Mariel prøver å bli husmor

Scampi- et miljøsvin!

Er du en av de som nyter et deilig måltid med scampi som en av ingrediensene? Da er du ikke alene. Scampi er blitt mer og mer hverdagskost og dette betaler miljøet vårt den dyre prisen for. Jeg har selv "reklamert" for dette i matrettene jeg tidligere har lagt ut på bloggen. Men nå vet jeg bedre!

For noen måneder siden fant jeg ut hvordan den økende scampi produksjonen skader miljøet. Dette kan du lese om mange steder på nettet, men jeg skal ta for meg noen av grunnene. Uvitende nordmenn nyter dette, og vi må få informert slik at dette kan stoppes. 

Grønn hverdag skriver at "Produksjon av scampi foregår enten i oppdrettsanlegg eller på reketrålere. Globalt produseres det omtrent 5 millioner tonn årlig. Anslagsvis 60 prosent av alle rekene som eksporteres stammer fra oppdrett, i følge FN-organisasjonen FAO. Ca 75 prosent av oppdrettet foregår i Asia, resten hovedsakelig i Latin-Amerika."

Men hva vil oppdrettsanlegg av scampi bety? Oppdrettscampiens hovednæring er plankton, og den økes ved bruk av store mengder gjødsel. Disse store jordbassengene ligger i nærheten av havet og er hovedårsaken til at mangroveskogene langs kysten forsvinner.

Men hva er så farlig med at de forsvinner? Mangroveskogene vokser i saltvann i tropiske strøk og er viktig for økosystemet. De står faktiskt for halvparten av opphavet til fiskeresurssene, så det vil si at det er ødeleggende for den lokale fiskenæringen. Selv om nedhugging av mangroveskogene er blitt forbudt i mange land, overholdes det ikke. Oppdrettsannleggende benytter seg av området i 5 - 10 år før de må flyttes til et nytt sted. Det brukte området, kan ikke brukes til ny matproduksjon. 2/3 av Thailands mangroveskog er hugget ned og det er rekeoppdrett en stor årsak til. I tillegg beskytter mangroveskogene mot ekstremvær som tsunami. 

Dette kan du lese mer om på Grønn hverdag sine hjemmesider og andre sider. 

 

Jeg vil derfor anbefale dere å bytte ut scampi med andre råvarer i disse rettene lagt ut på bloggen:
Thai inspirert middag

Kylling i grønn karri

Ferske vietnamesiske våruller

 

 


Er dette ny informasjon for deg? Hvilken holdninger har du til dette?


 

Nytt år, nye muligheter!

Jeg som alle bloggere trenger en liten pause i blant. Men nå er jeg motivert for å begynne igjen! Her er hva jeg ønsker å gjøre i 2012:

- Være den beste mamman jeg kan.

- Bestå ex-phil.

- Bli en bedre fotograf.

- Trene jevnlig.

- Reise til England å besøk en god venninne.

- Ha en fantastisk sommer i Sandefjor.

- Stå mer på ski.

- Dra på Øya.

- Flere hytteturer.

- Spise sunt.

- Lære meg nye matretter.


Denne sashimien av laks med ponzu saus var en av rettene jeg lærte meg i 2011.

Hva slags planer har du i 2012?

Min favoritt fra Cafe m!

Blomkålgrateng med philadeliphia-saus

Ingredienser:
1 stort blomkålhode, ca. 700 gram

Gratengsaus:
2 ss smør
4 ss hvetemel
6 dl melk
1 beger phildelphia
50 gram revet parmasan
50 gram bacon/skinke/kylling, i terninger
2 ss finsnittet purre
1 ss hakket bladpersille

krutonger
brød

Fremgangsmåte:
Rens blomkålen, del den i små buketter og la den brukettene få et oppkok i en kjele.

Lag en hvit saus ved å smelt smøret i en kjele, tilsett hvetemelet og rør det jevnt og tilsett melken under omrøring. Kok opp under omrøring og la sausen koke i 5 minutter. Rør hele tiden mens sausen koker.

Rør inn phildelphia -ost, revet parmasan, kjøttet og purre.

Fordel blokålbukettene i en ildfast form og dekk den med sausen. Stek ved 200 grader i 15 - 20 minutter eller til gratengen har fått en gyllen skorpe. Dryss over krutonger  før servering.

Mission: Den beryktede gourmet kokken og den hemmelig oppskriften!

Det er rart hvor vanlig det er i kulturen vår med pose- og ferdig mat. Igår spiste jeg f.eks. lagsagne til middag. Nam det var godt, men selvfølgelig fra en boks med en enkel oppskrift. Lagsagne egner seg best fra en slik pakning enn hjemmlaget med ostesaus og tomatsaus. 

Jeg husker på skolekjøkkenet og en gang i ettertid at jeg har laget hjemmelaget. Jeg skulle være flink husmor og lage det til min tidligere kjæreste og samboer. Stolt og glad serverer jeg det til han og vi spiser det sammen. Ja, det var jo godt og han satte pris på innsatsen min. Men nevnte svigerinnen min sin lagsagne som var bedre. Håpefull og på ny tokt etter noen dager tok jeg beina fatt og dro til henne med hensikt om å få denne hemmelig oppskriften. Jeg kom frem, og blir som vanlig overdynket av 2 nieser og 1 nevø og begynner å leke med de. Tiden flyr og jeg holder på å glemme nesten hele oppskriften jeg var egentlig kommet for. Plutselig kommer det til meg som ett klart lys fra himmelen og det er nesten så jeg hører engelene synge Halleluja i bakgrunnen. Jeg tar beina fatt, forlater de små nydelig og går opp trappen til kjøkkenet der denne beryktede gourmet kokken er. 

2598579603_57a6a5b951_o_large 

Samtalen går ganske vanlig om hverdagen, jobben og min kjære på den tiden. Hun forteller om sitt liv, barna og resturanten familien driver sammen. På nytt flyr tiden og jeg holder på å glemme mitt mission for dette besøket. Hun har laget noe vietnamesisk mat, og vi setter oss til å spise. Det er kjempe godt! Stemningen er lett og praten går vekselvis på norsk og vietnamesisk  rundt bordet. Jeg er opptatt av å prøve å forstå de få ordene på vietnamesisk jeg kan, studere ansiktsuttrykkene og tonen i stemmen deres. Oppskriften er glemt igjen. Ungene forteller om barnehagen, skolen og alle vennene deres. Vi ler og har det gøy. Måltidet er ferdig, Damene rydder av bordet, og skjærer opp frukt for servering i stua der mennene sitter å skarvler, mens barna leker på gulvet. Vi serverer, setter oss ned og skravler med de andre. Tiden flyr. Det blir satt på en video fra et vietnamesisk sangshow. Vi følger med på det, snakker og leker. Jeg leker litt ekstra med barna, slik jeg pleier å gjøre. 

Plutselig kommer jeg på oppskriften, dagens oppdrag som nesten har gått i glemmeboken to ganger. Men finner ut at dette ikke er tidspunktet å spørre om det.Vi bør være alene og ingen bør skjønne hva som foregår. Tanken om å finne på ett språk bare den beryktede gorumet kokken og jeg forstår. Eller kle oss i svarte drakter og hjemme oss på loftet i det ganske store huset kommer i hodet mitt. Men jeg kommer egentlig frem til at det beste er om det er i et vanlig rom, med vanlige klær på. Noen begynner å gå hjemover nå. Andre kjører noen andre hjem og min tidligere kjæreste og samboer vil også gå. Jeg prøver å oppholde han til å bli litt lenger og går for å hente meg et glass vann på kjøkkenet. Jeg aner ingen frykt eller fare, da jeg ankommer rommet. Henter meg et galss fra skapet og skrur på kranen. Mens jeg venter på kaldt vann, kommer det en liten skikkelse inn rommet helt stille. Jeg snur meg  sakte uten at personen oppdager meg. Personen er på min høyde, og har litt mindre figur. Plutselig går min tidligere samboer forbi, med beskjeden at nå må vi hjem. Jeg fyller glasset med vann og tar raskt en slurk. Så snur jeg meg og der står hun, den beryktede gorumet kokken.

Jeg forteller henne raskt om min hjemmelaget middag og spør hva hennes hemmelighet er. Hun forteller hun kun følger oppskriften på boksen! Og det var siste gang jeg laget hjemmelaget lagsagne.Hva liker dere best, hjemmelaget eller fra boksen?

Sosial matglede!

Da er fredag kommet, helgen nærmerer seg med stormskritt. Etter nok en uke, skal helges nytes i storstil, og da starter vi med lunsj med Kirby idag.

Til lunsjen tenkte jeg å servere (noe enkelt, men godt og sunt!) en litt grovere og sunnere versjon av club sandwich, te og sjokolademelken frøknen pleide å drikke mye før! Med sunnere og grovere versjon mener jeg ikke skal bruke loff, bacon eller majones. Dette byttes med grovt brød, ost, cherry tomater, tzatziki, agurk, sprøstekt kalkunskinke (bare litt) og kyllingfileet! Så er det bare igjen å håpe på at gjesten også blir fornøyd!  

Dagens låt: Tori Amos - Toast
Hva er ditt beste lunsjtips?

Stekt ris med egg!

Det verste jeg vet er å kaste mat, og av den grunnen spiser jeg rester ofte. Rester er kjedelig, tenker kanskje du. MEN jeg har noen enkle knep til hvordan man lage en ny rett  av gårsdagens middag! I prinsippet er det å blande rester med ferske grønnsaker og lage en slags pytt i panne! Dette er hva jeg gjorde:

Stekt ris med tilbehør!
Ingredienser:
Ris (fra igår)
2 egg
1 løk
1 fedd hvitløk
Litt kinakål
Soyasaus

1. Stek løk og hvitløk til de får litt farge.
2. Bland inn risen, og la det steke noen minutter.
3. Ta i eggene og bland det med resten av maten.
4. Legg litt kinakål på toppen, smak til med soyasaus og det er klart til servering!

Kos deg med maten!


Kaster du mye mat? Hva mener du om å spise rester?

Hjemmelagd julegavetips 1!

Idag kom jeg over ett godt julegavetips, som tilogmed voksne kan gitil hverandre. Sjokolade liker de fleste og julen er høytid for kos. Hva er ikke bedre enn å lage egne julekonfekter, pakke det inn i en fin eske og vips gaven er ferdig!

Jeg skal prøve å lage dette etterhvert, men her er noen av oppskrifter jeg har funnet!

Julefigurer
 

Det er både gøy og hyggelig å lage marsipan med barna. Bare det å få lov til å leke med marsipan sammen med voksne er en fin opplevelse.

På bildet har vi brukt ODENSE Ferdig Marsipan, litt Gimsøy Baker'n rød konditorfarve, kokosmasse, smeltet sjokolade og en god porsjon fantasi.


 

Forming:
Nisselue: Rull en Figurmarsipan-pølse. Hul den ut i den ene enden slik at den passer til hodet. Trykk den gradvis smalere mot toppen. Lag en liten fordybning på toppen og fest en kule av ufarget marsipan.

Øyne, munn og knapper lager du ved å smelte litt sjokolade i vannbad. Dypp noe spisst i sjokoladen og påfør figurene.

Flosshatt: Smelt litt sjokolade. Bruk en skje til å lage en rund plate på et bakepapir. La sjokoladen avkjøle. Fest en kube med bløt nougat midt oppå sjokoladeplaten.

Griseører: Trill to kuler Figurmarsipan, trykk dem flate og form dem spissere mot toppen.

Grisehale: Trill en tynn pølse. Fest den og snurr den et par ganger rundt festet.

Snø: Strø litt kokosmasse rundt figurene, så blir det ekstra fint.

Tips
Smelt sjokoladen i en plastpose i en bolle med varmt vann. Klipp et lite hull i posen og bruk denne som sprøytepose.

 
Ingefærtopper
ca 40 stk)
 
 

400 g Odense Ekte 
40 g syltet ingefær, hakket
150 g Odense hvit sjokolade
150 g Odense mørk sjokolade  56 %
 

 

Kna ingefæren inn i marsipanen, form hver bit til en kule også til en liten topp.
Smelt hvit og mørk sjokolade i vannbad hver for seg. Dypp bunnen på toppene i mørk sjokolade. Når den mørke har stivnet, dypper du toppen i hvit sjokolade.
Fyll smeltet mørk sjokolade i en sprøytepose og ringle sjokoladen over.


Mozartkuler
 

200 g Odense Ekte Marsipan
50 g Odense Bløt Nougat
100 g Odense Mørk Sjokolade 55%

 

Skjær en skive Odense Ekte Marsipan, legg et stykke Odense Bløt Nougat oppå og rull det til en kule. Dyppes to ganger i Odense Mørk Sjokolade (smeltet i vannbad).


Mandelkonfekt
 

ODENSE Ferdig Marsipan
Brente mandler
Hvit eller mørk sjokolade

Tips
Sett den nylagde konfekten til tørk på plast eller bakepapir, så klistrer de seg ikke fast.

 

Knus brente mandler og kna dem sammen med ODENSE Ferdig Marsipan. Trill til små kuler og form små brød som vist på bildet. Pensle brødene eller dypp dem i hvit eller mørk sjokolade som du har smeltet over vannbad. Pynt med knuste, brente mandler.Disse oppskriftene er hentet fra Odense- marcipan hjemmeside. Der finnes det flere opskrifter!

En støl teaser nyter et enkel måltid!

Da kom jeg meg endelig til treningssenteret etter en melding fra min gode venninne og nabo Mari. Timen vi skulle på var teaserdans. Jeg, litt skepstisk forlot den gode stillingen i verdens beste seng og facebooks farmville spill (som jeg har blitt veldig hekta på) og fant frem treningstøyet innerst inni skapet. Etter  trøket bort støvet, og samlet alt i vesken min, dro vi til timen. 

Vel møtt til timen, med friskt vann i flasken var jeg klar, og litt nervøs. Treneren startet med  fortelle oss å legge alle skjønnhetsidealer, dårlig selvtilitt og all usikkerhet utenfor lokalet, men heller være sexy og by på oss selv. Skummelt ja, men litt spennende å gjøre noe man vanligvis ikke gjør. Rutinen gikk fra å ta på og spanke oss selv til å krype på gulvet, vrikke med hoftene og ta bena som en y liggende, Interessant, tenker kanskje du, akkurat som min tanke ville vært om jeg ikke hadde erfart selve timen.

Timen gjorde noe med selvfølsen min, den økte. Jeg turte å gjøre noe jeg vanligvis ikke gjør, og det mens det var gøy. Timen var hard, men det kjente jeg ikke før nå, når jeg ligger i verdens beste seng igjen med farmville i bakgrunnen. Bevegelsene er noe alle for til, og tiden går fort, akkurat slik det skal være for alle. Hadde jeg hatt medlemskap på Elexia, ville jeg dratt hver tirsdag. Men i håp om at SIO har det samme tilbudet eller lignende, vet jeg at nå har jeg lyst til å komme meg ut av sengen litt oftere! 
Så, et lite middagstips fra meg til et enkelt og smakfullt måltid.

bilde 048

Jeg, kokte vann med krydderet som fulgte med Tom Yum nudler fra den asiatiske butikken her på majorstua. Steker litt kylling samtidig i en panne, og kutter opp salat, agurk og litt rødløk. Legger opp det jeg har kuttet i en bolle, og heller over nuddelblandingen over.


bilde 038


Jammy!
  

Lue-strikke oppskrift!


Søndag ble jeg ferdig med denne lua. Har holdt på med den i noen uker. Den er stor, god og myk, akkurat som en lue skal være.


Her er oppskriften:

Design: Merethe Vandås

Garnmengde alfa:
Grå 1053: 50 gram
Svart 1099: 50 gram
Koksgrå 1088: 50 gram

Veilende pinner:
Liten rundpinne nr. 6 og 10.
Legg opp 68 masker på en pinne nr. 6 med svart. Strikk ribb 2 rett, 2 vrangt til arbeidet måler 5 cm. Skift til pinne 10 og lys grå. Fortsett å strikke ribb i striper slik: 3 omgang koks, 3 omgang grå.


Strikk til arbeidet måler 29 cm, skift til svart og strikk glattstrikk, samtidig som det felles slik:
2 rett, 2 rett sammen hele omgangen= 51 masker. 1 omgang rett. 
1 rett, 2 rett sammen hele omgangen= 34 masker. 1 omgang rett.
2 rett sammen hele omgangen= 17 masker. 1 omgang rett

Klipp av garnet, trekk tråden gjennom resten av maskene, stram til og fest tråden godt!Liker du å strikke? Hva strikker du?  

Trendy med strikking!

Strikking er igjen kommet tilbake i motebildet. Ikke bra er det trend, vi strikker mer selv også. Det er avslappende, gøy og håndarbeid gjør deg smart og gir mestringsfølelse. Alt er ett bonus! Igår begynnte jeg på en lue, jeg trenger. Akkurat nå kunne jeg nesten ønske at jeg hadde hele dagen til å strikke, men arbeidet venter! Her er noen inspirasjons bilder i farten:

Hot strikk fra Ellis er in på catwalken denne vinteren.

strikk3274jpg332746d
© Foto: Frode Larsen
På bildet over: Pledd, kr 1990 fra Milla Boutique og putetrekk med trykket strikkepreg, 50 x 50 cm, kr 99 fra H&M Home.

strikk1276jpg332744d
© Foto: Frode Larsen

På bildet over:
Porselensvase med strikkemønster, design Annette Bugansky, ca. kr 400 uten frakt, www.cockpitarts.com, tapetet «Petit Fours», kr 750/rull, fra Astex og porselensmugge med strikkemønster, design Annette Bugansky, ca. kr 400 uten frakt, www.cockpitarts.com .


Bilde: knitkid

Pleier du å strikke? Hva syns du om at strikking er trendy?

Nudler på en enkel og rask måte!

Forje uke lagde lillesøsteren min og jeg mat sammen. Hun visste meg denne herlige oppskriften som jeg nå vil også dele med dere. Det tar ikke bare kort tid å lage, men er også enkel å variere til dine favoritter.

Ingredienser:

bilde 591

Til en person:
1 Kyllingfilet
1 Løk
6 skiver squash
2 bunker brokkoli
1/4 del paprika
1 ts olje
Blue dragon wok sauce, oyster & spring onion
1/3 del av Santa Maria eggnudler posen

bilde 605

Dette gjør du:
1) Kutt opp kyllingen i småbiter.
2) Stek den i pannen mens du kutter opp grønnsakene. Putt i de grønnsakene som trenger kortest tid til slutt (i mitt tilfelle; brokkoli og paprika)
3) Kok opp vann og la nudlene koke i 4 minutter ( jeg brukte eggnudler fra Santa Maria)
4) Når alle grønnsakene stekt, blander du inn sausen.
5) Legg alt på tallerken. Et tips kan være å bruke soya eller krydder på for mer smak


bilde 617
Dette kan lages med fisk, svin og andre typer kjøtt/ grønnsaker. Skal lage med fisk istede, kan det være godt å bruke Creme fresh og litt soya saus isteden for oyster and spring onion.

Vel bekomme!

Woker du? Hva er din wokspesialtet?

Geir Skeie er øverst på ønskelisten!


Mitt første ønske til jul er klart. Du tenker sikkert at det er litt tidlig, men når man kommer over noe så må man huke taket i det med en gang. Geir Skeie, bedre kjent som verdens beste kokk, har skrevet om hans matreise fra barndom til at han vant  i konkurransen Bocuse d?Or i denne kokeboken. Han selv forteller at det er oppskrifter til alle i alle aldere.
Dette er ikke bare mat, men matkunst!

 

Jeg elsker å lage mat og sånne unike kokebøker som denne, inspirer. Hvis jeg får den, så skal dere kanskje noe alla disse rettene her på bloggen:"I all jubelen etter seieren I Bocuse d´Or fikk jeg ikke sagt til Geir at det skal vanskelig gjøres å lage bedre mat! I denne boken viser han sin genuine berøring!?

Eyvind Hellstrøm, BagatelleSkal du kjøpe/ønske deg kokeboken til Geir Skeie?

Pannekaker med tomatsaus og spinat

Den siste uka har slitt med sykdom, og nesten ikke spist mat (derfor jeg ikke har blogget også!).Men idag mens jeg lest den femte boken i "kvalitetserien" shopaholic om pannekaker(de serverte det i et selskap i boka), fikk jeg lyst på det. Den ene ideen førte til den andre og endte opp med dette resultatet nedenfor! 

bilde 929
Jeg har laget alt fra bunnen av og det var like lett som å bruke pose. Jo, kanskje jeg matte bruke hodet  (slå opp pannekaker oppskrift på nettet) og kreftene litt mer (måtte hente flere ingredienser), men sånn bortsett fra det var det like enkelt! Her er oppskriften hvis du vil prøve!


Ingredienser:

Pannekaker:
3 dl hvetemel

5 dl melk

1/2 ts salt

3 - 4 egg

smør til steking

Fyll (kan byttes ut!):
Spinat
mais
tomatsaus
ost
pepper
salt

Fremgangsmåte:

Bland mel, melk, salt (og evt. sukker) og rør godt sammen for hånd eller med mikser. Rør inn eggene.

La røren svelle minst 15 minutter, helst litt lenger.

Stek pannekaker. (Virker røren for tykk, spe med litt kaldt vann eller melk).

mens de ligger i stekepannen putter du mais, tomatsaus, spinat og topper med ost. Så tar du den halve delen over  den andre. legger et lokk over og lar osten smelte. Når osten har smeltet, tar du av maten fra pannen og tar det på en tallerken. Avslutt med litt pepper og salt!


God appetitt!

Etter stormen (ferien) legger seg!

I det siste har jeg merket at denne sommerens kos har lagt seg på kroppen, og det vil jeg gjøre noe med. Det lille ekstra vil jeg ha bort og nå skal jeg bli sunn igjen. Fikk et godt tips av en venninne igår om å lage en 4 ukers matplan, så jeg holder litt mer oversikt og itillegg blir det billigere. Men jeg vil spise det jeg liker, hvertfall det meste, bare oftere og mindre av gangen.

Jeg har sjekket litt rundt på dietter, for å se hva som er sunt å spise. Det meste det står om er type lavkarbo dietter, som da betyr å droppe mat som poteter, ris, brød og pasta. Da får man visst raske resultater. Men jeg undres om det egentlig virker i lengden. Jeg vil gjerne spise sunn mat, men spise det jeg liker og kunne kose meg en sjelden gang. Søtsuget er kanskje det verste. Prøver å ta en smoothie for det, og eller ett knekkebrød med syltetøy. Men ofte man sitter å tenker på den sjokoladen eller kaken som man tenker på. Det er jo veldig godt!


Hva frister mest?

i179490  VS  sunthjerte223

Treningen er snart igang igjen og. Deilig at hverdagen er tilbake og alle de vanlige gjøremålene får sin rette plass i livet mitt igjen. Det enkle er ofte det beste sier man, jeg er enig. Stuktur, faste planer er mye bedre i lengden, så man vet hva man har å forholde seg til. Prøver å inkludere vennene mine i planene mine og. Et godt tips hvis du føler du aldri får sett vennene dine , er å gjøre akkurat det. F.eks. tren sammen eller se på et program sammen en gang i uka. Det er så kos å dele hverdagen sin med alle som betyr mye for deg! 

byen3
Har du noen tips angående sunne dietter som det går an å leve med? Fungere lavkarbo i lengden? Hva er sunt? Hvordan få bort søtsuget?
 

Mariel prøver å bli husmor del 1!

Hei, igår prøvde jeg meg på å bake hjemmebakte rundstkker og de ble super gode!! Alle samboerne mine fikk smake og nå er jeg favoritten i huset. Neida, bare tuller, men de likte de. Derfor tenkte jeg nå skulle dele denne fantastiske og enkle oppskriften med dere. Jeg hentet denne oppskriften fra denne oppskriftsiden her.

Jeg skal begynne en bloggeserie som heter Mariel prøver å bli husmor. Dette er det første innelegget av denne serien. Det kan innebære alt fra vaske/rydde tips, oppskrifter fra bunn av eller enkle tips for å gjøre den nesten ferdige maten mer din egen, til økonomiske tips og hvordan man for en billig penge kan ha gjester. Så det er bare å følge med videre!
 
bilde 601

Rundstykker (Franskbrødboller)

Du trenger:

50grGjær
4dlVann
2ssOlje
1,5tsSalt
12dlHvetemel
1ssValmuefrø


FREMGANGSMÅTE:
1 porsjon gir ca 30 rundstykker

Uansett hva slags brød man velger, gjelder det å tenke på hvilket pålegg en legger på. Løs opp gjæret i litt av vannet og ha det i resten av vannet.. Tilsett olje og salt og arbeid inn melet , litt i gangen til deigen slipper bollen. La deigen heve i romtemperatur , 30-40 min. Arbeid deigen blank og smidig. Del deigen i to like deler.

Rull hver del i en lengde og del den i 15 biter.
Form hver del i boller uten sprekker. La bollene heve ytterligere i 30 min. Sett ovnen på 225 grader. (Pensle med melk og strø på valmuefrø.) Unngå pensling med melk ved melkeallergi. Stekes gyllenbrune, midt i ovnen 10-12 min. Avkjøles.Hva er din bake spesialitet? Søtt eller sunt, hva liker du best? Baker du?

Kokosis :)

Er det en ting som er virkelig godt, er det kokosis. Har kjøpt det et par ganger her i Thailand, og vet jeg kommer til å gjøre det flere. :) Har også planer om å lage det selv når jeg kommer hjem. Skal forteller dere da, om hvordan det gikk! :)

picture006

picture007
Nam nam.. :)

Fant en oppskrift, vet ikke hvor god den er!

 
 
Kokosis
Skriv ut oppskriften Tips en venn

Kokosis


8 porsjoner

Ingredienser
400 g usøtet kondensert melk
400 g søtet kondensert melk
400 g kokosmelk
½ dl Dansukker Brun Farin
1 ts vaniljesukker
1 krm revet muskatnøtt

Pynt
kokosflak
limeskiver
sitronmelisse


Bland sammen de ulike melkesortene i en bolle. Rør inn farin, vaniljesukker og muskat. Sett bollen i fryseren 1?2 timer. Ta ut bollen med den halvfrosne massen og visp kraftig med en miksmaster til nesten dobbelt volum. Sett ismassen i fryseren igjen og la den stå i minst 5 timer. Ved servering lages det kuler av isen som strøs med kokosflak. Pynt med limeskiver og sitronmelisse.


Oppskriften er utarbeidet av


Hva slags is liker du? Smakt Kokosis? Jeg vil vite din mening!

Sukiyaki, japansk nasjonalrett. Anbefales!! :)

Jeg er paa ferie i Thailand naa. I den forbindelse kommer bloggen til paavirkes av det.  Det er saa billig her, at vi spiser mye ut. I gaar spiste vi en Sukiyaki. 

Sukiyaki er en suppe, du kan legge hva du vil i. Jeg har funnet en oppskrift paa nettet, men ingrediensene trenger ikke a vaere det samme. Vi hadde egg, reker, fiskenudler, biff, blekksprut, kinakaal, og masse andre blad gronnsaker som ikke saa tilgjenglig i Norge (du kan finne noe paa de asiatiske markedene).  Vi brukte heller ikke egg til dyping, men i suppen. Hadde en chillisaus blandet med vann istede. Det var hvertfall veldig godt!

Sukiyaki, nasjonalretten til Japan
Antall porsj.                  1                2                3                4                5                6                7                8                9                10                11                12                13                14                15                16                17                18                19                20                
800grbiffkjøtt i strimler
200grsjampinjong, frisk
1stkpurre
1stkkinakål
  
Saus:
6sssoyasaus
6sseddik eller helst sake
6sssukker
  
Dip:
4stkEgg

sukiyakiingredientscustom

Fakta/tips:
Nasjonalretten til Japan tilberedes forskjellig avhengig av hvor i Japan du befinner deg. Denne varianten heter Kanto Sukiyaki og kommer fra Øst- Japan.
FREMGANGSMÅTE:
1. Vask og finhakk purre og kinakål. Del soppen i tynne skiver. Bland grønnsakene sammen med kjøttet og legg det på et fat. 

2. Bland sammen alle ingrediensene til sausen. Hell sausen i en gryte. I utgangspunktet skal sausen varmes opp ved bordet på en stekeplate/gassovn og kjøttet med grønnsakene kokes etter eget ønske. Men man kan fint jukse ved å varme sausen og koke kjøttet og grønnsakene ved komfyren. 

3. Server et rått egg til hver person i en skål, sammenpisket. Det kokte kjøttet og grønnsakene skal dyppes i det rå egget før man spiser det. 
Serveres med ris. 

sukiyaki


- <3 -
http://www.Alexandrasworld.blogg.no/ on Facebook
hits