Oppskrifter

Hjemmelaget kokosboller!

Jeg elsker kokosbollene fra den lille kokosfabrikken, og før nå trodd at det var vanskelig å lage. Men nå har jeg prøvd det, og kan si med hånden på hjertet at det var det ikke. Enkelt, godt og noe av det bedre søtsakene man kan spise.

Dette trenger du:


4 eggehviter
1 dl sukker (eller ca 0,8 dl fruktose eller en valgfri sukkerstatning).
1 ss vaniljesukker
4 plater gelatin
1-2 poser kokosmasse
ca 200 gram kokesjokolade ? jeg brukte halvparten 70 % og halvparten dronningsjokolade. Til barn er det sannsynligvis bedre med en blanding av mørk og lys kokesjokolade.
ca 50 gram delfiafett (kokosfett)

Utstyr:
Arbeidsbolle med visp, brett å legge bollene på, matpapir, boller til å smelte sjokolade i, bolle til å smelte gelatin i, tallerken til å legge kokos i.

Dette gjør du:


1. Legg geletinplatene i kaldt vann og la de ligge i 5 minutter.
2. Stivpisk eggehvitene til du kan snu de opp ned og det ikke renner.



3. Putt oppi sukker  og vaniljesukker til det ikke knaser i munnen. For å teste dette må du smake på røren.
4. Klem ut vannet av geletinen, og la det smelte i et vannbad med kokende vann under bollen. Det skal ikke være vann i direkte kontakt med gelatinen.
5.Putt eggehvit/sukker/gelatin massen i sprøyteposer og lag skumtopper. Dette legges på bakepapir, strødd med kokos. Vil du ha kjeksi bunnen av kokosbollene, kan du legge det nå.



6. La det stivne i kjøleskapet, mens du lager skjokoladen.
7. Smelt sjokolade og delfiafett på svak varme eller i ett vannbad.
8. Når sjokoladeblandingen er smeltet og fått avkjølt seg litt, tar du det på skumtoppene med to gaffler.
9. Og tilslutt tar kokos på toppen.  
10. Nå må sjokoladen å stivne og de er klare. Kokosbollene er best dagen derpå, og anbefales oppbevart i fryseren over litt lengere tid. De tines lett opp igjen!



Så er det bare å nyte!!


Hva syns du om kokosboller? Hva er "sunn" snacks for seg?

Spinatsuppe!

Jeg elsker supper, spesielt når det er kaldt ute. Sunt, enkelt og kjempe godt! Denne suppen tar kort tid og er ganske mettende. En lignende suppe fikk jeg først hos en venninne, og nå har jeg lagd det selv. Er helt hekta!

Du trenger:
Olje
1 Løk
1 vårløk
1 pose spinat
2 buljonterninger (skal blandes ut i kokende vann ca. 5 dl)
Cream fraiche
Salt og Pepper

Dette gjør du:
Fres opp vårløk og løk (i biter) i oljen til det er blankt.
Vask spinaten og hell hele posen oppi sammen med løkene. Disse skal bare surre så vidt.
Hell opp buljongen (som allerede er blanet med vannet, og til slutt cream fraichen (jo mer du tar, jo mektigere blir den).

Mos suppen. og la den koke noen minutter til for mer smak. Smak til med salt og pepper før serveing!



Suppen kan serveres med egg og/eller brød!

Hvorfor er spinat så sunt?

Spinat er en flott kilde til folat, vitamin K og vitamin A i form av karotenoider. Den er også en kilde til riboflavin, vitamin C, kalsium, jern og en rekke antioksidanter og fytokjemikalier.

Og vil du vite mer om hva dette gjør med kroppen din, kan du lese her!

 


Hva syns du om spinat? Hvordan matbevisst er du?


 


 

Søndagskos

Igår hadde vi en ganske aktiv dag i svømmehallen, tur og MGP sammen med gode naboer og venner. Så idag har vi tatt det med ro hjemmet. Philip ligger å sover lunsj, og jeg oppdaterer her litt. Morningen startet vi med å bake en appelsinkake som var helt nydelig!

Oppskirften og bilder er hentet fra Passion of baking!

Delicious Orange Cake:

  • 130 g usaltet smør
  • 165 g sukker
  • 2 egg
  • 225 g mel
  • 1 1/4 ts. bakepulver
  • 1 ss melk
  • 4 ss fersk appelsin juice
  • revet skall fra 1 appelsin

Ta fram alle ingredienser. ( viktig at smør har vært  i romstemp.)

Hell sukker og smør i en mikserbolle og miks dette  fluffy ( cirka 8-10 minutter).

Når det har blitt helt fluffy så  tilsettes eggene, ett og ett om gangen.

Videre tilsetter du siktet mel og bakepulver. (sikt mel/bakepulver minst 2 ganger,dette for å få best resultat)

Hell så i melk, fersk appelsin juice og revet appelsinskall.

Rør det godt sammen.

Dekk en form  (20 x 10 cm) med bakepapir og hell røra i formen.
Inn i ovnen på 180 C i cirka 55 minutter.

Ferdig!

La den avkjøles helt før du lager glasuren som skal være på toppen.


Appelsin glasur:

  • 175 g melis
  • 2 ss fersk appelsin juice
  • revet skall fra en appelsin til pynt

Bland alle ingredienser godt sammen og hell glasuren over den avkjølte appelsin kaken.

Jeg topper den med appelsinskiver?

 

 

Slik så mitt resultat ut!

 

Ha en nydlig søndag!


Hva pleier du å gjøre på søndager?

Barnas sjokoladekake!

Etter en liten sommerferie fra bloggen, starter jeg igjen med alle barnas sjokoladekake favoritt. Enkel, god og rask å lage!


Ingredienser:

Kake:
500 g sukker
4 egg
3,75 dl melk
450 g hvetemel
4 ts vaniljesukker
4 ts bakepulver
3-5 ss bakekakao (etter hvor mørk du ønsker den, de fleste barn vil nok like 3 ss best)
300g margarin (bruk gjerne flytende margarin, da denne er hakket sunnere)

Glasur:
200g margarin
7ss sterk kaffe
2 ½ ss kakao
3 ts vaniljesukker
375g melis

Pynt som ønskelig, f.eks Nonstop, seigmenn, strøssel etc.

 


 

Fremgangsmåte:

Egg og sukker piskes til eggedosis. Ikke slurp denne i deg under dekke av "prøvesmaking", men bland heller i melka før du tilsetter det tørre. Smeltet margarin tilsettes margarin tilslutt. Bruk gjerne mikser for å få en jevn røre. Røren helles i smurt langpanne og kaken stekes på nederste rille på 200 grader i ca 30 minutter. Følg med, for forkullet sjokoladekake er ikke noen vinner på bordet.

Ingrediensene til glasuren røres sammen i en kjele. Bruk så mye varme på plata at du får rørt det til en "flytende" glasur, og rør denne glatt. Hell den over kaka rett etter at denne er kommet ut av ovnen, og velduften av bakverket har spredd seg i rommet. La glasuren formelig "smelte" utover kaka. Ahhh... Våkn opp, det er snart tid for prøvesmaking! Bon appetit (hvis det er vits i å si det...


Hvilken kake lager du til barna dine? Noen gode oppskrifter?

Bakeglede

Bakegleden min er stor, og på internett er det mange gode og spennende oppskrifter. Passion4baking er en blogg jeg leser stadig. Dette er kaker jeg har laget i det siste.


Oreokake oppskrift funnet på forum, pyntet med bær, kjeks og sjokolade.


Moussekake med friske frukter, oppskrift hentet fra Passion4baking. bare laget med denne sjokolademoussen.

Hva liker du best å bake?

Muffins a la cartè!

Idag er det søndagsmiddag hos mamma og jeg har bakt muffins til dessert. Skriver først ned en enkel og god grunnoppskrift på muffins, slik at du kan lage de med det fyllet du liker. Jeg har fylt mine med blåbær/ vanilje og sjokolade/kokos. Så nå håper jeg familien min blir fornøyd med smak og fyll!

Grunnoppskrift muffins:



Dette trenger du:
100 g smør
150 g sukker
3 egg
150 g hvetemel
1 ts bakepulver
½ dl melk eller appelsinjuice (jeg har brukt melk)
Jeg har i tillegg tilsatt litt havregryn, men det trenger man ikke å ha i.

Dette gjør du:
1. Rør smør og sukker hvitt.
2. Tilsett ett og ett egg.
3. Bland mel og bakepulver.
4.Tilsett det tørre og melken vekselvis mens du rører.
5. Putt røren og evt. fyllet i muffinsformer.
6.Stekes midt i ovnen på 175 grader i ca 20 minutter (avhengig av hvor sterk ovnen din er, følg med! Kakene skal bli gylne, men ikke brune).

Fyllet:
Man kan bruke hva man selv ønsker her. Her er noen ideer:


Kakao og sjokoladebiter
Ulike typer bær
Sitronsaft og litt limeskall
Nøtter, mandler
Epler, kanel og sukker.
Syltetøy
Vaniljekrem
Pasjonsfrukt (kanskje med en pasjonsfrukt glassur)
Banan og sjokolade
Appelsin
Makronfyll


Men slik jeg har gjort det er:

1. Bruker et muffins-stekebrett. Dette gir en bedre form og er enklere i forhold til oppvask(blir ikke så klissete!).


2. Fyller halve formen med deigen, så litt fyll: en skje vanilijekrem og litt bær eller hakket lys sjokolade med litt kokos på toppen. Andre ideer til fyll har jeg skrevet ovenfor!


3. Til slutt fyller jeg en lokk med deigen og muffisene er klare til steking.



Hva liker du å ha i muffinsene dine?
 

Lasagne allà Toscana

Ikveld ble det en annen variant av lasagne. Det er for det meste kryddere og den naturelle yoguerten som gjør det annerledes fra tradisjonell hjemmelaget lasagne. Ønsker du en oppskrift på en tradisjonell, har jeg laget et innlegg om dette tidligere her!

Dette trenger du:
Kylling kjøttdeig
Løk
Tomatpure
Santa Maria chicken and steak mix
Pepper
Salt
Vann

Ost
Naturell yoghurt
Salt
Pepper

Lasagne plater
Squash
Sjampinjong

Dette gjør du:


1. Stek løk og kjøtt til den er brun.



2. Bland inn kryddere i kjøttblandingen og la det koke opp med tomatpuren og vannet (ca. 10 min) til det ikke er så sausete.


3. Legg lasagneplatene i vannbad.


4. Bland raspet ost, naturell yoghurt og krydder. La det så stå i kjøleskapet til kjøttblandingen er klar.  




5. Legg det lagvis i denne rekkefølgen:
    1. Kjøttsausen
    2. Yoghurtblandingen
    3. Lasagneplater
    4. Oppkuttet squash og sjampinjong
    5. Kjøttsaus
    6. Yoghurtblanding
    7. Revet ost

6. Stekes i ovnen ca. 20 min på 200 grader.



Kan serveres med en frisk salat og hvitløksbaguetter til.

God apetitt!!


Hvordan liker du å lage lasagne?

Thai-inspirert middag!

Nå er middagen klar om hvert øyblikk. Den er enkel, rask, sunn og veldig smakrik! Tilpass gjerne retten etter hva du har hjemme og hvor mange som skal spise. Jeg tar dette litt på øyemål.

Grønn karri med scampi:

Dette trenger du
Long beans ( evt. vanlige bønner)
paprika
sjampijong
spinat
brokkoli
galaga rot (lillesøsteren til ingefær)
koriander (gjerne fersk)
vårløk
olje
chilli

scampi (kylling eller biff kan også brukes)

fiskesaus
kokosmelk
grønn paste

Start med å kutte opp alle grønnsakene. Sett stekplaten på strek varme. Stek vårløk i litt olje til den er litt blank. (max 1 min). Nå skal du putte det tykkelaget (det får du ved å sette kokosmelken i kjøleskapet noen timer, helst 12 timer) øverst i kokosmelk boksen i stekepannen. Har du ikke fått avkjølt på forhånd kan du bruke hele boksen på en gang. La dette surre i et minutt. Tilsett  resten av kokosmelken og 1-3 skjeer av grønn paste, etter hvor sterk du vil ha den. La dette stå til det er en lys grønn farge over det.  Så tar du to - tre galaga rot biter og chilli opp i blandingen.

Scampiene er best om de er ukokt fra før. De puttes oppi nåpannen, og er ferdige når skallet er rødt. Tilsett videre grønnsakene; sjampijong - long beans - brokkoli - paprika- spinat. Tilsett en teskje med fiskesaus og dryss koriander over.



 
Serveres med ris eller nudler til!

Hva er din spesialrett?

Cafe-cookies med kokos og sjokolade!

Dette trenger du:
200 gr TineSmør romtemperert
3 dl sukker
2 egg
1 ts vaniljesukker
2 dl hvetemel
2 dl havregryn
1 ts bakepilver

Fyll:
1 dl kokos masse
Sjokolader i biter (Jeg prøvde meg med daim)

Dette gjør du:
1.Sett på stekeovnen på 200 °C.
2.Rør smør og sukker hvitt og luftig.


3.Tilsett ett egg om gangen, bland inn vaniljesukker, bakepulver, hvetemel og havregryn.


4. Til sist rører du inn fyllet.
5. Sett deigen med skje på bakepapir eller smurt stekeplate. Beregn god plass for de smelter ut over platen.
6. Stekes i ca. 20 min. Det er lurt å passe på, fordi de brennes spesielt på kantene. 
7. Avkjøles på rist til de er stive



God apetitt!

Yammi muffins!

Muffins eller cupcakes er virkelig i vinden om dagen. Det finnes mange forskjellige typer; med bær, sjokolade, nøtter, grove, osv. Det er vel egentlig bare fantasien som stopper oss på denne fronten. Jeg liker litt motstand i kaken og sitron.

Sitronmuffins med linfrø
1 porsjon gir ca 20 muffins



Dette trenger du:
150 g brunt sukker
150 g smør
2 stk egg
1 revet sitron
1,5 dl melk
2 ts bakepulver
250 g mel (jeg bruker 1/3 sammalt og 2/3 fint)
1 dl linfrø
Rosiner 

Dette gjør du:

1.Rør smør og sukker sammen. 



2.Tilsett ett egg om gangen, revet sitronskall, melk og mel blandet med bakepulver.


3.Ha røren i muffinsformer med en skje. Stek kakene ved ca. 175 C i 15 - 20 minutter. 

4. Jeg pyntet de enkelt med melis blandet med sitronsaft.  



Hvilken søtsak liker du best? Hva lager du når du skal imponere?

Effektiv morgen!

Idag har jeg vært veldig effektiv. Bakt muffins og lagd omelett, vasket klær, skiftet segetøy og vasket gulvet i leiligheten. Deilig når man får gjort litt. Her er oppskrift til både omelett med løk og sjampinjong!



Du trenger:

4 egg
Halv løk
1 neve raspet ost
1 raspet sjampinjog
1 neve gressløk
Salt
Pepper
Litt melk


1. Bland sammen egg, melk, gressløk, pepper og salt. 


2. Rasp og skjær opp grønnsakene.



3. Stek løk og sjampinjong i pannen noen minutter (til det har fått litt farge) og hel eggblandingen i pannen. La dette steke til den har blitt litt fast og legg litt ost over på toppen.

4. Forvarm ovnen på 150 grader, og sett den inn i ovnene i ca 5 minutter. Skorpen skal da ha litt farge og være fast.

Kan serveres med ristet brød og philadelifia ost!



 

Sjokolade kjeks med kokos og smarties!







320 gram smør
420 gram sukker
280 gram brunt sukker
720 gram hvetemel
3? ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
6 egg

Smarties 3 pk
1 plate sjokolade
1 dl kokos masse


1. Bland sukker og smeltet smør sammen. Tilsett mel, bakepulver, vaniljesukker og kokos masse.
 



2. Ha i egg og sjokolade oppkuttet i biter.
 

¨
3. For deigen til en stor rull og dekk med bakepapir eller plastfolie. Hvil i 1time i kjøleskap(1/2 time i fryser). Skjær i skiver(ca 1cm tykke), stek ved 175 grader varmluft 10-15min. Holder til ca. 40 stk.

Muffins med bringebær!


Du trenger:
4 egg
3 dl sukker
3dl melk
3 ts bakepulver
3 dl siktet hvetemel 
1 dl havregryn 
 2 dl sammelt hvete 
Revet sitronskall fra en hel sitron.
Sitronsaft fra en kvart sitron
Bringebær

Dette gjør du:



1. Bland egg og sukker til eggedosis.


2. Bland inn smør, melk, sitronskall, bakepulver og rør godt.



3. Hel oppi melet oppi blandingen.



4. Legg litt røre neders i formene. Legg bringebær oppi 2-3 bær. Et råd kan også være å dele de opp i midre biter.



5. Stek det i ovnen på 200 grader i 15 - 20 min på miderste rille.




Hva liker du best å lage muffins med? Hva er din favoritt kake?

Forfriskende enkel og god sommeris!

For en stund tilbake skrev jeg ett innlegg om kokosis, etter en smak i Thailand. Dette har gått litt i glemmeboken, men nå har jeg endelig laget en egen versjon her i Norge. 

Kokosis med et hint av bringbær og lime!



Du trenger:
6 eggeplommer
125 g sukker
6 dl kremfløte
1 vaniljestang
2 boks kokosmelk
2,5 dl kokosmasse
1 lime

Slik gjør du:

1.Pisk eggplommer og sukker til eggedosis.


2.Stivpisk kremfløte 



3. Skrap ut frøene på en vaniljestang og putt i eggedosisen.  Vask skallet på limen godt, rasp litt av skallet (til du kommer til det hvite) i blandingen og press limesaften i. Rør om!
4.Bland kokosmelken og kokosmassen med eggedosisen og vend kremen lett inn til slutt.
5. Hell det i boller, isbokser, brødform eller hva du måtte ønske. Sett det i fryseren og 5 timer senere er det klart til servering!




God apetitt! 

Hva er din yndlingsis? Hvilken smak er best?

Rundstykker med ost og mais

I inspirasjon av ostebrix og maisbrød, satte jeg sammen denne deilige oppskriften. Rundstykker er lette å variere så lenge du kan grunnoppskriften med mel, salt, gjær og vann. Jeg bruker som oftest det jeg har i skapet, for å gjøre den litt ekstra spennende! 



Du trenger:
3 ss olje
1 dl melk
2 dl lunket vann
1 pose gjær
3 dl hvetemel
3 dl sammalt mel
1 ts salt
1 boks mais
4 never raspet ost
Basilikum

Slik gjør du:



1. Bland det tørre; mel, salt, tørrgjær, basilikum og ost (spar 1/5 del ost til topping av rundstykkene). 



2. Stek maisen i pannen med litt olje og og vann til det får litt farge.
3. Bland i maisen, oljen, melken i den tørre blandingen. Spe på med lunket vann, så mye som du trenger.
4. Når det har blitt en samlet deig, tar du litt ekstra mel på toppen og hever det i ovnen på 50 grader i ca. 45 min.
5. Form deigen til en lang "pølse" og del den i 12 ca. like store deler.



6. Form hver enkelt rund. Legg det opp på bakepapir med litt mellomrom, pensl med den gule plommen fra ett egg og legg på litt ost på toppen av hver av de.
7. Stek det i ovnen på 200 grader i ca. 15 minutter. De er feridg når den smeltede osten har fått litt farge og runstykkene er stekt.  






De smaker best når de er litt varme. God appetitt!! 

Tar gjerne imot ønske oppskrifter, jeg kan prøve å lage! Alltid gøy med en utfordring! 

En annerledes frokost!

Dette trenger du:


Røren:
3 egg
0,5 dl melk
1 ss smør
1 ss olje
1 vårløk
1 neve dill
1 dl mel
Pepper 
Salt
 
Fyllet:
Ost
Salat 
Tacosaus

Dette gjør du:
1. Bland alle ingrediensene til røren.



2. Stek det i olje på middels varme.



3. Når røren stivnet til en tykk pannekake, legger du på  fyllet og legger den ene delen over den andre til osten smelter. Så er det klart til servering, gjerne med litt ekstra ferske grønnsaker til!



Velbekomme!! 


Hva liker du å spise til frokost?

Perfekt sunn grillmat!

Sommeren er her for fullt og grillsesongen er godt igang allerede. Her er mitt grilltips. Billig, enkelt å lage og ta med. 

Hjemmelaget sunn burger!


Du trenger:
Kjøttdeig (kylling, svin eller noe annet)
Vårløk
Olje
Vann
Salt 
Pepper

Tomater
Agurk
Squash
Salat

Dressing
Hamburgerbrød

Dette gjør du:


1. Kutt opp vårløk og blad det sammen med kjøttdeigen. Tilsett litt olje, vann og krydder (pepper og salt). Bland det godt. 


2. Kutt opp grønnsaker du vil ha i burgeren.

3. Lag hamburger enten med skje eller med hendene til den tykkelesen du vil ha. Stek dette i olje i en panne inne eller på grillen ute. Når den begge sider har fått farge, legger du ost på den ene siden. I pannen bruker jeg et lokk over, slik at dampen er mer konsetrert og osten smelt raskere. På grillen kan du legge på lokket. 

4. Stek  /grill tynne squash biter og varm brødet i ovnen/grillen. Da er det bare å legge det opp mellom brøddelene, og det er klart for spising!


God apetitt!

Hva liker du å grille om sommeren?

Hjemmelaget kyllingpizza

Pizza er en enkel, men veldig god rett man kan lage hjemme selv. Smaken er såå mye bedre når du lager det selv. Her er slik jeg lagde det idag. 




Du trenger
:

Fyll:
5 tomater
2 vårløk
1 ss smør
3 fedd hvitløk
1 kyllingfilet
Litt dill
Litt olivenolje
Revet ost

Bunn:
Hvetemel
Vann
Olivenolje
Salt
Gjær ( Jeg brukte tørr i pose)

Slik gjør du:

1. Lag bunnen. Alle det tørre blandes først, før vesken (først oljen og så vann på 37 grader). La deigen heve til dobbel størrelse. Jeg pleier å bruke stekeovnen på 50 grader, da opplever hvertfall jeg at det går litt raskere. 



2. Kutt opp løk og hvitløk og fres det i varm panne med både smør og olje. Når dette har blitt blankt steker du oppkuttet kylling. Tilsett gjerne ekstra krydder, om du har lyst til det. Når kyllingen er stekt legger du den på en talllerken.



3.  Legg tomatene oppi og kryddrer med salt/ pepper.  La det koke til det blir en saus, og ikke stekte grønnsaker. JEg tilsatt litt vann for å få den mer i konsistens som en saus, men det tilsetter man etter behov. 



4.Kjevl ut eller trykk med fingrene til du får en ganske tynn bunn. Jeg bruker rene fingre, for jeg liker at det ikke skal se så profft ut. Lag en liten kant rundt ytterst og bruk en gaffel til å lage hull i pizzadeigen. Det tilsetter litt luft til deigen. 

5. Legg tomatsausen og kyllingen på stek det på 200 grader i ca. 7 minutter. 



6. Imens rasper du ost og kutter opp litt gressløk. Dette blandes før det legges på pizzaen. Tilsett litt ekstra salt og pepper og la det steke til osten er smeltet (ca. 3-4 minutter).

7. La pizzaen avkjøle seg litt. Kan serveres med hvitløksdressing og salat.



Hva pleier du å ta på pizzaen? 

Bringebær fromasj!

For ikke så lenge siden skrev jeg om Manuela som har virkelig en passion for baking. Får helt vannsmak av å gå på bloggen hennes, så etter mye kikking skal jeg nå prøve meg på en av oppskriftene. Hun lager en del fromasj, mousse kaker. I disse bruker hun gelatin, noe jeg aldri har lagd med før. Men en gang må være den første!

Jeg elsker bringebær og derfor har jeg valgt å lage bringbær fromasj. Lager en del av oppskriften hennes, det mer som en mousse og ikke med bunn.

Bringebær fromasj



Du trenger:
6 gelatin plater
0.5 dl kokende vann

3 egg
6 ss sukker
3 dl kremfløte

300 gram bringbær
1 dl sukker (til bringbærene)
2 ts sitron

Dette gjør du:

1.  Legg gelatinplatene i kaldt vann i 5 minutter, slik at den mykner.
     Klem ut vannet og legg det tilbake i bollen. Sett det i mikrobølgovnen i ca. 20 sekunder, da smelter gelatinen.
     Tilsett 0,5 dl med kokende vann og rør litt ut.



2. Varm 300 gram med bringebær, 1 dl sukker og 1 ts sitron. Jeg brukte frosne bringbær , da måtte det tines først.
    Bland dette sammen enten for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Manuela skriver i oppskriften at hun siler dette,
   det  gjorde ikke jeg fordi jeg liker at det er litt motstand i moussen.  

3. Visp egg og sukker til eggedosis, kremfløte til krem. Bland deretter disse to forsiktig.



4. Rør inn gelatin inni eggedosis-krem blandingen og tilslutt bringbærblandingen.

5. Hell blandingen i serveringsboller og sett det til avkjøling ett par timer før servering.

6. Legg på litt bringebær puree på toppen.



i

Bildet øverst er fra Manuela sin blogg. Her (http://www.passionforbaking.com/petit-bringebær-fromasjkake/) finner du oppskriften jeg fulgte deler av!!


God apetitt!

Hjemmelaget rundstykker!

Ingenting er som å våkne, ta ut hjemmelagde rundstykker og ta på favoritt pålegget, sette seg ut i solen og nyte sommeren! Jeg har bakt tidligere, og fryst ned en del. Med den solen som er ute nå, tar det ikke lang til før det er tint. Yammi!! 

 


Hvordan nyter du morgentimene om sommeren? Hva er den beste matråd om sommeren?

Anitas yammi hjemmelaget lasagne!

Tidligere har jeg skrevet ett innlegg om lasagne. Nå er jeg motbevisst av min gode venninne Anita. Vi lagde mat sammen for en uke siden, og dette er ikke bare lett, men også mye bedre enn fra boks! Det tar også like lang tid som å lage fra boks!!

Her er oppskriften:


Dette trenger du:
Tomater på boks
Tomatpure
Pepper
Salt
Kjøttdeig

Smør
Hvetemel
Melk
2 never revet ost

Lasagne plater
Ost

Dette gjør du:
Brun kjøttdeigen i litt olje. Når den er brun tar du i tomatene på boks, litt vann og en skje tomat pure. Ta det kryddere du vil på (jeg brukte litt pepper, salt og timian). Lag hvitsaus med å smelte smør. Når den er smeltet blander du inn hvetemel til de blir små klumber og sper det litt og litt med melk til klumpene er borte. Kok opp i 5 minutter og bland inn 2 never revet ost. La ostesausen står å koke til den har en litt tykk konsistens.

Finn frem en form. Legg lagvis kjøttsausen, ostesaus og lasagne plater til du ser du har nok til en gang. Den siste gangen avslutter du med revet ost øverst istede for lasagneplatene.Settes inn i ovnen på 200 grader i ca. 30 minutter.Osten skal smeltes og ha fått litt farge før den er ferdig!


01lasagne.jpg

Kan serveres med en frisk salat og brød/hvitløksbrød til!


God apetitt!!

Mariel og Ninas nachos med kylling!

I helgen var jeg og en venninne hos mormoren hennes. Siste dagen før vi dro, lagde vi dette til henne.

Du trenger:
1 pakke nachos
400 g kyllingstrimler
halv paprika
halv purre
1 boks ananas
1 boks mais
Tacosaus
1 pk taco krydder
1 ost (vi brukte Jarlsberg)

Sett ovnen på 200 grader. Stek kyllingstrimlene i olje. Bland inn kryddermixen, hell i vann og la det koke noen minutter. Finn frem en ildfast form. Kutt alle grønnsakene opp og ta opp boksene. Smør formen inn med olje, slik at det ikke brenner fast. Legg nachos i bunnen. Dekk videre med kylling, grønnsaker og ost helt på toppen. Gjør det samme en gang til oppå det første laget.  La det steke (ca. 15 - 20 min) til osten har fått farge og sjampinjongen er stekt.

bilde 020

Jeg pleier ha rømme og guacamole. Her er det to oppskrifter;

Mild guacamole:
1 advokado
1 rømme
hvitløkspepper

Mos advokadoen med en gaffel og bland det med rømme. Smak til med hvitløkspepper. Det blir bedre smak om du lar den stå 15 minutter i kjøleskapet.

bilde 025

Eller du kan velge en mer tradisjonell guacamole:


2 modne advokado
2 båt hvitløk

1 dl hakket vårløk

2 ss grønn chili

3 ss lime- eller sitronsaft

½ ts salt

¼ ts pepper  

Dette gjør du:
1. Del avokadoene i to og ta ut kjøttet. Mos med gaffel.
2. Finhakk hvitløk, vårløk og chili, og bland dette sammen med avokado. Smak til med lime- eller sitronsaft, salt og pepper.

Du kan også kjøre alle ingrediensene til passende konsistens i en mikser. Da får du en jevnere guacamole enn hvis du bruker morter eller gaffel.

Kylling i grønn karri insprirert av god morgen Norge!

Om morgningen når jeg våkner, liker jeg å våkne til god morgen Norge i bakgrunnen. Det holder meg våken og gir meg den god starten på dagen som jeg trenger. For noen dager siden hadde Wenche besøk av 2 kokker og de lagde blant annet denne retten her. Jeg har laget den til middag idag sammen med min gode venninne Cornelia. Anbefales på det sterkeste!


Kylling i grønn karri:


bilde 062

800 g kyllingbryst eller renskåret lårkjøtt i små terninger

80 g grønn karripasta ( fra glass)

20 g peanøttolje

1,2 l kokosmelk ( 3 bokser)

1 liten boks babymais, delt i 4

160 g grønne bønner, delt i 2 cm lange staver

160 g bambusskudd i skiver eller strimler

200g sjampinjong, delt i 4

60 g galagalrot, skrapet og finhakket ( kan erstattes med fersk ingefær)

en neve sweet basil, grovhakket

3-5 ss fishsauce, smak deg fram

ev litt limejuice

Tips før du begynner:

Her er det viktig at kokosmelken har stått rolig og kjølig i hvertfall 1 døgn. Da legger fettet seg på toppen i boksen. Dette fettet skal du skumme av og frese karripastaen i.

Varm først opp oljen i en wok, fres karripasta på middels temperatur i 15 sekunder.

bilde 050

Skum av fettet på kokosmelken, tilsett fettet i woken og la dette småkoke i 2-3 min til fettet skiller seg.
Tilsett så resten av kokosmelken, kok opp og tilsett babymais.
La småkoke i 3 min, tilsett kylling og grønne bønner, kok opp og la småkoke i 3 min.
Tilsett sopp, bambusskudd og galangrot og kok i 1-2 min.
Tilslutt tilsettes sweet basil og fish sauce.
Må ikke koke etter dette!


bilde 054

Server med kokt ris.

bilde 065

Liker du thaimat? Pleier du å lage det selv? Har du en oppskrift jeg burde prøve?

Ferske vietnamesiske våruller med fiskesausmix!

Ferske våruller:

Rispapir
Agurk
Salat
Scampi ( Du kan også bruke kylling eller svin, hvis du ikke vil ha den vegetar)
Sweet balsam eller koriander - urter

Paprika
Sjampiniong

Ris

Skjær opp grønnsakene i tynne strimler. Kok ris og kutt opp urtene. Sett på litt ekstra kokende vann til rispapiret. Det er denne du ruller ingrediensene inni. Stek scampi i pannen med litt olje.  

Ta det kokende vannet i en bolle. Ta rispapiret rundt, slik at hele blir vått. Rispapiret et stiv i pakken og blir mykt i vannet. Legg det myke rispapiret på en tallerken. Fyll med ingrediensene og rull den slik blidet under viser.

bilde 043

1. Legg først på ris og litt grønnsaker.

2. Brett sidene, helt inntil fyllet.

3. Rull en gang.

4. Legg scampien på, før du ruller siste gang.


Serveres med fiskesaus til. Pass på å ikke legge inn for mye fyll, da den ikke vil holde sammen.

bilde 048

Fiskesausmix:

1 fedd hvitløk
1 liten chili
1 ts sukker
3 ss fiskesaus
1 kvart sitron
evt. litt vann

Press hvitløk, chilli og sukker i en Morter morterre8 . Evt. skål og press med en skje, hvis du ikke har det. Når du har presset blandingen bland det ut med fiskesaus og sitron. Er det for sterk fiskesaussmak, bland det ut med vann. Tilsett sukker om det trengs.


En del av disse ingrediensene finnes ikke i vanlige butikker, men i de asiatiske butikkene.

bilde 037


Liker du vietnamesisk mat? Asiatisk mat?

Verdens beste sjokoladekake!

Barndomsminnet nr.1 på alle bursdager. Vi lager den alltid, den er virkelig verdens beste! Konsistensen er er myk og saftig smak av ekte sjokolade enda mer jo lenger du kommer inn i kaken. Kaken anbefales på det høyeste! NAM, er det eneste jeg kan si. Selv du som ikkke liker sjokolade kake, kommer til å elske den!

bilde 774

Her er bare oppskriften:

Ingredienser:
200 gr. mørk sjokolade
200 gr. smør eller margarin
4 egg
2 dl sukker
2 og en halv dl hvetemel
1 ts bakepulver

1. Sett på stekeovnen på 225 grader. Smør en 2 liters form med løs bunn.
2. Smelt sjokoladen og smør i en tykkbunnet over svak varme.
3. Pisk egg og sukker til eggidosis.
4. Bland litt mel og bakepulver nøye
5. Avkjøl sjokoladesmøret noe og rør dette også forsiktig ned i eggedosisen.
6. Vend melblandingen i deigen også lett med hånden. Rører man for kraftig, senker deigen sammen.
7. Hell deigen forsiktig ned i formen og stek kaken 12 - 15 min.

Kaken skal ikke stivne helt, så en godt tips er å putte den raskt inn i kjøleskapet med en gang.  Server kaken kald med pisket krem. Den "ustekte" delen i midten fungerer som fyll!  

Velbekomme!



Har du en favorittkake fra barndommen? Liker du sjokolade kake?


Lyst til å fortelle meg hva du syns på bloggen og hjelpe meg til å bli en bedre blogger? Svar på 
denne undersøkelsen! :)

Hjemmelagd hamburger!

bilde 1073

Ingredienser:
Kylling kjøttdeig
Spinat
Vårløk
1 Egg
1 ss Olje
Hvetemel
Pepper
Salt

Tilbehør;
Brød
avokado
salat
tomat
agurk


Bland kjøttdeigen, spinat, vårløk, pepper, salt sammen. Bland i olje og hvetemel i mixen. Tilslutt for å binde det hele sammen tar du egget i.

Bruk en skje  og hendene til å lage deigen til middels store burgere. Stekes på i varm panne til de er gjennomstekt (tiden kommer an på tykkelsen av burgerne!). 


Tilbehøret kan du velge selv, men jeg pleier å toaste brød, smøret advokado på skivene og legge på grønnsakene og den stekte hamburgeren. Det går også an å bruke hambugerbrød eller hjemmelagde rundstykker!

Håper det smaker!



Vil gjerne legge til at jeg fant kylling kjøttdeig til 21 kr på RIMI, fast pris! Tryggt, kjapt og billig (Vet det er for Kiwi, men dog passet så godt inn!).  


Pleier du å lage mye mat fra "bunnen" av? Hva er best, hjemmelagde eller hamburger ferdig kjøpte?

Mariel prøver å bli husmor del 2!

Da har jeg prøvd meg på gjærbakst en gang til. Denne gangen av den søte delen, fant oppskriften på et forum for nybakte mamma og linken til denne siden er her!

boller1171909979



Roalds boller
1 liter melk
250 g margarin (jeg bruker gjerne 200 g)
250 g sukker (jeg bruker gjerne 200 g)
100 g ferskgjær
2 ts kardemomme
1,6 kg mel
Evt. rosiner

Lunken melk, sukker, kardemomme og gjær røres. Tilsett halvparten av melet og margarin i terninger. Rør til jevnt (i kjøkkenmaskin). Ha i resten av melet og la maskinen gå i 10-15 minutter. Rosiner has i på slutten av eltingen.

Deigen skal være ganske bløt, men ikke klissete. Mulig dere må ha i litt mer mel enn det som står. Jeg har gjerne det. Men pass på å ikke ha i for mye, da blir det tørre boller!

La deigen heve en 45-60 minutter. Må nok slå den ned noen ganger for at den ikke skal flyte helt utover kjøkkenbenken!

Elt den sammen, del opp i passe bollestørrelse som trilles ut. La etterheve en 15 min kanskje. Jeg tar aldri tiden, ser bare på bollene at de er klare... Pensle med romtemperert egg før de settes i ovnen.

Ovnen er forvarmet til 225 grader. Stek til ferdig, sånn pass gyllenbrune (kanskje en 10 minutter, tar aldri tiden...). Stekes de for lenge, blir de tørre.

Så er det bare å spise!



Er du glad i boller? Med rosiner, sjokolade eller daim? Baker du mye?

Nam.. Brownie!! :)

Min kjære samboer Maria skal reise til USA imorgen, og vi har laget kyllingsalat og brownies til henne! Hun og typen skal kose seg to og en halv uke rundt i USA, heldigrisene!

Kaken smakte utrolig godt og var lett og lage! Nøttene kan droppes om man har allergi!
brownie



Ingredienser:

300 g
  Smør
200 g  Mørk sjokolade, 70% kakao 300 g  Sukker
5  Egg
150 g  Hvetemel
200 g  Valnøtter
 
Framgangsmåte:

Pass på at alle ingredienser er romtemperert før du begynner. Ikke minst gjelder det smøret og eggene. Rør først smøret til det får kremkonsistens.

Sett steikeovnen på 180 grader.


Smelt sjokoladen.

Rør sammen med smøret til helt blandet ? gjør dette mens sjokoladen er varm.


Fortsett å røre mens du tar i sukker litt etter litt, og ett egg av gangen.

Rør inn melet, og til slutt valnøttene. Rør dem hele inn.


Fordel smeten i en stor ildfast form eller langpanne på bakepapir.


Stek på 180 grader i 16?18 minutter.


Kaken er ferdig når den begynner å slå litt sprekker på toppen. Ikke la den stå for lenge, da blir den tørr. At brownies er seige er mer enn halve vitsen.


Spis den gjerne lun.

Men vent til den er avkjølt med å skjære den delen som du skal ta vare på i passe biter.


Bevar brownies-bitene i kjøleskapet med plastlokk på. De holder seg fint i en ukes tid. Kan spises kalde, eller bitene kan varmes opp fem minutter i stekeovnen på 180 grader og spises lune med is og bær.


Legger med en oversikt jeg fant på nettet over hvor mye gram de ulike produktene er i dl. 

1 dl byggryn........ = ca. 55 g
1 dl havregryn...... = ca. 30 g
1 dl hvetemel....... = ca. 60 g
1 dl kakao.......... = ca. 45 g
1 dl melis.......... = ca. 50 g
1 dl potetmel....... = ca. 70 g
1 dl revet ost...... = ca. 30 g
1 dl risgryn........ = ca. 80 g
1 dl sagogryn....... = ca. 65 g
1 dl smør/margarin.. = ca. 90 g
1 dl sukker......... = ca. 85 g
1 ss havregryn...... = ca. 5 g
1 ss hvetemel....... = ca. 10 g
1 ss melis.......... = ca. 15 g
1 ss potetmel....... = ca. 12 g
1 ss salt........... = ca. 20 g
1 ss smør........... = ca. 15 g


Liker du kaker? Hva er yndlings kaken?

Hjemmelagd tomatsuppe!

Her om dagen lagde jeg og en vennine denne gode tomatsuppen. Anbefales!!
bilde 057



Til 4 personer:

Ingredienser:
60 g
usaltet smør
1 stor hakket løk
6 dl grønnsakskraft
900 g friske plommetomater, flådd og grovhakket
250 g pasta
1,5 dl kremfløte /melk
Salt og pepper
Friske basilikum til garnityr

1. Smelt smøret i en stor gryte over middels varme. Ha i løken, og surr den i 3 minutter. Tilsett 3 dl av grønnsakskraften sammen med de grovhakkede tomatene. Kok opp suppen, og slå ned varmen, slik at suppen småkoker i 20 minutter.

2. Ta av gryten, og sett den til avkjøling. Ha suppen i kjøkken maskin, og kjør den til den blir jevn og glatt. Hell suppen tilbake i en ren kjele gjennom en fin sil. Bruk baksiden av en skje eller tresleiv til å gni eventuelle klumper gjennom silen.

3. Ha i resten av grønnsakskraften og pastaen. Smak til salt og pepper.

4. Kok opp suppen over middels varme. Slå ned varmen, og la suppen småkoke i om lag 15 minutter. 

5. Dekorer suppen med fløtestripper og basilikumblad. Server umiddelbart!



God fornøyelse!

God søndagsmiddag! :)

Ørret og fennikel i paiform

bilde 049copi


Ingredienser:
600 g
 ørretfilet
8 stk stor potet
1 stk løk
2 fedd hvitløk
1 stk gulrot
1 stk fennikel
2 ss olje
1 dl tørr hvitvin eller eplemost
2 dl matfløte
salt
pepper

FREMGANGSMÅTE:
Varm stekeovnen til 200 ºC.
Rens og del grønnsaker i tynne skiver / båter og legg i et smurt ildfast fat. Dryss over salt og pepper og hell over hvitvin/ eplemost. Dekk med aluminiumsfolie og sett i varm stekeovn. Bak i ca 30 min, til grønnsakene er nesten møre. Ta ut formen legg over ørret delt i skiver, ca 1,5 cm tykke. Hell over fløte. Sett formen tilbake i stekeovnen og stek videre til fisken er gjennomkokt 8-10 min.
Dryss over rikelig med finhakket persille ved servering.


http://www.Alexandrasworld.blogg.no/ on Facebook
hits