, ammepute og stellebord.
Mangler (utstyr): bilsete, litt klær, babyrekvisita(såper osv.) laken, tisselaken, flasker, bleier, gulpekluter, febernedsettende for baby, amme-BH, amme innlegg av ull,  regntrekk til vogn og sikkert mer.
Kynnere?: Ja, de har begynt.
Vann?: Litt.
Strekkmerker?: Tror ikke det.
Babyens søvnmønster: Våken kveld, morgnen og midt på dagen.
Humør: Som vanlig for det meste. Takler ikke stress og uforsette ting like godt lenger.
Cravings: Melk, nepe, kinakål og baking.

Mors uke 35:

Magen din er nå på noe av det høyeste nivået i svangerskapet. Sparkene kan være jevne på akkurat samme stedet, så det føles som gnagsår på ribbeina. Noen barn fyller aldri ut lengden av magen og gir ikke moren slike plager. Nå er som regel livmoren på sitt aller høyeste og det er ganske vanskelig å puste dypt ned i lungene. Trøsten er at livmoren snart synker ned i bekkenet.

På en førstegangsfødende er det normalt at hodet snart fester seg nå. Hos deg som har født tidligere er det litt bedre plass i bekkenet så det er ikke sikkert at hodet fester seg i det hele tatt før fødselen. Hodet kan allikevel gå ganske langt ned i bekkenet slik at du kan føle et ganske kraftig press ned mot skjeden. Jeg har hørt flere si at det er akkurat som om de sitter på hodet til barnet. Vær ikke bekymret: Hodet ligger meget godt beskyttet nede i bekkenet!

Barnets uke 33:

Kan skille lys fra mørke og trekker fort en fot til seg hvis du prøver å kile det. Prøv å kommunisere med det, du blir nok overrasket over hvor god kontakt du kan få med det. Babyen veier nå i gjennomsnitt 1900 gram og er cirka 42 centimeter lang.

 

Hvor langt er du på vei? Hvordan er formen din?

Babyting med stor affeksjonsverdi!

Nå er den første barnesengen klar for lillegutt. Det at det er denne sengen, bærer både tradisjon og en god følelse med seg. Du skjønner nemlig at både min søsken og jeg har ligget i den! Det eneste er at det er ny madrass og dyne. Immari koselig med ting som går i arv. Denne sengen kommer han ikke til å ha så lenge, men da skal den byttes ut med en nymalt (takk mamma og Marte! ) sprinkeseng vi også har brukt alle sammen!


Ellers er en del av klær og utstyr brukt. Venner, familie og vi har også kjøpt noen nye ting. Klær for babyer går fort, og slik jeg ser det, er det ikke noe problem å bruke noe noen andre har brukt før.

En ting jeg ser hensiktmessig å kjøpe nytt er bilsete. Det pga. sikkerhet og at man med tiden utvikler disse i en bedre og bedre standard. Man klarte seg bra før og, men for å være på den trygge siden, tror jeg det er lurt å kjøpe dette nytt. Man vet aldri hva folk har vært utenfor og hvor ærlige de egentlig er.

Disse sidene har jeg brukt:
Oslo gis bort, ønskes, byttes. (Genial side på facebook)
Finn.no
Barnimagen.no
Libero.no


Kjøper du alt nytt til babyen? Hvordan er ditt forhold til brukte ting eller det som går i arv?

Gåtefull-musikk av Carola!

Jeg har lest at barnet hører, mens det er i magen. De kan gjenkjenne bl.a. morens stemme og musikk de har hørt etter de er født, som de er introdusert for mens de ligger inni magen. Jeg har fått en helt fantastisk cd av en venninne av Carola. En av sangen på albumet; Sov på min arm, det gåtafulle folk hører jeg ofte på før jeg legger meg.  Kanskje dette er en sang min kjære sønn vil slappe av til!

Cuba Gallery: Interior / child / binoculars / portrait / photography
Foto: Cuba Gallery

The heart of a child...
Foto: Mariposa de Amor

Free A Child's Cry for Peace Creative Commons
Foto: Pink Sherbet Photography

Barn är ett folk och dom bor i ett främmande land, detta land är ett regn och en pöl.
Över den pölen går pojkarnas båtar ibland, och dom glider så fint utan köl.
Där går en flicka, som samlar på stenar, hon har en miljon.
Kungen av Träd sitter stilla bland grenar i Trädkungens tron.
Där går en pojke som skrattar åt snö.
Där går en flicka som gjorde en ö av femton kuddar.
Där går en pojke, och allting blir glass som han snuddar.
Alla är barn, och dom tillhör det gåtfulla folket.

Barn är ett folk och dom bor i ett främmande land, detta land är en äng och en vind.
Där finner kanske en pojke ett nytt Samarkand, och far bort på en svängande grind.
Där går en flicka, som sjunger om kottar. Själv äger hon två.
Där vid ett plank står en pojke som klottrar att jorden är blå.
Där går en pojke som blev indian.
Där, där går Kungen av Skugga runt stan och skuggar bovar.
Där fann en flicka en festlig grimas som hon provar.
Alla är barn, och dom tillhör det gåtfulla folket.

Barn är ett folk och dom bor i ett främmande land, detta land är en gård och ett skjul.
Där sker det farliga tågöverfallet ibland, vackra kvällar när månen är gul.
Där går en pojke som gissar på bilar, själv vinner han jämt.
Fåglarnas sånger i olika stilar är magiska skämt.
Där blir en värdelös sak till en skatt.
Där, där blir sängar till fartyg en natt och går till månen.
Där finns det riken som ingen av oss tar ifrån dem.
Alla är barn, och dom tillhör det gåtfulla folket.

 

Her med Alekander Rybak, siden det ikke finnes med Carola!Hva ville du spilt for ditt barn? Hva får deg til å slappe av innen musikkverden?

1)Vinn engangsbleier for ett år! 2) Tøybleier vs. engangsbleier diskusjon!

Jeg har ikke barn enda, men har forstått hvertfall en ting; bleier går det myyye av! Så når jeg fant konkurransen til foreldreportalen, kan du tro jeg ble glad. Ingen grunn til å ikke melde seg på. Her er linken til konkurransen, så du også kanskje kan vinne bleier for ETT HELT ÅR fra Pampers!

I denne sammenheng vil jeg ta opp en gjengangstema her i blant gravid og mamabloggene. Den store diskusjonen om man skal bruke tøybleier eller vanlig bleier.

http://www.pinstripesandpolkadots.com/products/pc/catalog/drybeesprintsaiospread.jpg


VS

http://www.adressa.no/multimedia/archive/00568/Bleier_01_568501a.jpg

Fakta:
Tøybleiene kom først. Engangsbleien ble oppfunnet i Sverige i 1959, og har siden blitt umåtelig populær. Produksjonen utgjør den største miljøbelastningen når du bruker engangsbleier, mens vaskingen utgjør den største miljøbelastningen ved bruk av tøybleier. Hva som er mest miljøvennlig har vært diskutert opp og ned mange ganger. Men forskningen viser at tøybleiene, under visse forutsetninger, er det mest miljøvennlige alternativet.

Gjennomsnittskostnaden for engangsbleier er ca 8000 kr i gjennomsnitt den tiden barnet bruker bleier. Det regnes ca 6000 stk. bleier.

Mine preferanser:
Praktiskt sett ser jeg virkelig engangsbleier som det enkleste å bruke. Skjønner at miljø er viktig og at det er stor forskjell på hvor miljøvennelig de er. Men skal jeg tenke på meg selv, så er tanken på all den jobben med å vaske tøybleier for mye og en jobb jeg i prinsippet kan spare meg for. Jeg har aldri gjort dette, men syns det ved første tanke virker både ekkelt og tungvint. Miljøet vil jeg heller spare inn på andre måter.

Helt ærlig syns jeg forskningen burde kommet lenger, slik at det var en mellomting og at det ikke var så mye sløsing som det er idag ved bruk av engangsbleier. I noen diskusjonforum, kaller de foreldre som bruker engangsbleier late og uvitende. Dette er jeg uenig i, både tid og annet spiller en rolle her. Jeg velger desverre bevisst å bruke engangsbleier!

Hva er dine tanker om engangsbleier vs tøybleier? Skal du melde deg på konkurransen?

Frustasjon, som ikke kommer ut...

Er du noen gang frustrert på noen eller noe, du ikke i prisnsippet får gjort noe med. Som man ikke kan skyve bort, men må ivareta et godt forhold til. Slik har jeg det litt nå . Detaljene er ikke så viktig, men jeg merker irritasjonen bare blir større og større. Hva gjør man i slike situasjoner, begynner å bokse eller la det gå utover noen andre. Tar det faktiskt ut over den, det eller de det gjelder, selv om det i prinsippet kanskje ikke hjelper noe.

Jeg må innrømme at noen ganger er det litt slitsomt å være gravid, med alle disse hormonene som flyr rundt. Avogtil er man en liten tikkende bombe, som kan smelle av ting du kanskje i prinsippet ikke ville reagert på ellers. Men samtidig kan man ikke alltid skylde på at det er ekstra hormoner i omløp heller. Noen ting er det ikke så rart man reagerer litt på.

En ting f.eks. er at jeg er litt lei å få dårlig samvittighet om jeg er i dårlig form og ikke kan jobbe eller dra på sosiale eventer pga gravidplager. Har så utrolig lyst til å strekke til overalt, men det er umulig i blant.  Jeg VIL jobbe, være sosial, være aktiv, stille opp og ta vare på de rundt meg. Etter jeg evt. har sendt en slik melding om at jeg ikke kommer, sitter jeg der med tonnvis dårlig samvittighet og føler meg som en dårlig arbeidstaker eller venn. Er jeg dårlig nok til å være hjemme egentlig og hva ville andre gjort i min situasjon, er spørsmål som stiller seg i hodet mitt. Svar finner jeg ikke, for ingen som egentlig vet hvordan det er, når det er så ulikt fra person til person.

Liker heller ikke å "plage" andre eller være til bry med mine problemer (har jeg forsåvidt aldri gjort). Jeg vil bli likt og oppfattet som en hyggelig, arbeidsom, omtenkenksom person, og ikke egoistisk, vanskelig og massete. Og når jeg hvertfall klager, slik jeg gjør nå, føler jeg meg ikke sånn i det hele tatt. Da kan jeg føle meg litt alene og ønsker egentlig ikke å bry noen med mine tanker, hva enn de er. Det kan lett være bagateller som store viktige ting.  

Nei, huff. Livet skal ikke være lett og jeg må vel kanskje bare droppe denne dårlige samvittigheten og bekymre meg for hva andre skal tenke. Først og fremst er det sønnen min og jeg, som er viktigst og trengs å ta hensyn til akkurat nå. Hva andre forventer for være deres problem og det får bare bli som det blir... Deilig å få satt litt ord på følelsene mine!

Tumblr_l2wahhdvlj1qa0x2eo1_500_large
Foto: weheartit

Har du mye irritasjoner? Hvordan blir du kvitt de?

Ukas høydepunkt; gravidyoga!

Da er det mandag og igjen tid for gravidyoga etter jobb. Har gått på det snart en måned nå og trives kjempe godt. Det var min svigerinne som anbefalte det, så nå har vi gått sammen. Merkerlig hvordan kroppen slapper mer og mer av og jo mer tøylige vi blir, selv som gravide. Link til mitt kurs er her, og jeg anbefaler det mer enn gjerne!

På yogaen fokuserer først og fremst vi på:
- Avspenning
- fødselforbredelse (som pust, bekkenbunnsøvelser og avslapping i noe smerter)
- Tøying av muskler

Flere av de andre som går der (som har født før) sier at de virkelig fikk bruk for det under fødselen og det tror jeg virkelig på! Som gravid blir kroppen ofte stiv, og da er det godt med slike øvelser som løser det hele opp. Jeg er blitt så fan, at noen ganger tenker jeg at en yoga instuktør (med den rolige stemmen) burde vært med på fødsel. Tenk så uthvilt man hadde blitt da, mellom riene!

http://anettemarie.blogg.no/images/104453-4-1248438676566-n400.jpg
Foto: Anette-Marie (Trykk på bildet for å komme til riktig eier av bildet!)

Yoga er abselutt en god treningsform, og noe jeg mest sannsynlig kommer til å fortsette med i ettertid og. Her er oversikt over ulike yogakurs iforhold til svangerskap og som nybakt mamma:

- Gravideyoga 1 og 2
- Dynamisk gravideyoga
- Barselyoga 2-5 mnd og 4-7mnd

Pris: ca 1100 - 1500 for ca. 8 ganger (dette kan variere fra sted til sted).


Har du prøvd yoga? Fortell om dine erfaringer!


 

Status uke 33!

Termindato: 19 Oktober
 Hvor langt på vei?: 33 + 2
 Hvor lenge er det igjen?:  6 + 5
 Gutt eller jente?:  Gutt
 Navn: Usikkert, kom gjerne med tips! Kriterer; skal ikke være topp 30 og være et norskt navn.
 Spark:. Bare mer og mer. Moro med mye liv og masse nye bevegelser.
 Vekt: Det er privat.
 Svangerskapsplager: Svangerskapskløe, noe halsbrann, oppkast, leggekramper, uregelmessige kynnere, noe magesmerter og slapphet. Merker at fødselen nærmerer seg.
 Snuddseg? Festet?: Ligger med hodet ned allerede.
 Sykehusbag: Nei, men burde kanskje..
 Utstyr: Vugge, sprinkelseng,, litt klær, håndkler, kluter, dyner, pute, laken, sengetøy, babycall, madrass til sprinkelseng og vugge, vogn, ammepute og skal hente stellebord idag!
 Mangler (utstyr): bilsete, litt klær, babyrekvisita(såper osv.) laken, tisselaken, flasker, bleier, gulpekluter, febernedsettende for baby, ammepute, ammeBH, amme innlegg av ull, reiseseng, regntrekk til vogn og sikkert mer.
 Kynnere?: Ja, de har begynt.
 Vann?: Ikke mye.
 Strekkmerker?:  Tror ikke det.
 Babyens søvnmønster: Våken kveld, morgnen og midt på dagen.
 Humør: Som vanlig for det meste. Takler ikke stress og uforsette ting like godt lenger.
Cravings: Melk, nepe og baking.

3309252670_86684670c6_z_large
Foto: weheartit.com

Mine største forandringer etter jeg ble gravid!

Når man blir gravid forandres holdning og hva man setter mest pris på i livet gradvis. Det har hvertfall vært slik for meg. Jeg verdsetter andre ting og kanskje mennesker mer nå, enn jeg gorde før.

Livskvalitet har fått en ny betydning:

* Viktigere med nærmere forhold til familien.
4196784239_253829671f_z_large

* Viktigere med forhold til de venner og bekjente som virkelig betyr noe for deg.

Friends_large

* Interessefeltet har forandret seg til mer huslige aktiviteter (som matlaging, interiør og foto).

20090814150511

* Viktigere å skape gode rutiner, så ikke alt føles som et ork. Ta f.eks. rydding og oppvask. Hvis men gjør det med en gang, er det gjort og ikke en stressende faktor i bakgrunnen. Bli ferdig med det som må gjøres.

* Setter større pris på roligere aktiviteter som å se på film, gå tur, ha en hyggelig prat og lage mat sammen.
Tumblr_l7ij0lgpqz1qc4acto1_500_large

*Den "egoistiske" følelsen av at jeg kan gjøre som jeg vil og min betydning i eget liv er forandret, til en som betyr MYE  mer. Så lenge han har det bra, har jeg det bra. Det er ikke så viktig med mine drømmer på samme måten, heller våres drømmer om fremtiden!

Tumblr_l7cuxcs7ky1qbybv3o1_500_large

* Den økonomiske sansen er sjerpet. Jeg tenker mer over spontane kjøp enn før, man vet aldri hva som kommer og det er greit med litt ekstra.

Tumblr_l5gu36zbgc1qcf3clo1_500_large

* Det er viktigere å fullføre ting som skole og jobb, det er ikke lenger kun meg det går utover.
Tumblr_l78bbsixbt1qccg0zo1_500_large

* LEV I NUET! Viktig å gjøre ting man har lyst til nå, før fødsel, for etterpå kan det bli lenge til neste gang! Så gå på kino, bruk tid for deg selv, gjør det du har lyst til når du har lyst til det osv.

* Viktigere å spise og gjøre sunne ting som kosthold og noe trening/bevegelse, det går utover den viktigste i livet ditt.

* Avslappning har fått en mye større rolle i livet. Det viktig å lytte til kroppen, den sier ifra om det er noe!

1251078776200_f_large

* Unngår stress, og planlegger mer enn før. Bedre å være for tidlig ute, enn sent. Og dette kommer fra en som er "født 5 minutter forsinket".

4487461965_6cf6162b68_z_large

Og til slutt en sitat:

Alle tidsepoker har sin sjarm!

Hva har forandret seg for seg, når du forandrer livet som en graviditet og bli voksen?

Status, mens vi venter på vår lille prins!

Prince_large

Termindato: 19 Oktober
 Hvor langt på vei?: 32 uker
 Hvor lenge er det igjen?: 8 uker ca.
 Gutt eller jente?:  Gutt
 Navn: Usikkert, kom gjerne med tips! Kriterer; skal ikke være topp 30 og være et norskt navn.
 Spark:. Bare mer og mer. Moro med mye liv.
 Vekt: Det er privat.
 Svangerskapsplager: Svangerskapskløe, noe halsbrann, leggekramper, uregelmessige kynnere og slapphet.
 Snuddseg? Festet?: Ligger med hodet ned allerede.
 Sykehusbag: Nei
 Utstyr: Vugge, sprinkelseng,, litt klær, håndkler, kluter, dyne, pute, laken, sengetøy, babycall, madrass til sprinkelseng og vugge,
 Mangler (utstyr): bilsete, vogn, Stellemadrass, kommode, litt klær, babyrekvisita(såper osv.) laken, tisselaken, flasker, bleier, gulpekluter, febernedsettende for baby, ammepute, ammeBH, amme innlegg av ull, reiseseng og sikkert mer.
 Kynnere?: Ja, de har begynt.
 Vann?: Nei
 Strekkmerker?:  Tror ikke det.
 Babyens søvnmønster: Våken kveld, midt på natten (kl. 4-5), morgnen og midt på dagen.
 Humør: Som vanlig for det meste. Takler ikke stress og uforsette ting like godt lenger.
Cravings: Melk og baking.

Tumblr_kruos2ir0v1qzgcufo1_500_large

Mors uke 32:

- Du går kanskje litt oftere på toalettet, da blæren ligger i veien for barnets liggestilling.Ved kontrollen skal du få vite hvordan barnet ditt ligger og om hodet er festet eller ikke.

- Jernbehovet ditt er nå så høyt at det er helt urealistisk å få i seg nok gjennom kosten alene. Du må derfor enten tære på lageret (det er nå testen av jernlageret er nyttig), eller ta tilskudd.

- Skulle du få kynnere som blir regelmessig og begynner å presse nedover i skjeden, så må du ringe til fødestedet ditt og snakke med en jordmor der, slik at dere kan avklare at du ikke har begynnende rier.

- Leggkramper kan være et problem for noen. Da kan det hjelpe å ta kalk og magnesiumtabletter, men for at dette skal bli tatt opp i kroppen trenger du også A og D vitaminer, disse får du gjennom tran for eksempel. Det kan også hjelpe å stå på foten hardt slik at krampen løsner, eller la noen ta tak i den og presse fotbladet bakover mens beinet ditt er strakt. Litt god massasje etterpå kan også gjøre at du ikke blir så støl.

- Pass på at du ikke får i deg mer A vitaminer enn det som er anbefalt når du er gravid, for store doser kan være skadelig.

- Vær i bevegelse! Hvis du liker å svømme så er det ingenting i veien for det, det kan være en ganske behagelig opplevelse etter hvert som du blir tyngre å være litt mer vektløs for en kortere periode. Du kan svømme helt fram til fødselen eller til vannet går.

Barnets uke 30:

- Jobber seg ned i bekkenet. De fleste leder an med hodet, men noen setter seg istedenfor.Skulle barnet ditt bli født nå, må det nok i kuvøse, men det er ingen fare for at det ikke skal overleve hvis det ellers er friskt.

- Smaksløkene har utviklet en forkjærlighet for søtt, slik at det vil elske din melk.

- Babyen er nå cirka 38,5 cm lang og veier rundt 1400 gram. Det er vektøkningen som er det viktigste for babyen din nå.

- Lungene er ikke modne ennå, men vil være det om noen få uker.

4148011648_23434d6b9c_large

Bildene er hentet fra weheartit.com.

 

Hvordan er din form?

Mors uke 30, barns uke 28!

Babyens hjerne utvikler seg raskt nå. Hjernevekten skal femdobles i løpet av siste trimester, og halvparten av barnets energiforbruk går med til å danne nye hjerneceller.

Fettsyrene omega-3 og -6 utgjør en stor del av dette vevet, og du bør derfor ta tran eller annet omega-3-tilskudd nå. Omega-6 får du i deg gjennom vanlig, sunt kosthold. Vær ekstra forsiktig med ferskvannsfisk nå. Enkelte arter kan inneholde kvikksølv som er skadelig for hjernens utvikling.

Du vil kanskje merke ubehag dersom du blir liggende flatt på ryggen. Dette heter venacava syndromet. Det er rett og slett at livmoren nå begynner å bli så stor at den kan klemme av for hovedpulsårens tilbakeføring av blod slik at du blir svimmel og faktisk kan besvime. Legg deg derfor med en liten pute under den ene siden, slik at du får en liten tipp.

Hvis du er sliten og hoven i beina kan det være godt å kjøpe en litt god fotkrem og massere føttene litt og ligge og slappe av etterpå med beina litt høyere enn resten av kroppen.

Foreløpig er ikke magen den store hindringen og du føler deg ganske vel og flott og det er du!

Tiden er inne for å tenke på hvor du skal føde, om det er på det nærmeste fødestedet eller om du må flyttes til nærmeste store sykehus dersom du bor på en liten plass i Norge hvor det er lang vei til ekspertene.

Det er fritt sykehusvalg i Norge, dette betyr at du selv kan velge hvor du vil føde. Men dersom det er mange som skal føde når du har termin kan det være vanskelig å få fødeplass på andre sykehus enn det du sogner til. Et sykehus kan imidlertid ikke nekte en kvinne i fødsel å få føde hos seg, men de færreste av oss har vel nerver nok til først å komme når tingene virkelig er i gang.

Har du tenkt på hjemmefødsel kan det være lurt å utrede mulighetene for det nå. I Oslo er det Hilde Synnøve Spilling og Anette Schaumburg Huitfeldt som driver med dette. Ta kontakt med Den Norske Jordmorforening og de vil kunne gi deg navnene på de jordmødrene som driver med hjemmefødsler slik at du kan få pratet med dem.

Du må regne med at det vil lekke litt melk fra brystene dine før fødselen, men det er individuelt når det begynner. På denne måten gjør brystene dine seg klare til melkeproduksjon i full skala.

Lekker du mye kan det hjelpe med ammeinnlegg, men gjør ingen ting for å stimulere produksjonen ved å dra i vortene eller prøve å klemme ut melken, da blir det bare verre fordi du stimulerer melkeproduksjonen. Mange lekker litt hvis de hører babygråt eller står i en butikk og ser på babyutstyr eller rett og slett bare tenker på den lille nyskapningen som befinner seg inni magen din!

Å elske kan også starte denne refleksen, det gjør ingenting og dette virker ikke stimulerende på melkeproduksjonen. 

18476_500sq_large

Foto: weheartit.com

Barns uke 28:

Har åpnet øynene og øver seg på å fokusere.

Øyenbryn og -vipper er ferdig utvokst.

Du kan etter hvert kjenne om barnet sover eller er våkent. Mange barn sover når mor beveger seg, og beveger seg masse når mor slapper av.

Inntak av mat provoserer også ofte fram mye aktivitet.

Babyen er nå 36 centimeter lang og veier 1100 gram.

Mors uke 27, barnets uke 25!

Klokken er tidlig en dag midt ferien. Jeg sitter å hører på radioen og ser på møbler før flyttingen nærmerer med seg med stormskritt. Livet er bra og jeg smiler av glede for alt det gode som skal skje i fremtiden. 

Nå er jeg allerede i uke 27 i graviditeten. Tigergutt sparker og beveger seg hele tiden. Det er så gøy, og jeg gleder meg stort til han er i armene mine. Livet er virkelig i en stor forandring, en stor positiv forandring! Denne flyttingen presenterer litt for meg startet på denne nye fasen. Ting ordner seg, og jeg har stor tro på at fremtiden våres kommer til å bli kjempe bra.

I uke 27 på Klikk sine hjemmesider, er det bevegelse i fokus der og. Så alt går i riktig retning. Merker jeg begynner å bli litt tyngre og at det å gå i riktig stilling ikke alltid er like lett. Men jeg prøver å fokusere på holde riktig stilling.

Babyen har nå blitt cirka 32cm og veier cirka 850 gram. Kroppen er nå større enn hodet. Nå ligger livmoren fire til fem centimeter over navlen.


For høre ulike kommentarer og vektøkingen. Virker som de fleste har ett veldig inviduelt syn på hva som er normalt. Men prøver å fokusere på å spise sunt og ta vare på meg selv. Har fått cravings på melk, noe jeg ikke har drukket siden jeg var liten. Nå er det godt med et kaldt glass melk når man er tørst! Tenker litt på navn, men syns det er veldig vanskelig å velge ett. Har dere noen forslag på fine navn til oss?Hvordan er sommeren din? Hva ville du kalt din sønn?

Ca. 15 uker igjen...!

 Min uke 25, barnets uke 23:

 

Foto: Mariel Morland

 


Har du ikke begyne å trene opp bekkenbunnsmuskulaturen er det på tide å begynne nå.

Hvis du er i arbeid, nærmer tiden seg for å søke permisjon. Søknadsskjema får du på trygdekontoret .

Det samme skjemaet bruker du hvis du ikke er i permisjonsgivende arbeid, men har krav på fødselspenger .

Mange syns det er koselig å synge for babyen sin, og den kan faktisk visstnok kjenne igjen både sanger og stemmer når den kommer ut. Dette gjelder både mor og fars stemme fordi den har hørt dem så mange ganger.

Har du ikke begynt å trene på knipeøvelser før, så kan det være på tide. Dette er for å trene oppbekkenbunnsmuskulaturen slik at du ikke vil lekke urin etter fødselen (eller siste del av svangerskapet). Når du først har trent opp disse musklene behøver du ikke å gjøre så mange knip om dagen.

Måten du "finner" dem på er enten ved å stoppe urinstrålen når du sitter på do, holde igjen litt rett og slett og så slippe. Dette skal du ikke gjøre til noen vane fordi du kan risikere å ikke få tømt urinblæren skikkelig og det kan gi problemer som blærekatarr.

En annen måte å gjøre det på kan være å sette en finger opp i skjeden og knipe rundt den. Når du så kjenner hvilke muskler det er du skal bruke er det bare å sette i gang å trene.

Hvis du i løpet av dagen kan gjøre fem knip i burde du ganske snart ha en mye bedre kontroll.

Knip musklene sammen og liksom løft skjedebunnen litt opp, gjerne mens du teller til fem, hold så litt og slipp så sakte ned igjen.

Rett etter fødselen vil det være vanskelig å kjenne disse musklene igjen, men det er bare å begynne og så kommer det seg etter hvert.

Det har også en positiv innvirkning på seksuallivet fordi det øker følsomheten og kontrollen din inni skjeden.

Knipeøvelser kan også hjelpe og forebygge hemoroider, og ufrivillig fjerting.

Gode bekkenbunnsmuskler er også med på å stabilisere bekkenet ditt og gir deg derfor også en bedre holdning og sterkere rygg.

Knipeøvelser kan du gjøre hvor som helst og når som helst, det er ingen som kan se det på deg!

 

Tumblr_kwyucwzga91qa7ajjo1_500_large


Gni mot der babyen sparker og få kontakt med babyen.

Fra denne tiden skal du kjenne bevegelse fra barnet hver eneste dag.

Husk at du er den eneste som kjenner barnet mens det er inne i magen, og du må tro på det du kjenner. Aktiviteten kan variere fra dag til dag.

Babyen er nå cirka 30 cm lang og veier cirka 650 gram!

Du kan noen ganger "hilse" på babyenved å støte lett imot den delen som sparker ut av magen din, gni litt og gi litt kontakt tilbake.

Nå har den fått negler både på fingre og tær.

665594-7-1277669193618_large

Foto: June Holm Sundet /weheartit


Hvor langt er du kommet? Hvordan er formen?

 

Annerledes inspirasjon til barnerommet

Barnerommet, det store prosjektet som summer i hodet under graviditeten. Jeg har lyst til å gjøre det på en billig, men veldig fin måte og med noen få unike elementer. I alle disse tankene, henter jeg mye forskjellig inspirasjon. Her fra Epla.no, ett nettsted som selger og kjøper hjemmelagde og unike ting.

Produktbilde

Fotballelefanten Håvard

Produktbilde

Teddybjørnen Bobby

Produktbilde
Gutta på tur.

Produktbilde

Playmo på lerret

Produktbilde

Wall stickers alfabet (finnes i flere varianter og farger)

Produktbilde

Retro snuffle wall stickers (i ulike størrelser og farger)

Produktbilde
Oljemalt portrett av din kjære

Hvor henter du din interiør inspirasjon fra? Hvilken stil foretrekker du?

You're the one I love the most of all!


Jeg har ikke møtt deg, jeg har tatt på deg, jeg har ikke en gang sett deg. Men jeg vet at jeg kommer til å elske deg til den dagen jeg dør og at du er den jeg elsker mest av alle! Det er ekte kjærlighet, også kalt mors kjærlighet! Denne sangen er min sang til deg, den jeg spiller hver kveld når jeg legger meg, og du ofter våkner, min kjære sønn foreløpig i min mage. Jeg gleder meg til den dagen du er her i mine armer! 


There are nine million bicycles in Beijing
That's a fact,
It's a thing we can't deny
Like the fact that I will love you till I die.

We are twelve billion light years from the edge,
That's a guess,
No-one can ever say it's true
But I know that I will always be with you.

I'm warmed by the fire of your love everyday
So don't call me a liar,
Just believe everything that I say

There are six BILLION people in the world
More or less
and it makes me feel quite small
But you're the one I love the most of all

[INTERLUDE]
We're high on the wire
With the world in our sight
And I'll never tire,
Of the love that you give me every night

There are nine million bicycles in Beijing
That's a Fact,
it's a thing we can't deny
Like the fact that I will love you till I die

And there are nine million bicycles in Beijing
And you know that I will love you till I die!

Hvem elsker du mest av alle?

Dette bør DU spise under graviditeten!

Det er mye man bør spise og passe på under en graviditet. Nå etter en del lesing om emne har jeg funnet de viktige kildene til et sunt kosthold. Man skal spise for to, men ikke to voksne- heter det seg. I kalorier tilsvarer dette ca. 5-600 ekstra. Med et sunt kosthold er det også viktig med å være i en del bevegelse eller trene. Men det VIKTIGSTE er at man har det bra og gjør som passer best for deg. Vekt er veldig inviduelt, så man bør prøve å ikke fokusere på det. Man øker ulikt og legger på seg ulikt. Slik jeg har fortstått dette, må de slankerste legge på seg mest og de overvektige minst. Helsedirektoratet sier at mellom 11 og 16 kg er vanlig.

20090420003714
 
Fet fisk (brisling, makrell, laks, ørret, sild og ål) inneholder 7-25 % av det verdifulle fiskefettet. Disse fiskene gir deg vitamin D, og mineraler som sink, fosfor, magnesium, selen og jod. 

Imagegen_large 
Grove kornvarer (brødvarer, kornblandinger og grøt) bidrar med næringstoffer som stivelse, protein, kostfiber, b- vitamin, kalsium, fosfor, kalium, magnesium, sink, krom, kobber, mangan, jern, forlat (B9). e- vitamin (må innholde sammalt hvete), riboflavin (B2) og patotensyre (B5). 
 

Belgfrukter (alfalfa, kløvere, erter, bønner, linser, lupiner og peanøtter) er en plante i erteblomstfamilien. De er tidligere brukt (og brukes kanskje idag?) som erstatning for de som ikke får i seg nok kjøtt. Bønner gir mye protein, karbohydrater, b-vitaminer, jern, kostfiber, pantotensyre (B5), mangan, kobber, sink, magnesium og kalium.

4103541837_ac0d589542_b_large 
Kjøtt fra storfe, hest, småfe og svin kan i Norge ha maksimum 25% fett og 25% bindevev. Kjøtt fra fjørfe, kanin m.v. kan maksimalt ha 15% fett og 10% bindevev. Både hvitt og rødt rent kjøtt inneholder lite fett og har begge et høyt innhold av en rekke livsnødvendige næringsstoffer. Fettinnhold og fettsyresammensetningen er imidlertid ulik i de to kjøttypene. Fettet i rødt kjøtt (kjøtt fra drøvtyggere som lam og storfe) har en større andel mettede fettsyrer enn fettet i hvitt kjøtt (fjørfe- og svinekjøtt). Derfor mener man at fettet i hvitt kjøtt har en gunstigere fettsyresammensetning enn rødt kjøtt.
Kjøtt innholder jern, fosfor, kalium, magnesium, sink, krom, Niacin (B3), riboflavin (B2), og tiamin (B1).

20090716085047
Sitrusfrukt
er en planteslekt som blant annet omfatter sitron, appelsin, klementin, grapefrukt, lime,  mandarin og mange andre asiatiske sorter vi ikke bruker så mye i Norge. Disse fruktene kan drikkes gjennom jucie, og spises i mat eller alene. Som de fleste vet innholder de mye c-vitaminer, men et glass juice eller C-vitaminrike frukt  kan bidra til å øke jernopptaket.  Itilegg til Mangan, kalium,  og forlat (B9).

Tumblr_l4m1bs1efa1qb5101o1_500_large 
Egg, særlig eggeplommer, er næringsrike. De er rike på fosfor, vitaminer A, riboflavin (B2) og pantotensyre (B5).

57512912_1270726545_68gwo2i1qzh9ajo1_500_large 
Ris er blitt dyrket som kornslag i Asia siden 3000 år f.Kr.  Det innholder kalium, fosfor, magnesium, tiamin (B1), riboflavin (B1), niacin (B3) og pantotensyre (B5). 

Taters_large 
Poteten er en stengelknoll, en hardfør rotfrukt som opprinnelig kommer fra Sør-Amerika.
Begge innholder næringstoffer som  niacin (B3), tiamin (B1), c-vitamin og jern.

20090730051119 
Nøtter (Mandel, Paranøtter, Cashewnøtter, Kokosnøtter, Peanøtter, Pistasjenøtten)er en plantedel som består av ett eller flere frø i et skall.De innholder næringstoffer som tiamin, niacin, mangan, kobber, magnesium, fosfor og kalsium.

20080406102334 
Tørket frukt er frukt som er tørket, enten naturlig, med hjelp av en dehydreringsmaskin eller i industrielle anlegg. Inholder næringstoffer som: kalsium, kobber og e-vitamin. 
 

Spinat er en plante som dyrkes for sine spiselige bladers skyld.Spinat anses ofte å være rikt på jern, men jernet er ikke av hem-typen samtidig som spinat inneholder oksalsyrer som gjør det vanskeligere for kroppen å oppta jernet. For å få i seg så mye jern som mulig fra spinaten bør man samtidig spise noe som er ekstra rikt på vitamin C, ettersom c-vitaminer hjelper kroppen å oppta jern. Spinat innholder mye vitamin A, vitamin B6, vitamin C, vitamin E kalsium, kalium, magnesium og flere viktige antioksidanter, for eksempel karotenet lutein.


Brokkoli , eller aspargeskål som den også blir kalt, er en kålplante som kommer fra Italia.

Brokkoli blir dyrket i Norge, men om vinteren er vi avhengige av import fra utlandet. Nærmeste slektning er blomkål. Brokkoli er rik på jern, A- og B-vitamin, forlat (B9), kalsium, og har dobbelt så mye C-vitamin som appelsin.

2219098549_685d772f26_large
Melk eller mjølk er den hvite eller gulhvite, næringsrike væsken som hunn-pattedyr produserer for å ernære de nyfødte ungene sine. I tillegg til drikke brukes melk ofte i matlaging, f.eks. som ingrediens i grøt eller bakverk, og som råstoff for produksjon av smør, yoghurt og ost. Melk har disse næringstoffene i seg: kalsium, fosfor, kalium, magnesium, sink, jod og pantotensyre (B5).


Oppsummering til hva du bør spise under graviditeten:1. Doble inntaket av grønnsaker, frukt og bær 

2. Kutt ned på inntaket av sukker, særlig i form av brus og godteri

3. Velg kokte eller bakte poteter fremfor fete potetprodukt 

4. Spis mer grove korn- og brødvarer 

5. Spis mer fisk - både som pålegg og middag 

6. Velg magre kjøtt- og meieriprodukter 

7. Velg myk margarin eller olje 

8. Vær forsiktig med salt 


Spiser du riktige varer? Hvor opptatt er du av kostholdet ditt?

Vektøking under graviditeten!

Jeg er en av de som er opptatt av hvordan jeg ser ut, og da spesielt iforhold til vekt. Har vært lenge, og under graviditeten legger man en del på seg. Dette emne føler jeg selv er litt tabu å diskutere, i og med at det er en viktig del av graviditeten. Jeg skjønner at det å begynne på dietter ikke er tingen, men det bør jo være noen triks for å minske denne vektøkingen innenfor sunne rammer.

4114bf7fa5f923c60f2ce24c0a8908a6_large 

Nå per uke 24 i graviditeten, har jeg lagt på meg ca. 8 kg, kun 1 kg nå de siste dagene. Huff, jeg får helt grøss over hele kroppen. Dette føler jeg nødt å gjøre noe med kan ikke legge på meg så mye, og jeg har hørt at slutten er da man legger på seg mest. Antall kilo er ikke det verste i mine øyne, men det når jeg ser at det begynner å legge på seg noe andre steder på kroppen, som ansiktet, armer og ben. Jeg blir fort sliten og må slappe av mye, så får kanskje ikke beveget meg like mye som jeg vil. Jeg vet dette går ned ganske raskt etter fødsel, og er mer enn vilig å gjøre dette for sønnen min, men alikevel stresser det meg. Jeg liker å være tynn og har store planer om å fortsette med dette en stund etter fødsel.

Mine sunne tiltak for å minske vektreduksjon:
- Spise sunnere
- Fråtse mindre
- Spise oftere og mindre
- Være mer i bevegelse enn jeg er idag
- Begynne på yoga
- Svømme og ro en del i sommer

Som du ser er en av mine tiltak å spise sunnere enn jeg gjør idag. Spørsmål om hvilken mat man trenger og hva man faktiskt må ha i seg. Under min graviditet, som dere kanskje har sett på denne bloggen, har jeg fått helt bakedilla etter jeg ble gravid. I baking går det mye i gjærbakst, noe jeg vanligvis ikke spiser så mye av. Er det egentlig bra å spise det så mye? Tar omega3, og spiser egentlig mest grønnsaker og kylling. Det jeg baker, gir som oftest mest bort. Kanskje jeg bør begynne med knekkebrød igjen til frokost og begrense litt denne bakedillaen jeg har fått. 

Jeg spiser når jeg er sulten akkurat nå, og prøve å være flink til å lytte til kroppen. Har fortsatt tenkt til å gjøre dette, men sette opp noen mål og klare å begrense meg litt i fråtsing. Kanskje jeg bør sette opp en matplan, og spise litt mer salater til middag.

Ett annet perspektiv ved denne fedmepraten, er andres fokus på din vektøking. Jeg har ikke fått mange, men noen som snakker litt om hvor mye jeg har lagt på meg. Mest positive, med at jeg har fått en fin mage, og slike tilbakemeldinger er jo bare kjempe hyggelig. Mens de få som kan si noe at at ja nå har du begynt å legge på deg litt, de er ikke like hyggelige. Generelt (og etter prat med andre) er det ikke vi gravide som nødvendigvis er mest opptatt av dette, men andre nevner det og da påvirker oss. Man skal ikke legge skylden på andre, men denne påvirkning ,spesielt på folk som meg med ranker rundt dette fra før, gjør jo ikke saken noe bedre. Jeg lurer mye på hva som er vanlig egentligå legge på seg...?!

Får litt dårlig samvittighet for å tenke disse tankene, og håper jeg ikke er alene om slike følelser under en graviditet. Jeg skal prøve mitt beste å ikke bry meg så mye om det. Naturen ordner det ganske bra selv, med amming og gå tur osv. En jeg kjenner fortalte meg at hun gikk ned 12 kg bare de 4-5 dagene på sykehuset.  Jeg forventer en 5-6 kg ekstra etter fødselvekten har gått ned, men huff.. Dette er ikke noe gøy! 

Img_1015edit_large 

Hvordan ser du på vektøking under graviditeten? Hva kan man egentlig gjøre som gravid, som er innenfor sunnhetens grenser? Hva er vanlig egentlig? Noen gode eller dårlige erfaringer?

Mors uke 24, barnets uke 22!

Jeg er nå snart i uke 24. Er fysisk i god form og har veldig godt humør. Har ingen spesielle cravings annet enn at jeg baker masse. Her er hva ekspertene mener status er nå både for meg og barnet!  

Wedding-dressesfor-pregnant-women_large


Nurket våkner som regel til liv når du skal slappe av. Venn deg til det.

Vekten din har mest sannsynlig økt litt, og kroppen er blitt tyngre å drive. Det er vanskeligere å presse blodet tilbake til hjertet, slik at du kan få hovne bein hvis du står mye i løpet av dagen.

Livmorens stabiliseringsbånd strekker seg, og kan merkes som stikninger i sidene. Disse smertene er helt ufarlige og forsvinner gjerne når du stopper opp litt. Det er også på denne tiden du kan merkekynnere , falske rier, hvor livmoren strammer seg og blir hard.

Det du kanskje vil kunne begynne å merke er at babyen har noen perioder hvor den er roligere enn andre, det er fordi den sover. Ofte er det mer aktivitet når du skal slappe av selv.

Dette er en kombinasjon av at du ikke merker babyens bevegelser så godt når du er i aktivitet selv og at babyen faktisk dysses i søvn av dine bevegelser fordi du fungerer som vuggen dens. Derfor våkner nurket når du legger deg.

Barnets sanser kan stimuleres.

Barnet ser ferdig utviklet ut, det er bare bitte lite.

Skulle det skje noe med deg, vil helsevesenet gjøre alt det kan får å redde barnet.

Babyen er nå cirka 28 centimeter lang og veier rundt 550 gram.

20090508140337

Tekst hentet fra Klikks.com ukes oversikt , bildet fra weheartit.com.


Hvor langt er du på vei? Hvordan går graviditeten din?  

 

 

Leken betyr mer enn du tror!!

Som mange kanskje vet studerer jeg spesialpedagogikk. Snart skal jeg opp i et fag som bl.a. handler om stimulering av barn i førskole alder. For å oppsummere denne delen litt for meg selv, og den kan være intressant for småbarnsforeldre, skriver jeg dette innlegget om enkle grep som kan bidrar til bedre lese og skriveferdigheter.1. Sosialisering stimulerer språk!
Sosialt lærer barnet av det rundt seg og utvikles på dette. Sosialisering handler ikke om bare å leke og være sammen med andre jevnaldrende. Barnet lærer seg et bestemt språk, kulturelle verdier og utvikler oss til å bli et menneske, også gjennom sosialisering med voksne. Vi voksne kan også leke med barna våre.

 2. Møt barnet der det er
Foreldre og voksne bør huske hvordan det selv var å være barn og leke. Læring bør skje på barnas premisser og det er de som bør styre aktiviteten, spesielt i lek. Vi voksne har alt for lett for å overstyre, og bestemme retningen av aktiviteten. Jeg syns man kan gjøre det i en viss grad, men ikke for mye. Gjør man det for mye, kan det skade leken og lærelysten. 

3. Lek og læring skal være gøy
Når barn er små, er de svært utålmodige. Er noe gøy, vil man gjøre det mer. Læringen og lærelysten øker, noe som gir ett bedre utgangspunkt for videre læring. Blir det for kjedelig, kan du øddelegge lærelysten, og hemme barnets utvikling. Det er en av mange grunner at barnehagepedagogikken fokuserer så mye på lek og moro.


4. Vær gode forbilder.
Barn tar etter det foreldrene gjør og hermer ofte etter de i lekesammenheng og andre situasjoner med gjevnaldrende. Du har muligheten til å påvirke barnet ditt, med det du gjør. 

5. Innvolver barna i daglig aktiviteter
Foreldrene filtrer hvordan verden ser ut til barna sine. Videre velger barna hva de vil ta til seg. Ved å innvolvere de i det som skjer, ser de hvordan verden fungerer og hva som en dag vil bli forventet av de som voksne personer. De blir kjent med verden gjennom deg!! Alt er mye morsomere om du lar barnet være en del av det og komme med innspill. Ett godt eks. er matlaging, hvor foreldrene kan øke smaker, matglede, og kunnskap. Dette kan barna videre formidle til andre barn og bli ett samtale emne. Samtalene stimulerer språk, men de må ha noe å innhold. Veldig mange barn er opptatt av hva de skal ha til middag, og dette snakkes mye om. 


6. Les for barna fra tidlig av
Forskning har visst seg at barn som blir lest for fra tidlig alder, gjør det bedre på skolen. På skolen bruker man ett annet ordforråd enn i hverdagen hjemme. Dette ordforrådet blir barna introdusert til gjennom litteraturen, noe som er en av mange faktorer som spiller inn på lese og skrive utviklingen. Man må forstå innholdet. Lesing har andre bra sider også,. Det skaper en tilknyttning mellom foreldre og barn, og øker deres nysjerrighet innen for ulike emner. 


7. Ikke rett for mye på barnet
Barn utforsker og leker med språket. Hvis man overdriver med retting for tidlig, kan det gi veldig uhelidige utfall. Vær forsiktig med å si at de snakker feil, men bruk det ordet /uttrykket selv bevisst riktig. Mange barn vil ta etter foreldrene sine etterhvert, når de hører den riktige bruken. 

Her er noen råd jeg har lært om på skolen. Man kan gå mye dypere i dette emnet, men jeg anser disse punktene som noe av det viktige. Jeg vil gjerne legge til at jeg selv ikke har barn enda (men det er ikke lenge igjen!!). Dette er teorier og forskning, og å være foreldre er en krevende jobb.  Jeg så på God morgen Norge for ikke så lenge siden, at en mente at hvis du gjorde 30-40 feil i døgnet var du en god foreldre. De beste foreldrene gjorde rundt 20 feil i døgnet, som man har en del å gå på som gode forbilder!


Hva er dine erfaringer? Hva er mulig å få til i en hektiskt hverdag?

Ups and downs!

Under min graviditet, har det gått noe opp og ned. Hormonene flyr rundt i kroppen, og til tider sitter jeg både å gråter av glede og sorg. Det er heldigvis ikke så ofte, men de gangene det skjer kan det ta krefter. 

Dette er hva som hjelper meg i slike situsjoner:
- Snakke med en god venn eller mamma (dumt å føle seg alene!)
- Pleie meg selv
- Ta en god lang dusj
- Sove
- Skrive ned bekymringene /gledene 
- Gå en tur
- Ta en time-off
- Spise noe godt!

Ben and Jerry's Chunky Monkey


Hvordan kommer du seg igjennom svake øyblikk? 


Hvilken sang ville du sunget..?

I forje innlegg fortalte jeg om min graviditet og at hva ukes status er. Der står det om at barnet hører, og det er også en velkjent sak at de kan gjenkjenne sanger før og etter fødsel. Jeg er ikke veldig oppdatert må hva som blir sunget idag, om det i det hele tatt er en mote på det. 

Når jeg var liten ble jeg sunget disse sangene for:
- Når trollmor har lagt sine 11 små troll
- Mikkel rev
- Bæ bæ lille lam
- Sugar in the morning

Andre sanger jeg tenker på er:
. Ole brumm
- Ei tulle med øyne blå
- Annies sang: Imorgen
- Bumpi bjørnene 


Hvilken barndoms sanger har du et forhold til? Hva synger du for dine/andres barn? Hva ville du sunget for ditt barn?

Know your limits, in the biggest adventure of your life!! <3

Noen ganger strekker jeg mye lenger enn det jeg egentlig orker. Det er vanskelig å si nei og skuffe andre. Man vil jo gjerne gjøre alle til dags, men det er ikke lett. Igår gikk jeg på en smell, noe som resultet i at jeg måtte slappe av halve dagen og kvelden. Jeg har ikke informert dere om det, men jeg er gravid i uke 21, forsteret er i uke 19! Venter en gutt i Oktober, så derfor burde jeg være mer begrensende enn vanlig.


Her er litt om hvordan jeg og babyen har det nå:

Babyen veier nå ca 340g og er ca 25cm langt. Tennene har begynt å danne seg. Kanskje du har begynt å merke at den lille hikker, det er helt rytmiske dunk som god kan holde på en god stund før det går over, dette er noe de fortsetter med utenfor magen også. Den lille hånden har et fast grep om den skulle få tak i noe. 

Fordi babyens bevegelser nå i stadig stigende grad kan kjennes utenifra kan det jo være ganske hyggelig å ta seg litt tid sammen enten som en ettermiddagshvil eller før man skal sove om kvelden hvor dere ligger og kjenner på magen. For makkerne blir det litt lettere å forholde seg til det at det faktisk er et nytt familiemedlem på vei. 

Noen synger også litt for barna sine. Babyen kan jo høre det, men vel så viktig er den tilvenningen som skjer mellom dere alle tre. Har dere barn fra før av kan jo eldre søsken også tas med på dette innimellom, de også trenger jo å venne seg til at det kommer en ny liten person inn i familien. Det er ikke sikkert at de kjenner så lenge av gangen, men litt gjør nytten!

Ellers er det helt normalt å ikke kjenne liv daglig. Det går ennå inntil 6 uker før det er en regel. Dette har både med babyens lynne å gjøre og hvor stor plass det er i livmoren.


Er du flink til å begrense deg? 

 

The greastest love of all!

Etter inspirasjon fra denne hyggelige bloggen her, må jeg og bare poste denne låten. Gode ord, som er veldig viktige i denne verden full av krig og faenskap. Gleden er stor og vi mennesker bør sette pris på den! Barn er det vakeste, og jeg gleder meg over at mitt liv vil beriket med en av de!

En kjærlighet mellom foreldre og barna sine, er den ekte kjørligheten slik jeg ser det. Den ubetinget kjærligheten uten direkt krav om være noe som helst. Det å bli godtatt uansett hvordan man er.

I krig og maktkamp, bør hente inspirasjon av dette båndet og vise nestekjærlighet ovenfor andre mennesker. Vi alle er fra det samme, gode og onde, føler hat og kjærlighet. Vi alle er like på en måte, så tenk på din neste som deg selv eller en du er glad i og gjør det du ville gjort mot de. For menneske er godt!I denne debatten rundt omkring om Whitney Houstons fedme og skuffelse. Hun kan også få lov å ha en dårlig dag!
http://www.Alexandrasworld.blogg.no/ on Facebook
hits